Можемо ли се поново заљубити у партнера?

Ако се питате да ли је могуће поновно се заљубити у свог брачног друга, брачни терапути одговарају да јесте. Међутим, да би то успјело, неопходни су вријеме, труд и стрпљење оба партнера.

Свијет 06.11.2016 | 13:34
Можемо ли се поново заљубити у партнера?
Хафингтон Пост преноси савјете брачних терапеута паровима који су се нашли у овој ситуацији.

Дајте себи времена

Мањак заљубљености или изостанак исте није се догодио преко ноћи. Исто тако неће се преко ноћи догодити ни заљубљивање. Ако сте ви особа којој се то догодило, запитајте се: шта је потребно да ми се партнер/ка поново свиди? Да, почињете поновно од свиђања – објаснио је савјетник за парове Дејвид Мекфеден.

Једно другоме поставите следеће питање: Треба ли да опростимо једно другом оно што се догодило у прошлости и што нас је повредило да би поново могли да се свидимо једно другом? Ако је одговор потврдан, почните с процесом опраштања.

Промијените начин на који међусобно разговарате

Ако сте се нашли у зачараном кругу комуникације у којем се једно од вас жали да вашем браку недостаје повезаност, а друго се повлачи у себе и избјегава комуникацију, морате да пронађете излаз из тога ако желите да спасите брак, савјетује Џенифер Чепел Марш, брачна и породична терапеуткиња из Сан Дијега.

Обично се у таквим обрасцима догађа да, што је жељан партнер гласнији, то је овај што се удаљава тиши. Да би се овај проблем ријешио, партнер који се жали мора да пронађе њежнији и блажи начин комуникације, док онај који ћути мора више да се укључи у разговор.

Запитајте се због чега сте се у почетку заљубили?

Размислите о томе и покушајте поновно да искусите та осећања и створите те доживљаје недјељним изласцима.

Пронађите нова заједничка интересовања

Проблем често настаје када парови почну да живе засебне животе јер су се превише удаљили бавећи се активностима које не укључују другог партнера. Нађите нешто ново у чему ћете обоје уживати и тако се повезати.

Секс

Ако сте међусобно удаљени, вјероватно вам ни секс није баш високо на листи приоритета. Али, да бисте се заљубили, морате да порадите на физичком контакту. Додир је неопходан за љубав. Посветите се томе више, као и међусобном завођењу.

Учините нешто лијепо за свог партнера

Љубав је у малим стварима. У изненађењима која много значе. Размислите шта сте до сада све учинили једно за друго и покушајте да пронађете нове начине да се међусобно развеселите. Тако ћете више цијенити једно друго и зближити се поново.

Немојте да кривите једно друго

Ако сте годинама били несрећни, тешко је не замјерити партнеру. Али нико не може да чита ваше мисли, па чак ни партнер који с вама живи. Требало је сами да кажете шта вам не одговара и шта (не) желите.

Парови који остају заједно временом морају да науче како да изразе своја (не)задовољства на директан али леп начин. У томе је њихова снага – могу да остану рањиви једно пред другим, знајући да ће их друга страна поштовати и цијенити.

(24сата.хр)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зивко

06.11.2016 13:22

Питајте Цијановоцку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас њу

06.11.2016 13:50

Њу је муз оставио цим је први пут отисао код оцног

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко зна

07.11.2016 20:17

Кад сам једном младом брацном предлозио да се привремено, с договором разидју,да би спасили свој брак,исмејали су ме. На крају, кад су се с мрзњом разисли уз "помоц" судија и комсилука,након три године су се поново заволели.Зиве заједно али не у браку. Мозда је могло другације.Ко зна.

ОДГОВОРИТЕ