САД ће напасти Москву у случају Трампове побједе

"Тврдње Вашингтона да је Москва умијешана у сајбер-нападе у Америци представљају блеф који је неопходан у случају побједе републиканца Доналда Трампа на предсједничким изборима, како би се могло саопштити да је то посљедица мијешања треће стране", сматра бивша сарадница британске контраобавјештајне службе Ми5 Ени Машон.

Свијет 06.11.2016 | 19:00
САД ће напасти Москву у случају Трампове побједе
„Оптужбе Вашингтона на рачун Москве у вези с хакерским нападима представљају такозвани двоструки блеф и звецкање оружјем. Нема никаквих доказа да су руске државне структуре извеле сајбер-нападе током предизборне трке. Америка као да упозорава: не чините ништа слично на дан избора, иначе ћемо одговорити“, објашњава Ени Машон.

Према њеном мишљењу, такво понашање говори о томе да амерички естаблишмент заправо страхује од Трампове побједе.

„Због тога се и врши припрема да у таквом случају остане могућност да се саопшти да је у то умијешан неко споља и да су резултати избора фалсификовани. Ако побиједи Трамп, у САД ће бити много оних који ће пожељети да за то окриве Русију“, додала је бивша сарадница МИ5.

Ени Машон је навела да ово неће бити лаки избори, јер ће, уколико побиједи кандидаткиња демократа Хилари Клинтон, републиканци такође саопштити да су резултати избора фалсификовани.

„Ствара се хистерија. Обје стране ће се у случају пораза жалити на непоштене изборе, и ми ћемо чути много таквих оптужби“, рекла је она.

Ени Машон је упозорила на опасност од ове ситуације, јер је „извођење правог сајбер-напада на неку земљу могуће упоредити с лансирањем ракете према њој“.

„У случају губљења контроле над, рецимо, системима снабдијевања нуклеарне електране, све може да измакне контроли веома брзо. Земља ће морати да одговори“, рекла је Ени Машон.

Опасност од сајбер-рата подсјетимо, раније је Ен-Би-Си њуз, позивајући се на тајну документацију и свједочење свог извора у америчким специјалним службама, саопштио да су амерички војни хакери већ пронашли начин да продру у телекомуникационе мреже Русије и чак открили тајни приступ неким системима управљања у Кремљу.

Према наводима телевизијског канала, америчка влада бави се формирањем специјалних ресурса за „уклањање пријетње изборима“.

Реч је о сајбер-оружју које ће бити примијењено у случају сајбер-напада. Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је нагласила да Москва очекује званичну реакцију америчке администрације на информације из медија о могућим сајбер-нападима америчких хакера на Русију.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков је навео да Москва предузима све мјере да заштити своју сајбер и информациону безбједност од пријетњи упућених на рачун Русије.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ах ти медији

06.11.2016 18:04

А пре неки дан се писало да це, уколико Трамп победи успоставити добре односе са Русијом. Да ли се игра на карту замајавања циталаца или убедјења да цитаоци пате од амнезије? Све је пролазно, само је глупост вецита,давно је рецено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.11.2016 19:52

Ниси ти бас схватио текст. Процитај јос једном. Коментар ти нема везе с везом.

Name

за ре

07.11.2016 20:24

Ако господин Трамп (наводни симпатизер Москве) победи и постане председник САД.Како је могуце да тада,са тадасњим председником, САД уцини несто сто би угрозило неке односе са Москвом? Неки цитају два пута а не размисљају.