Најава и анализа: Храм скијашких скокова - Планица...!

Као по договору, фото-финиш ће по свему судећи одлучити много тога на омиљеном радном месту многих летача и ове сезоне, а све подсећа на март 2015. и епски завршетак такмичарске 2014/2015. године!

Остали спортови 23.03.2017 | 00:00
Најава и анализа: Храм скијашких скокова - Планица...!
Ако је Холивуд свето место представницима глумачке бранше , онда је храм скијашких скокова словеначка Планица.

Разлика је у томе што ће они који се буду такмичили на брдима и долинама близу Крањске Горе прижељкивати да никако на тлу не оставе отиске својих руку, већ да ноге буду те које ће “урезати“ траг на доскочишту Великанке.

Летачки Вембли, назван по конструкторима, браћи Горишек, пуштен је у рад 1969. године, а да ће ова летаоница добити статус култног простора за оне којима је једрење кроз ваздух омиљена дисциплина било је јасно 1994. године, када је Аустријанац Андреас Голдбергерпостао први такмичар у историји чије су скије додирнуле снег после више од 200 метара (202 м), али је тло додирнуо и другим деловима тела , па остварење несташног плавушана није признато као рекорд.

Као по договору, фото-финиш ће по свему судећи одлучити много тога на омиљеном радном месту многих летача и ове сезоне, а све подсећа на март 2015. и епски завршетак такмичарске 2014/2015. године.

Подсетимо, тријумфалним летовима Јуриј Тепеш је донео је титулу победника Светског купа Немцу Зеверину Фројнду, иако је Баварац сакупио исти број бодова као и домаћи скакач Петер Превц, па је одлучио додатни критеријум - већи број првих места у сезони.  “Завадио“ је Немац репрезентативне колеге из словеначке дружине и завладао “белим светом’’.

Нешто слично би се могло догодити и током текуће седмице, пошто ће од петка до недеље (првог и трећег дана гледаћемо индивидуалне борбе, субота је предвиђена за тимско такмичење) бити одржано финале чудне и више него узбудљиве сезоне. Почетак 2016/2017. обележио је Домен Превц, потом је штафету носио Камил Стох, а последња измена се зовеШтефан Крафт, с тим што Аустријанац тек треба да пресече врпцу на циљној равнини. Помоћ му пружа математика која каже да актуелни светски шампион, од прошле недеље и светски рекордер у летовима (253,5 м), победник РАW АИР норвешке турнеје има 31 бод више у односу на поменутог Пољака Стоха, док ће остали конкуренти бити у Словенији углавном да би честитали будућем прваку и попили које пиће у у његову част, јер су отпали из трке за челну позицију у Светском купу.

И у другом сегменту скакачко-летачке песме је ситуација као на поквареном носачу звука. Двадесетчетворогодишњи аустријски ас “бежи“ пољском асу 56 поена у генералном поретку у летовима, док ће Немац Андреас Велингер пробати да се од посматрача са дистанце од 72 бода претвори у извршиоца завршних радова, шампионских подразумева се...

Занимљиво је да нико сем Словенаца није успео да се попне на највиши степеник победничког постоља на Планици већ четири године, јер су Тепеш, Крањец и Петер Превцосвајали прва места на последњих шест такмичења код куће. Превц је и рекордер скакаонице, пре две године је долетео на 248,5 метара.

Жестоко би могло да буде и у Купу нација. Изненађујуће сигурни Пољаци имају 263 бода предности у односу на прве пратиоце, Аустријанце, па ће Крафт и Стох и у овом случају имати прилику за “обарање руку“, а на објективима ће свој аутограм оставити онај мајстор који буде имао боље шегрте, а ове сезоне је то ћешће био момак из Закопана.

Оно што је за рударе метан, то је за летаче неповољан ветар, па ће чак и летачи-атеисти молити бога да он наредног викенда буде повољан. Подсећање на стравичан пад РусаВалерија Кобељева 1999. године

Чак и да буде тако, још један битан фактор може одлучиујуће деловати на коначан исход. Неприкосновени директор свих такмичења у ски-скоковима, Аустријанац Валтер Хофер, често је својим одлукама у вези са дужином залетишта и осталим техничким питањима иритирао публику и такмичаре, посебно је непопуларан у Словенији, па се у земљи подно Триглава надају да њихов “комшија“ неће бити на челу овог спорта онолико дуго колико је Рама ИXвладао Тајландом, а баш такав утисак су стекли.

Људи чијим венама тече храброст ни овога пута неће дозволити да страх надвлада, па се већ лицитира може ли Крафтов рекорд бити срушен после свега недељу дана. У сваком случају биће узбудљиво. Нека најбољи победи...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар