Меј: "Брегзит" ће бити спроведен по плану

Британски премијер Тереза Меј најавила је данас да ће излазак земље из Европске Уније бити у потпуности спроведен, узвративши тако критичарима који пријете да ће блокирати тај процес у парламенту.

Свијет 06.11.2016 | 20:30
Меј: "Брегзит" ће бити спроведен по плану
Владин план да до краја марта започне двогодишњи процес "брегзита" доведен је у питање прошле недјеље, када је британски Високи суд одлучио да о тој одлуци мора бити консултаован парламент.

Меј је рекла да је увјерена да ће та судска одлука бити поништена на Врховном суду.

Она је у чланку објављеном у "Санди телеграфу" најавила да ће се одупријети сваком покушају да измијени свој приступ "брегзиту", за који се на референдуму у јуну изјаснила већина Британаца, преноси Ројтерс.

"Народ је донио одлуку и то је учинио одлучно. На влади је одговорност да се баци на посао и тај налог у потпуности испуни", написала је она.

Меј је додала да би откривање владине стратегије за преговоре о напуштању Уније ослабило британску преговарачку позицију.

Чланови парламента који жале због исхода референдума "треба да прихвате шта је народ одлучио", истакла је Тереза Меј.

Шеф највеће опозиционе Лабуристичке партије Џереми Корбин изјавио је раније да ће покушати да блокира почетак преговора о "брегзиту" ако се влада не прихвати његове захтјеве у вези са тим процесом.

Поред тога, Најџел Фараж, лидер УКИП-а, странке која се највише залагала за напуштање ЕУ, упозорава да, уколико грађани Британије помисле да ће бити преварени, "тада ћемо видети политички гњев какав нико од нас у свом животу није видио у овој земљи".

Ројтерс указује да британски парламент, теоријски, може да блокира "брегзит", јер је већина посланика на референдуму подржавала останак у ЕУ, мада су многи најавили промјену става, у складу са исходом гласања.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар