Mej: "Bregzit" će biti sproveden po planu

Britanski premijer Tereza Mej najavila je danas da će izlazak zemlje iz Evropske Unije biti u potpunosti sproveden, uzvrativši tako kritičarima koji prijete da će blokirati taj proces u parlamentu.

Svijet 06.11.2016 | 20:30
Mej: "Bregzit" će biti sproveden po planu
Vladin plan da do kraja marta započne dvogodišnji proces "bregzita" doveden je u pitanje prošle nedjelje, kada je britanski Visoki sud odlučio da o toj odluci mora biti konsultaovan parlament.

Mej je rekla da je uvjerena da će ta sudska odluka biti poništena na Vrhovnom sudu.

Ona je u članku objavljenom u "Sandi telegrafu" najavila da će se oduprijeti svakom pokušaju da izmijeni svoj pristup "bregzitu", za koji se na referendumu u junu izjasnila većina Britanaca, prenosi Rojters.

"Narod je donio odluku i to je učinio odlučno. Na vladi je odgovornost da se baci na posao i taj nalog u potpunosti ispuni", napisala je ona.

Mej je dodala da bi otkrivanje vladine strategije za pregovore o napuštanju Unije oslabilo britansku pregovaračku poziciju.

Članovi parlamenta koji žale zbog ishoda referenduma "treba da prihvate šta je narod odlučio", istakla je Tereza Mej.

Šef najveće opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je ranije da će pokušati da blokira početak pregovora o "bregzitu" ako se vlada ne prihvati njegove zahtjeve u vezi sa tim procesom.

Pored toga, Najdžel Faraž, lider UKIP-a, stranke koja se najviše zalagala za napuštanje EU, upozorava da, ukoliko građani Britanije pomisle da će biti prevareni, "tada ćemo videti politički gnjev kakav niko od nas u svom životu nije vidio u ovoj zemlji".

Rojters ukazuje da britanski parlament, teorijski, može da blokira "bregzit", jer je većina poslanika na referendumu podržavala ostanak u EU, mada su mnogi najavili promjenu stava, u skladu sa ishodom glasanja.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar