Споран Приједлог зак. о образовању

Представници Савјета СДС-а сматрају да Приједлог закона о високом образовању не треба да добије подршку у Народној скупштини Републике Српске, јер "има великих концепцијских недостатака и у формулацији самих законских одредаба".

Република Српска 05.02.2017 | 21:59
Споран Приједлог зак. о образовању
Члан Савјета СДС-а Иванка Марковић истакла је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци да би предлагач овај приједлог закона, који би идуће седмице требало да буде разматран у парламенту Републике Српске, требало да повуче из скупштинске процедуре.

"Овај приједлог закона има великих пропуста када су у питању приступ високом образовању, услови за оснивање и рад високошколских установа, те надлежност за доношење одлука које задиру у аутономију Универзитета", напоменула је Марковићеа.

Члан Савјета СДС-а Славко Грбић сматра да се предложени закон не бави специфичностима везаним за медицину, јер онај ко заврши Медицински факултет који траје шест година није оспособљен да може самостално обављати дјелатност.

"Онај ко заврши Медицински факултет завршио је теоретско усавршавање и образовање, које је предуслов за дање школовање - специјализацију", истакао је Грбић.

Он је закључио да након завршене специјализације млади љекари у већини случајева напуштају Републику Српску због жеље за животом у организованим системима, а не превасходно због новца.

Економско-социјални савјет СДС-а од данас носи скраћено назив Савјет СДС-а, јер су комплетирани тимови у свим секторима.



(БН телевизија)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

К

05.02.2017 13:20

Данас говорити о образовању је теско..када се погледа ко ради у органима управе ондах се треба запитати раде особе које су покуповале дипломе који су се досковавали мафијаси странаци снсд итако многоих има а најмање оних који поседују знање памет сколу то данас се не рацуна зивио сдс

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

05.02.2017 14:55

ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА ЈЕ ИСТОВРЕМЕНО И ЖАЛОСТАН И СМЈЕШАН. ШТИТИ ИНТЕРЕСЕ ПОЛИТИЧКИХ ТАЈКУНА КОЈИ СУ ОСНОВАЛИ ПРИВАТНЕ УНИВЕРЗИТЕТЕ И ПЉАЧКАЈУ СИРОТИЊУ. ПОГЛЕДАЈТЕ САМО ФАКУЛТЕТЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЊЕГЕ И МОДЕЛ КАКО СЕ НОБРАЗОВАНИ И НЕУКИ ЉУДИ ЗА ВЕЛИКИ НОВАЦ УБАЦАЈУ У ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ - ТО ЈЕ ПО ЖИВОТ ГРАЂАНА ОПАСНА АКТИВНОСТ А СВИ ЋУТЕ !!!

Name

лијан

05.02.2017 16:15

Сви сте ви спорни итекако!!!

Name

Ре

05.02.2017 16:30

Знаци сви у РС купили дипломе а ти паметан писес

Name

ре лијан

05.02.2017 18:02

Опсте позната је цињеница, да многи који нису могли ни уписати јавни универзитет (а, камоли полозити први испит, а о дипломи да и не говоримо), са лакоцом стицу (купују) "дипломе" на приватним факултетима (тезгама), па цак и долазе до тзв. "титула магистара". Зато народ масовно бјези одавде!

Name

СХОУ

05.02.2017 13:44

Каква глупост. Људи не иду ради новца него ради финог система??? Па дајте им 5 хиљада плату па да видимо ко це отици ???? Ја не знам како ви мислите добит на изборима кад сами подрзавате владу која је све унистила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОТРЕБНО ЈЕ ПРЕДЛОЗИТИ ЗАКОН......

05.02.2017 14:04

ПО КОЈЕМ ЦЕ У ЈАВНИМ УСТАНОВАМА И СЛУЗБАМА ЈЕДИНО МОЦИ БИТИ АНГАЗОВАНИ КАНДИДАТИ ОБРАЗОВАНИ НА ЈАВНИМ УНИВЕРЗИТЕТИМА, ИЛИ У ПРОТИВНОМ ПОГАСИТИ ЈАВНЕ ВИСОКОСКОЛСКЕ УСТАНОВЕ, ЈЕР ДРЗАВА УЛАЗЕ У КВАЛИТЕТНЕ КАДРОВЕ КОЈИ ОДЛАЗЕ НА БИРО ИЛИ ИНОСТРАНСТВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градишка

05.02.2017 15:18

Министар Малешевић оставка,купио је школе у Зрењанину.Никад није магистримо а докториро је фиктивно,кадар Павића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вронски

05.02.2017 15:43

Ово СДС добро ради са Савјетом. Цеститам. Приједлог Закона о високом образовању је скандалозан и треба га зауставити, Сацувати аутономију високог образовања и увести независну контролу квалитета. Пола приватних факултета би се угасило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

05.02.2017 18:23

Само је питање има ли коме да се говори. Јер је оно сто је било писмених углавном отисло одавде. Од ових сто су остали вецина је цутук неписмених и гласа за Додика. Док и ово мало писмених не оде...