SAD će napasti Moskvu u slučaju Trampove pobjede

"Tvrdnje Vašingtona da je Moskva umiješana u sajber-napade u Americi predstavljaju blef koji je neophodan u slučaju pobjede republikanca Donalda Trampa na predsjedničkim izborima, kako bi se moglo saopštiti da je to posljedica miješanja treće strane", smatra bivša saradnica britanske kontraobavještajne službe Mi5 Eni Mašon.

Svijet 06.11.2016 | 19:00
SAD će napasti Moskvu u slučaju Trampove pobjede
„Optužbe Vašingtona na račun Moskve u vezi s hakerskim napadima predstavljaju takozvani dvostruki blef i zveckanje oružjem. Nema nikakvih dokaza da su ruske državne strukture izvele sajber-napade tokom predizborne trke. Amerika kao da upozorava: ne činite ništa slično na dan izbora, inače ćemo odgovoriti“, objašnjava Eni Mašon.

Prema njenom mišljenju, takvo ponašanje govori o tome da američki establišment zapravo strahuje od Trampove pobjede.

„Zbog toga se i vrši priprema da u takvom slučaju ostane mogućnost da se saopšti da je u to umiješan neko spolja i da su rezultati izbora falsifikovani. Ako pobijedi Tramp, u SAD će biti mnogo onih koji će poželjeti da za to okrive Rusiju“, dodala je bivša saradnica MI5.

Eni Mašon je navela da ovo neće biti laki izbori, jer će, ukoliko pobijedi kandidatkinja demokrata Hilari Klinton, republikanci takođe saopštiti da su rezultati izbora falsifikovani.

„Stvara se histerija. Obje strane će se u slučaju poraza žaliti na nepoštene izbore, i mi ćemo čuti mnogo takvih optužbi“, rekla je ona.

Eni Mašon je upozorila na opasnost od ove situacije, jer je „izvođenje pravog sajber-napada na neku zemlju moguće uporediti s lansiranjem rakete prema njoj“.

„U slučaju gubljenja kontrole nad, recimo, sistemima snabdijevanja nuklearne elektrane, sve može da izmakne kontroli veoma brzo. Zemlja će morati da odgovori“, rekla je Eni Mašon.

Opasnost od sajber-rata podsjetimo, ranije je En-Bi-Si njuz, pozivajući se na tajnu dokumentaciju i svjedočenje svog izvora u američkim specijalnim službama, saopštio da su američki vojni hakeri već pronašli način da prodru u telekomunikacione mreže Rusije i čak otkrili tajni pristup nekim sistemima upravljanja u Kremlju.

Prema navodima televizijskog kanala, američka vlada bavi se formiranjem specijalnih resursa za „uklanjanje prijetnje izborima“.

Reč je o sajber-oružju koje će biti primijenjeno u slučaju sajber-napada. Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je naglasila da Moskva očekuje zvaničnu reakciju američke administracije na informacije iz medija o mogućim sajber-napadima američkih hakera na Rusiju.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je naveo da Moskva preduzima sve mjere da zaštiti svoju sajber i informacionu bezbjednost od prijetnji upućenih na račun Rusije.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ah ti mediji

06.11.2016 18:04

A pre neki dan se pisalo da ce, ukoliko Tramp pobedi uspostaviti dobre odnose sa Rusijom. Da li se igra na kartu zamajavanja citalaca ili ubedjenja da citaoci pate od amnezije? Sve je prolazno, samo je glupost vecita,davno je receno.

ODGOVORITE
Name

re

06.11.2016 19:52

Nisi ti bas shvatio tekst. Procitaj jos jednom. Komentar ti nema veze s vezom.

Name

za re

07.11.2016 20:24

Ako gospodin Tramp (navodni simpatizer Moskve) pobedi i postane predsednik SAD.Kako je moguce da tada,sa tadasnjim predsednikom, SAD ucini nesto sto bi ugrozilo neke odnose sa Moskvom? Neki citaju dva puta a ne razmisljaju.