Концепт наметања не може бити одржив

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је претјерано мијешање амбасада у односе у БиХ довело до њене парализе, те оцијенио да до кризе доводе и Канцеларија високог представника /ОХР/ и други међународни фактори истрајавајући на концепту наметања, који не може да буде одржив.

Република Српска 06.02.2017 | 11:03
Концепт наметања не може бити одржив
Предсједник Српске истиче да је политичка ситуација у БиХ веома сложена, те да су се у и око БиХ многи фактори "прекомбиновали".

"Умјесто да буде обезбијеђен договор о базичним питањима, они и даље слиједе неодрживи концепт интервенционизма у Дејтонски мировни споразум, што доводи до потпуне блокаде, а претјерано мијешање амбасада у односе у БиХ довело је до њене парализе", рекао је Додик за "Глас Српске".

Додик је нагласио да је рјешење за превазилажење кризе садржано у унутрашњем консензусу о базичним питањима, а то су, прије свега, договор о економским питањима и уласку у велике интервенције у монетарни систем и царинску политику да би се заштитиле привреда и пољопривреда, те обезбиједила стабилност јавног сектора и подигла укупна ликвидност друштва.

"Да бисмо то обезбиједили морамо да интервенишемо у законе о Централној банци БиХ, да би могла да интервенише према владама и обезбиједи ликвидност, а морамо редефинисати и ПДВ", каже Додик.

Он истиче да се мора заштитити домаћа производња и повећати ликвидност, што раде и друге земље.

"Нажалост, о томе одлучују на нивоу БиХ и, нажалост, ништа не одлучују, а политика неодлучивања доводи до све већег урушавања економског и социјалног система, тиме и политичког система. Задњи сам који би бранио БиХ, али политичари у Сарајеву не желе ниједном мјером да покажу интерес за њено очување, а пуна су им уста БиХ", напомиње Додик.

Он је оцијенио да снаге на власти на нивоу БиХ немају капацитет ни знање да нешто ураде, те да је видиљиво "потпуно расуло те структуре", напомињући да је бошњачки блок заробљеник политике лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је у сукобу са СББ-ом БиХ и ХДЗ-ом БиХ у погледу рјешавања било ког питања.

"Остају му само СДС, ПДП и НДП, који су у партнерском односу са њим", рекао је Додик, оцијенивши да Изетбеговић губи легитимитет бошњачког лидера и да нема снагу коју је имао.

Он је напоменуо да Бошњаци "гледају шта ће им рећи амбасадори" и нису у стању да артикулишу захтјеве. "Њихова заробљеност мишљењима и политикама амбасада и сервилност према њима оковала је БиХ и њене могућности да било шта ријеши", упозорио је предсједник Српске.

Говорећи о санкцијама које му је увела претходна администрација САД, Додик је поновио их не доживљава као америчке, него као санкције "исфрустрираног амбасадора" САД у БиХ Морин Кормак, која брани оно што не пише ни у Уставу, ни у Дејтонском споразуму.

"Њихова тумачења су и довела до парализе БиХ. Њима је увијек лакше окривити другог умјесто да направе рационалан приступ. Рационалан приступ подразумијева да се Амбасада САД не мијеша у односе у БиХ у складу са новим политикама које чујемо из САД", навео је Додик.

Он је изразио увјерење да ће доћи до редефинисања тог статуса без обзира на жеље амбасадора.

"Не бавимо се сецесијом, као што покушавају да нам наметну, него указујемо да оваква БиХ није добра ни за кога", напоменуо је Додик и поновио да Република Српска подржава концепт да Хрвати добију федералну јединицу, а да то подразумијева да територија Српске не буде дирнута.

Осврћући се на положај српског народа у региону, који је распарчан у неколико држава, Додик је оцијенио да српско национално питање у региону још није ријешено.

"У матичној земљи покушавају да му одзуму територију, односно Косово. Овдје у БиХ покушавају да минимизирају Српску", рекао је Додик, истакавши да, упркос томе, институције Републике Српске функционишу и да је Српска једина самоодржива и функционална заједница у БиХ.

(Глас Српске)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

мислим

06.02.2017 10:06

Ускоро це се знати мозе ли без тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеј

06.02.2017 11:00

Зашто ти онда нама.намећеш хоштаплере и вуцибатине да нас пљачкају. Да си Србин прије 15 година би увео плату свакој Српкињикоја роди 4. дјете. и ето ти Срба барем још 300000.

