Možemo li se ponovo zaljubiti u partnera?

Ako se pitate da li je moguće ponovno se zaljubiti u svog bračnog druga, bračni teraputi odgovaraju da jeste. Međutim, da bi to uspjelo, neophodni su vrijeme, trud i strpljenje oba partnera.

Svijet 06.11.2016 | 13:34
Možemo li se ponovo zaljubiti u partnera?
Hafington Post prenosi savjete bračnih terapeuta parovima koji su se našli u ovoj situaciji.

Dajte sebi vremena

Manjak zaljubljenosti ili izostanak iste nije se dogodio preko noći. Isto tako neće se preko noći dogoditi ni zaljubljivanje. Ako ste vi osoba kojoj se to dogodilo, zapitajte se: šta je potrebno da mi se partner/ka ponovo svidi? Da, počinjete ponovno od sviđanja – objasnio je savjetnik za parove Dejvid Mekfeden.

Jedno drugome postavite sledeće pitanje: Treba li da oprostimo jedno drugom ono što se dogodilo u prošlosti i što nas je povredilo da bi ponovo mogli da se svidimo jedno drugom? Ako je odgovor potvrdan, počnite s procesom opraštanja.

Promijenite način na koji međusobno razgovarate

Ako ste se našli u začaranom krugu komunikacije u kojem se jedno od vas žali da vašem braku nedostaje povezanost, a drugo se povlači u sebe i izbjegava komunikaciju, morate da pronađete izlaz iz toga ako želite da spasite brak, savjetuje Dženifer Čepel Marš, bračna i porodična terapeutkinja iz San Dijega.

Obično se u takvim obrascima događa da, što je željan partner glasniji, to je ovaj što se udaljava tiši. Da bi se ovaj problem riješio, partner koji se žali mora da pronađe nježniji i blaži način komunikacije, dok onaj koji ćuti mora više da se uključi u razgovor.

Zapitajte se zbog čega ste se u početku zaljubili?

Razmislite o tome i pokušajte ponovno da iskusite ta osećanja i stvorite te doživljaje nedjeljnim izlascima.

Pronađite nova zajednička interesovanja

Problem često nastaje kada parovi počnu da žive zasebne živote jer su se previše udaljili baveći se aktivnostima koje ne uključuju drugog partnera. Nađite nešto novo u čemu ćete oboje uživati i tako se povezati.

Seks

Ako ste međusobno udaljeni, vjerovatno vam ni seks nije baš visoko na listi prioriteta. Ali, da biste se zaljubili, morate da poradite na fizičkom kontaktu. Dodir je neophodan za ljubav. Posvetite se tome više, kao i međusobnom zavođenju.

Učinite nešto lijepo za svog partnera

Ljubav je u malim stvarima. U iznenađenjima koja mnogo znače. Razmislite šta ste do sada sve učinili jedno za drugo i pokušajte da pronađete nove načine da se međusobno razveselite. Tako ćete više cijeniti jedno drugo i zbližiti se ponovo.

Nemojte da krivite jedno drugo

Ako ste godinama bili nesrećni, teško je ne zamjeriti partneru. Ali niko ne može da čita vaše misli, pa čak ni partner koji s vama živi. Trebalo je sami da kažete šta vam ne odgovara i šta (ne) želite.

Parovi koji ostaju zajedno vremenom moraju da nauče kako da izraze svoja (ne)zadovoljstva na direktan ali lep način. U tome je njihova snaga – mogu da ostanu ranjivi jedno pred drugim, znajući da će ih druga strana poštovati i cijeniti.

(24sata.hr)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zivko

06.11.2016 14:22

Pitajte Cijanovocku.

ODGOVORITE
Name

Bas nju

06.11.2016 14:50

Nju je muz ostavio cim je prvi put otisao kod ocnog

ODGOVORITE
Name

Ko zna

07.11.2016 21:17

Kad sam jednom mladom bracnom predlozio da se privremeno, s dogovorom razidju,da bi spasili svoj brak,ismejali su me. Na kraju, kad su se s mrznjom razisli uz "pomoc" sudija i komsiluka,nakon tri godine su se ponovo zavoleli.Zive zajedno ali ne u braku. Mozda je moglo drugacije.Ko zna.

ODGOVORITE