Мљекари Републике Српске на издисају

Слиједи потоп произвођача млијека!

Република Српска 19.11.2016 | 15:27
Мљекари Републике Српске на издисају
За нешто више од 4.000 произвођача млијека у Републици Српској слиједе изузетно тешки дани, посебно идућа година, јер се све више и више касни с исплатама премија за млијеко.

Посљедње су исплаћене за фебруар и март ове године, нешто прије локалних избора; Исплата је услиједила након уплате прве транше ММФ-а.

Неисплаћивање премија за млијеко пуних осам мјесеци је апсолутни рекорд у кашњењу; Досадашњи рекордер био је бивши министар пољопривреде Мирослав Миловановић којег је сад престигао актулени Стево Мирјанић Метузалем.

Мљекари се надају да би нова емисија дугорочних обвезница, најављена за 5. децембар, када ће се Република Српска задужити за још 25 милиона марака, могла ријешити бар дио ових проблема.

Тај новац биће искоришћен за исплату пензија, а мљекари се надају да би могли и они добити премије.

Јасно је да без задужења нема пара за произвођаче, што свједочи о тешкој и сложеној финансијској ситуацији у Републици Српској. Која је необећавајућа.

Раније је за премије издвајано цца два милиона марака, а за задње двије издвојено је скоро 2.5 милиона марака; То је јасан знак да нису чиста посла, што додатно доказује на неспособност Метузалема да стане украј малверзацијама на терену у вези са квалитетом млијека. Неспособност у овом ресору деценијски је континуитет.

Произвођачи су на кољенима.

Прави проблеми тек почињу од 01.01.2017. године, јер слиједи шире отварање тржишта за увоз млијека из ЕУ у БиХ; Слиједи фазно отварање тржишта и све већи, бесцарински, увоз млијека и млијечних прерађевина.

У 2015. у БиХ је увезено млијека и млијечних производа у вриједности од 128 милиона марака, а извезено је у вриједности од 61 милион КМ.

Додик и Метузалем се наводно уздају у помоћ Њемачке, односно техничку помоћ из те земље за унапређење пољопривредног сектора у БиХ, како би се ублажиле посљедице Протокола уз Споразум о стабилизацији и придруживању.

Разговори су обављени 09.11. ове године у Берлину, слиједе нови 25.11. у Подгорици.

Како патетично! Само ортодоксне незналице мисле да могу извући нешто од Њемачке, коју није брига за пољопривреду Републике Српске и БиХ; Из простог разлога што Нијемци сматрају да је најефикаснија помоћ престанак пљачкања у овој области.

А да је пљачкање највећи проблем, свједочи и сљедећи примјер: Република Српска је и даље, према расположивим подацима, међу најбољим у Европи по проценту произведеног млијека екстра класе (85%)!!!

Откупна, просјечна, цијена је 0.42 КМ/литри, а премија за млијеко екстра класе је 0.30 КМ/л, по чему је Српска европски шампион.

Бар смо у нечему најбољи у Европи, могло би се након ових података констатовати! Међутим, ријеч је о лажи и превари, а оваквом класификацијом млијека само се отима новац из буџета Републике Српске.

Једноставније речено, ријеч је о најобичнијој превари, чији је циљ да се преко, већ поодавно мртвог “Фармланда” извуче још који милион марака.

Сигурно је само једно: Милорад Додик и Метузалем су фаворизујући “Фармланд” довели мљекарски сектор пред уништење. И спаса ту тешко да има.

П.С.: Завади па владај
Владимир Усорац је на кољенима.

Метузалем му није успио растурити Удружење произвођача млијека РС, али је уз помоћ “мљекарских папака”, Чеде Боројевића из Шамца и Остоје Николића из Бијељине, формирао ново, своје, удружење: “ Удружење произвођача млијека и узгајивача јунади Републике Српске“.

Завади па владај, Метузалемов је слоган у ресору који води. Разара Усорчево удружење да се сељаци не би бунили, јер пара нема и, како ствари стоје, неће их ни бити.

Слободан Васковиц Блог

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

СНД

19.11.2016 14:28

Ста то јос у РС није на издисању1?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

19.11.2016 15:34

Банкарски сектор за који јос нису сконтали. Велика колицина лосих кредита це довести до кризу у слиједецој години. Молио бих Додика да прогласава независност РС-а јер му је то једини нацин да презиви слиједецу годину а мозда њему ниста не буде али народ це да плати рацуне.

Name

слуцајно

19.11.2016 15:59

Слободан покусава да показе народу ста му се десава,али је теско успавану масу пробудити.људи не знају за боље једноставно.овако висе не мозе све је пред колапсом али сви дрзе ко нојеви главе у пјеску. овај цовјек је далеко најинтелигентнији и најхрабрији граданин РС. Бог му помого. врјеме це показати његову огромну улогу и заслугу. поздрављам тог храброг цовјека

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

19.11.2016 16:17

Поздрав и подршка и од мене.Већ сам писала да господин Васковиц твори истину и ради апостолски посао.Он је од Бога послан и само се тако може сматрати његово прегалаштво.Много ће воде протећи док људи то схвате.Колико човјек упућује порука овом напаћеном народу и колико узима од свода сна како би указао на све ово што се дешава .Дубоко вјерујем да то неће бити узалуд јер чује Онај који треба да чује.И Бог ће интервенисати за добробит праведника.

