Najava i analiza: Hram skijaških skokova - Planica...!

Kao po dogovoru, foto-finiš će po svemu sudeći odlučiti mnogo toga na omiljenom radnom mestu mnogih letača i ove sezone, a sve podseća na mart 2015. i epski završetak takmičarske 2014/2015. godine!

Ostali sportovi 23.03.2017 | 00:00
Najava i analiza: Hram skijaških skokova - Planica...!
Ako je Holivud sveto mesto predstavnicima glumačke branše , onda je hram skijaških skokova slovenačka Planica.

Razlika je u tome što će oni koji se budu takmičili na brdima i dolinama blizu Kranjske Gore priželjkivati da nikako na tlu ne ostave otiske svojih ruku, već da noge budu te koje će “urezati“ trag na doskočištu Velikanke.

Letački Vembli, nazvan po konstruktorima, braći Gorišek, pušten je u rad 1969. godine, a da će ova letaonica dobiti status kultnog prostora za one kojima je jedrenje kroz vazduh omiljena disciplina bilo je jasno 1994. godine, kada je Austrijanac Andreas Goldbergerpostao prvi takmičar u istoriji čije su skije dodirnule sneg posle više od 200 metara (202 m), ali je tlo dodirnuo i drugim delovima tela , pa ostvarenje nestašnog plavušana nije priznato kao rekord.

Kao po dogovoru, foto-finiš će po svemu sudeći odlučiti mnogo toga na omiljenom radnom mestu mnogih letača i ove sezone, a sve podseća na mart 2015. i epski završetak takmičarske 2014/2015. godine.

Podsetimo, trijumfalnim letovima Jurij Tepeš je doneo je titulu pobednika Svetskog kupa Nemcu Zeverinu Frojndu, iako je Bavarac sakupio isti broj bodova kao i domaći skakač Peter Prevc, pa je odlučio dodatni kriterijum - veći broj prvih mesta u sezoni.  “Zavadio“ je Nemac reprezentativne kolege iz slovenačke družine i zavladao “belim svetom’’.

Nešto slično bi se moglo dogoditi i tokom tekuće sedmice, pošto će od petka do nedelje (prvog i trećeg dana gledaćemo individualne borbe, subota je predviđena za timsko takmičenje) biti održano finale čudne i više nego uzbudljive sezone. Početak 2016/2017. obeležio je Domen Prevc, potom je štafetu nosio Kamil Stoh, a poslednja izmena se zoveŠtefan Kraft, s tim što Austrijanac tek treba da preseče vrpcu na ciljnoj ravnini. Pomoć mu pruža matematika koja kaže da aktuelni svetski šampion, od prošle nedelje i svetski rekorder u letovima (253,5 m), pobednik RAW AIR norveške turneje ima 31 bod više u odnosu na pomenutog Poljaka Stoha, dok će ostali konkurenti biti u Sloveniji uglavnom da bi čestitali budućem prvaku i popili koje piće u u njegovu čast, jer su otpali iz trke za čelnu poziciju u Svetskom kupu.

I u drugom segmentu skakačko-letačke pesme je situacija kao na pokvarenom nosaču zvuka. Dvadesetčetvorogodišnji austrijski as “beži“ poljskom asu 56 poena u generalnom poretku u letovima, dok će Nemac Andreas Velinger probati da se od posmatrača sa distance od 72 boda pretvori u izvršioca završnih radova, šampionskih podrazumeva se...

Zanimljivo je da niko sem Slovenaca nije uspeo da se popne na najviši stepenik pobedničkog postolja na Planici već četiri godine, jer su Tepeš, Kranjec i Peter Prevcosvajali prva mesta na poslednjih šest takmičenja kod kuće. Prevc je i rekorder skakaonice, pre dve godine je doleteo na 248,5 metara.

Žestoko bi moglo da bude i u Kupu nacija. Iznenađujuće sigurni Poljaci imaju 263 boda prednosti u odnosu na prve pratioce, Austrijance, pa će Kraft i Stoh i u ovom slučaju imati priliku za “obaranje ruku“, a na objektivima će svoj autogram ostaviti onaj majstor koji bude imao bolje šegrte, a ove sezone je to ćešće bio momak iz Zakopana.

Ono što je za rudare metan, to je za letače nepovoljan vetar, pa će čak i letači-ateisti moliti boga da on narednog vikenda bude povoljan. Podsećanje na stravičan pad RusaValerija Kobeljeva 1999. godine

Čak i da bude tako, još jedan bitan faktor može odlučiujuće delovati na konačan ishod. Neprikosnoveni direktor svih takmičenja u ski-skokovima, Austrijanac Valter Hofer, često je svojim odlukama u vezi sa dužinom zaletišta i ostalim tehničkim pitanjima iritirao publiku i takmičare, posebno je nepopularan u Sloveniji, pa se u zemlji podno Triglava nadaju da njihov “komšija“ neće biti na čelu ovog sporta onoliko dugo koliko je Rama IXvladao Tajlandom, a baš takav utisak su stekli.

Ljudi čijim venama teče hrabrost ni ovoga puta neće dozvoliti da strah nadvlada, pa se već licitira može li Kraftov rekord biti srušen posle svega nedelju dana. U svakom slučaju biće uzbudljivo. Neka najbolji pobedi...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar