Како млади проводе слободно вријеме?

Млади представљају будуће носиоце друштва, па тако и будућност друштва зависи од њихових одабира. Они свој систем вриједности формирају под утицајем вредносних опредјељења друштва: породице, медија, средине у којој се образују и раде, али и средине у којој проводе слободно вријеме.

Република Српска 01.12.2016 | 14:50
Како млади проводе слободно вријеме?
Начин на који млади проводе вријеме данас, у односу на ранији период, квалитативно је другачији, прије свега због појаве нових технологија, а и доступности различитих неквалитетних садржаја.

То доводи до деформисања њиховог културног живота, па млади људи више нису креативни, а ни подстицајни. Из слободног времена одстранили су жељу за такмичарским духом, не одлазе у позориште, библиотеке и не сагледавају критички свијет око себе.

Анкете показују да млади не проводе вријеме на квалитетан и здрав начин, те да најчешће проводе вријеме на друштвеним мрежама, као што су: Фејсбук, Тwиттер и Инстаграм.

Средњошколци најчешће користе слободно вријеме дружећи се у кафићима или гледајући телевизију, уз мобилни телефон и интернет. Послије тога, њихов избор су изласци, а у мањем проценту читање књига и неформално образовање.

Млади, умјесто да слободно вријеме проводе с вршњацима у природи, игралиштима или читајући књиге, све више постају зависни од технологија, што дјелује деструктивно на индивидуални развој младих људи.

Слободно вријеме представља важну прилику за одмор, разоноду, одвраћање пажње од свакодневних брига и оптерећења.

Представља једну од важних социјалних категорија и незаобилазан проблем с којим се мора суочити савремена цивилизација ако се жели усмјерити ка развоју животног смисла и квалитета живота младих.

Неопходна је свеобухватна друштвена акција како би се спутале све негативне појаве код младих људи, те како би се њихова креативност усмјерила у друштвени развој.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мајка

02.12.2016 07:18

Мајка сам тинејдзера који сво своје вријеме проводи на лаптопу или телефону.Вјетујте да лудим од тога.Занемарио је сколу,породицу,... То нам је слика будуцности!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

турбоскара

02.12.2016 14:14

ИНТЕРНЕТ 1 КАФА ЦАСА ВОДЕ ДА СТО ДУЗЕ ТРАЈЕ КО ИМА СРЕЦЕ ИМА ПАРЕ И ЦА НЕКЕ ЦИГАРЕ 1 МАРКИЦА ЗА ЕВРОФУДБАЛ ДОК СЕ ПОПУНИ ТИКЕТ УБИЈУ САТ ДВА ПРИЦАЈУЦИ О БАРСЕЛОНИ ФИГУ ЗВЕЗДИ ПАРТИЗАНУ ИНТЕРНЕТ СКУПЉАЊЕ КУЦИ УЗ ДВОЛИТРУ ПИВА ИЛИ НЕКИ АЛКОХОЛ ФИЛМ НА КОМПУ И ТАКО ИЗ ДАНА У ДАН ПРИВАТМИ ПЛАЦЕНИ ФАКУЛТЕТ ГДЈЕ ЈЕ ИСХОД ВЕЦ ПОЗНАТ У ГАЈБИ КОД МОМКА СЕКС ОПЕТ АЛКОХОЛ КАФА ЦАСА ВОДЕ ЦИГАРА КЛАДИОНА И ЗАЦАРАНИ КРУГ ЗИВЕ КОД МАМЕ ДОК ДОСТИГНУ И НАД 40 АЛ КОД МАМЕ БАР ИМА КРОВ НАД ГЛАВОМ И СТА ПОЈЕСТИ И АКО ИМА МОГУЦНОСТИ УЗИЦАТИ ОД МАМЕ И ТАТЕ ЈОС ПО КОЈУ МАРКИЦУ ИЗ ЊИХОВИХ ПРАЗНИ НОВЦАНИКА СУПЕР

ОДГОВОРИТЕ