Name

породица из Беча

19.11.2016 16:22

Нека господину Васковићу Господ нештедимице излива своју милост у све дане који долазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

произвођач

19.11.2016 16:35

Јој кад видим оно ходајуће гробље од Метузалема,повраћам зеленожуту тећност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

19.11.2016 16:42

Оставишмо своје њиве и расушмо се по бијелом свијету.Имомо све што нам треба,али тихо тугујемо.Није хришћански,али кунемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјерник

19.11.2016 16:46

И ја их кунем.Нека их Господ Бог казни онако како Он најбоље умије и зна.Поштовање Васковицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирсо

19.11.2016 17:27

Све док се не уједините драги произвођачи и ови из Федерације и ови из РС нема вам спаса.Политцари ће бранити пренос надлежности а ви пропадајте. Нек вам је Бог на помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

владан

19.11.2016 17:41

Од 1.1.2016.год у РС је укинута ранија класификација млијека на еxтра и 4класе,па је уведена нова на млијеко стандардног квалитета(МСК) и млијеко нема стандардни квалитет(МНСК),тако да МСК је уствари та еxтра класа а све остало је МНСК. Сада је цијена МСК млијека 0,37КМ по литри,то је катастрофа. Ста се мозе у некој продавници купити за 37 фенинга? Бозе сацувај. Али,бицемо некада и гладни због тога . Јос да додам да производјаци плацају и контролу млијека на квалитет која коста 18.72 КМ мјесецно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха хаха

19.11.2016 18:52

Може литра воде из Србије за 1.2КМ.

Name

Румениге

19.11.2016 17:50

Без обзира који је министар на челу ресора пољопривреде, инг. Усорац не може да пропадне.Напротив, још више ојача своју фарму, а осталима како буде. Владимир не само да има дугачак језик, већ, Богами, умије да се снађе у свакој прилици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Метузалеме

19.11.2016 18:17

Метузалеме,како те није стид погледати крави у очи,?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

19.11.2016 18:34

Ваљда из гузице у главу некад удје? Сто прије то боље.Али људи хоце да се дијеле а у свијету глобализација гдје као самац си прнуо у цабар. Људи слијепи и глухи поред органа за цути и видјет..Изадјите из торова у које су вас политицари убацили и пробудите се јер јос мало па це бити тоо лате...ако и није вец?

ОДГОВОРИТЕ
Name

индустрија

19.11.2016 18:44

Ј.бли вас више неписмени пољопривредници. Слушам то већ 20 година. Све је на издисају! Што не пишете о неписмењаштву које је све преузело. Мајмуни који су до рата радили на дневницу ако већ нису крали, сада су угледни бизнисмени. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

19.11.2016 18:45

Нико се није бунио кад је уништена бањалучака мљекара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

наклон

19.11.2016 18:53

Наклон Васковицу...цовјек је легенда зива

ОДГОВОРИТЕ
Name

за индустрију

19.11.2016 19:55

Па пиши синко и ти о нечену,циједили би Васковића као суху дреновину.Васковић са великом ревношћу и смиреношћу износи истину на начин како он то види и осјећа.То је његово послање,Бог је истина и он тиме свјесно или несвјесно постаје сарадник Божји.Застрашујућа је мисао да људи мирно гледају на све што се дешава без побуне и идеје да зауставе ујдурму. Нико се не узбуђује због угинулих крава,нико због свега изнијетог. А Господ нас је својим примером позвао на побуну против зла . А ти синко,лати се пера.Нема свако таленат као Васковиц,али ти пиши као што умијеш и знаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

19.11.2016 20:06

Стидим се господина Васковица.Све је изнио,све образложио,а ја нијемо ћутим и посматрам.Осјећам се саучесник и крајње биједно се осјећам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

19.11.2016 21:23

Васковићу, дај мало о Проинтеру, Милленниум теаму, Комграпу, згради Гранд траде за м:тел, Финанц, обвезницама, Електропривреди...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцанин

19.11.2016 22:37

Преко фармланда су покрали милионе,плацали им млијеко 1км,прали паре,сад тамо има стотињак полумртвих крава и супербогати директори Топаловиц,његов кум Сандара и брат од тетке Дјукиц,Згоњанин...с тим да су Топаловица наградили одборницким мјестом у Рибнику.Народ није свјестан колико је то легло криминала,заразних болести...

ОДГОВОРИТЕ
Name

знам

20.11.2016 15:31

СЛОБО ЈЕ БРОЈ 1.У СВАКОМ СМИСЛУ ЉУДИНА

ОДГОВОРИТЕ