Name

Мурта Курта

06.02.2017 11:03

Ја. Их одмах увео реципроцитет. Ко се мијеса нама, да се и ми умијесамо њима. Зато одмах да амбасадор БиХ у УСА нардди Трумпу ста. Е радити. "Око за око, зуб за зуб". Неце се нико с нама зајебавати. Нисмо ни ми мацји касаљ

Name

Проинтер

06.02.2017 11:03

А концепт да Ланацо и Проинтер само добијају послове? Како је то одрзиво стоко председницка, црвени кмеру и пљацкасу будзета и јавних предузеца Српске. Само један ти концепт имас а то је да ти и твоји најблизи све узмете за себе. Преседнице Републике Сиротињске.

Name

Милутин

06.02.2017 11:18

Постовани градјани РС, на сајту Фонда здравства РС це те наци план набавки из кога се види да це Ланацо и Проинтер узети скоро 30 милиона КМ. Погледом у план набавки Фонда здравства РС, али и реализацију уговора за 2016 годину Пореске управе РС и Геодетске управе РС , све се мозе видјети на wеб сајтовима поменутих,гдје се види да све ради Проинтер. Чиме ово могу да објасни Цвијановићка, директори поменутих институција, СНСД, Милорад Додик и његов син Игор који је власник Проинтера. Шта посланици и опозоција кажу на ово, шта полиција каже, СИПА...дали је ико покушао да види којом брзином расте Проинтер, а којом последњих 10 година расте Ланацо јер само треба погледати билансе стања и успјеха за предходне године и све јасно као дан. Пљацка се наставља јос јаце и темељитије него икада јер се несто спрема велико.

Name

ре проитнер

06.02.2017 11:21

Стварно си дно а још веће су дно ови сто ти објављују такав коментар

Name

Проинтер

06.02.2017 11:47

Јел те муци сто људи прицају о Проинтеру и пљацки коју спроводите црвени кмери. Вољели би ви да у Агапеу фино договарате и отимате сваки дан а да ми остали сутимо и гледамо како се бахатите, тросите ,и све правдате радом за РС. Позвима све да сваки дан на слободним порталима пису о пљацкама и отимацинама које спроводите. Боли вас информација и смјеенрице гдје да се гледа и тразе информације из којих се виде пљацкаси. Све вас треба похапсити !!!

Name

Сарлатан сарлатану

06.02.2017 11:59

Искрено мислим да је Милсе сарлатан, али, ово изјава је ок.

Name

Дијагноза

06.02.2017 10:07

Овдје ће бити опоравка једино и само када Ти и такви као Ти оду иза браве и одговарају за учињено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

06.02.2017 10:13

Ово што говори Додик је пресипање из шупљег у празно. Свако је други крив, али он не. Сада треба неко други да се оптужи за економски и финансијски колапс, а он се наводно брине за БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.02.2017 12:08

Ма пусти га видис да му није добро. Изгледа јос наркоза дјелује. Него др овај се пациент несто брзо опоравио после те теске операцие. Дали је ову изјаву писао или је мимиком ( пантомимом) прицао. Ста мислис др да он нас није фолирао и мислио да цемо се мало сазалити па видио да му не пролази и то вратио се редовним активностима сисање оваца.

Name

мохиканац

06.02.2017 10:15

Сто посто је предсједник у праву сто се тице ситуације у БиХ и окрузењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баке

06.02.2017 10:49

Вјероватно зивис вани,те је Додик у праву.

Name

АР

06.02.2017 10:52

Цим му се поцне из мицати власт он одма поцне недамо РС недамо ово недамо оно.То је најбољи рецепт да остане на власти И све док смо овако подјељени само це нам горе бити.Оканимо се ми они наси њихови сви смо људи И тако требамо гледати Па докле висе Само мало да нам висе показују западне вијести мозда би И видјели ста нам раде ови идиоти овде.Сваки да се воде борбе за нова радна мјеста А у нас само национализам и застрасивање да це нас неко недај бозе напасти а ми ко овце само зањима док они имају такав зивот какав вјероватно ријетки у свијету имају ДОКЛЕ

Name

АР

06.02.2017 10:59

Па види му само говора данас .Ста казе небавимо се сецесијом Па до прије 4-5 седмица сваки пут кад отвори уста прво му је да се хоце негдје да одваја.Само глуп мозе помислити да нисмо вец одвојени И све сто њихова политика ради је да нас дрзе одвојене само тако могу опстати сутра да сви заједно изадјемо на протесте против ова три БИКА тек би онда могли да видимо насу бољу будуцност Док смо у насим торовима нецемо напријед

Name

Ре Баке

06.02.2017 12:12

Какви он зиви на додиној инфузији тј сиси. Неце он јос дуго видјети свијетла велеградова.

Name

никица

06.02.2017 10:24

У задњем пасус нас предсједник испуст да казе да су Срби протјерани из федералног дијела БиХ-а те да им је отета имовина, а из Српске Републике Крајина, коју је окупирала Хрватска сав Српски народ истјран и исто тако отета имовина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма како си ти паметан,мајкина дика и понос

06.02.2017 11:34

Ти као да си оца дојио па посисао сву памет

Name

Кики

06.02.2017 10:32

Миле има на Пик.ба масина да се купи за стампање новца. Повољно. Не дају теби Босњаци ни да придјес централној банци. Несто си им сумљив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирослав

06.02.2017 10:35

Јесу ли му извадили крајнике или мозак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

06.02.2017 11:08

Генијално:) плачем од смијеха

Name

Робија

06.02.2017 10:50

Ти подрзавас хрватску федерализацију.не .РС.дезертеру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјецко

06.02.2017 10:51

Хајд нека га нека је зив здрав.Бољи поцетак седмице нисам ни оцекивао. Треба му пара па сад гризе гдје стигне. Да ми није миле тацно неби оволико цито ове коментаре да се људски насмијем.Позз свим добрим људима

ОДГОВОРИТЕ
Name

пророк

06.02.2017 11:02

Буди срећан што постоје страни политичари у БиХ да се имаш са киме свађати и надмудривати те на тај начин скретати пажњу са лоше ситуације у свим сегментима живота у Републике Српске.Да није странаца ти би већ одавно био иза браве заједно са неколико твојих "спонзора тајкуна".

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо пирмо

06.02.2017 11:36

Ти си неодрживПрекини више ако бога знаш дај мало попусти да неко дође са каквим инвестицијама да раја дође мало до хлеба.Брига тебе ти и твоји окотебе су пуни ко бродови. ЕКОНОМИЈА ЕКОНОМИЈА ЕКОНОМИЈА МАМЛАЗУ ЈЕДАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злотворе

06.02.2017 11:37

Ови си ти све направио са својом лоповском багром!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

06.02.2017 11:38

Сада хоце да баци пипке на Централну банку БиХ. Унистио 3 банке у РС- у и сада да олаксас и Централну. Неце моци, Миле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хити

06.02.2017 11:42

Концепт да се краде од свог народа и трпа у свој дзеп је неодрзив па га спроводис годинама. Концепт да су сви други криви сто у властитом двористу расте коров а не цвијеце. Концепт да никад ниси споменуо у свом излагању било ста сто има везе са запосљавсњем и бољим стандардом. Концепт да купујес изборе и завадјад народе медјусобно ....Има тога јос до сутра да се написе али о зо би било сустина а не цијела слика

ОДГОВОРИТЕ
Name

јос је долзеца лосија адм.

06.02.2017 11:49

Ко о цему додик о постењу Ако ти је ова фрустрирајуца администрација увела санкције како додик воли реци одлазеца засто их је онда долазеца потврдила е баја лако је лапрдат.Засто додице само теби и твоме пријатељу цовицу неваља БИХ а свим другим и народима и политицарима ваље треба се запитати који је пјесак у главама вас двојице.Засто се бојите правде доказите постење голубе ако си постен. сада због васег лоповског теског криминала требало би вам дозволити да унистите дрзаву да би сте се спасили, та це те филм гледати мало морген владајуци криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тагонетка-одгонетка

06.02.2017 12:24

У СВЕ СЕ МЕША, МАРГАРИН НИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превод

06.02.2017 12:28

Додик жели штампање новца (хиперинфлацију) и ПДВ од 21%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мода ИВ

06.02.2017 12:49

Један мој комшија, по доласку из војске, похвалио се како је капетан, поздрављајући се са групом војника који су одслужили своје, рекао: ,,Е вала људи, свакога смо од вас колико, толико промијенили за ове двије године, једино Станку не могосмо ништа; какав дође, такав оде". Нешто слично дешава се и са нашим великим Бајом. Џаба Трамп потврђује санкције ,,одлазеће администрације", он и даље понавља како му је све то смјестила Морин Кормак. Исти ментални склоп као и код мог комшије Станка, не можеш му памет ућерати у главу, па да си бог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ливе

06.02.2017 15:10

Чим из болнице одма лаје требао си још тамо мало остати како је било лијепо без тебе 3 дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста више

06.02.2017 18:05

Три је банке до сада очистио и помео. Промаја кроз њих дере. Па сад и централну банку би да чисти и очисти.

ОДГОВОРИТЕ