Kako mladi provode slobodno vrijeme?

Mladi predstavljaju buduće nosioce društva, pa tako i budućnost društva zavisi od njihovih odabira. Oni svoj sistem vrijednosti formiraju pod uticajem vrednosnih opredjeljenja društva: porodice, medija, sredine u kojoj se obrazuju i rade, ali i sredine u kojoj provode slobodno vrijeme.

Republika Srpska 01.12.2016 | 14:50
Kako mladi provode slobodno vrijeme?
Način na koji mladi provode vrijeme danas, u odnosu na raniji period, kvalitativno je drugačiji, prije svega zbog pojave novih tehnologija, a i dostupnosti različitih nekvalitetnih sadržaja.

To dovodi do deformisanja njihovog kulturnog života, pa mladi ljudi više nisu kreativni, a ni podsticajni. Iz slobodnog vremena odstranili su želju za takmičarskim duhom, ne odlaze u pozorište, biblioteke i ne sagledavaju kritički svijet oko sebe.

Ankete pokazuju da mladi ne provode vrijeme na kvalitetan i zdrav način, te da najčešće provode vrijeme na društvenim mrežama, kao što su: Fejsbuk, Twitter i Instagram.

Srednjoškolci najčešće koriste slobodno vrijeme družeći se u kafićima ili gledajući televiziju, uz mobilni telefon i internet. Poslije toga, njihov izbor su izlasci, a u manjem procentu čitanje knjiga i neformalno obrazovanje.

Mladi, umjesto da slobodno vrijeme provode s vršnjacima u prirodi, igralištima ili čitajući knjige, sve više postaju zavisni od tehnologija, što djeluje destruktivno na individualni razvoj mladih ljudi.

Slobodno vrijeme predstavlja važnu priliku za odmor, razonodu, odvraćanje pažnje od svakodnevnih briga i opterećenja.

Predstavlja jednu od važnih socijalnih kategorija i nezaobilazan problem s kojim se mora suočiti savremena civilizacija ako se želi usmjeriti ka razvoju životnog smisla i kvaliteta života mladih.

Neophodna je sveobuhvatna društvena akcija kako bi se sputale sve negativne pojave kod mladih ljudi, te kako bi se njihova kreativnost usmjerila u društveni razvoj.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Majka

02.12.2016 07:18

Majka sam tinejdzera koji svo svoje vrijeme provodi na laptopu ili telefonu.Vjetujte da ludim od toga.Zanemario je skolu,porodicu,... To nam je slika buducnosti!!

ODGOVORITE
Name

turboskara

02.12.2016 14:14

INTERNET 1 KAFA CASA VODE DA STO DUZE TRAJE KO IMA SRECE IMA PARE I CA NEKE CIGARE 1 MARKICA ZA EVROFUDBAL DOK SE POPUNI TIKET UBIJU SAT DVA PRICAJUCI O BARSELONI FIGU ZVEZDI PARTIZANU INTERNET SKUPLJANJE KUCI UZ DVOLITRU PIVA ILI NEKI ALKOHOL FILM NA KOMPU I TAKO IZ DANA U DAN PRIVATMI PLACENI FAKULTET GDJE JE ISHOD VEC POZNAT U GAJBI KOD MOMKA SEKS OPET ALKOHOL KAFA CASA VODE CIGARA KLADIONA I ZACARANI KRUG ZIVE KOD MAME DOK DOSTIGNU I NAD 40 AL KOD MAME BAR IMA KROV NAD GLAVOM I STA POJESTI I AKO IMA MOGUCNOSTI UZICATI OD MAME I TATE JOS PO KOJU MARKICU IZ NJIHOVIH PRAZNI NOVCANIKA SUPER

ODGOVORITE