'Виадуцт' од Владе тражи одштету од 106 мил.

Фирма “Виадуцт” је покренула арбитражни поступак у којем се тражи да одштету од 106 милиона КМ плати БиХ, иако је проблем направила Влада Републике Српске.

Република Српска 28.07.2016 | 07:30
'Виадуцт' од Владе тражи одштету од 106 мил.
Словеначка фирма „Виадуцт“ из Порторожа, која је већински власник предузећа „ХЕС Врбас“, које је требало градити двије хидроелектране на Врбасу, покренуће пред Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова у Вашингтону (ИЦСИД) захтјев за арбитражу са БиХ „тешку“ око 106 милиона КМ.

Како тврде у захтјеву за покретање арбитраже, толику штету су, наводно, претрпјели због немогућности реализације изградње двије хидроелектране – Крупа и Бањалука на Врбасу.

Припреме за подношење захтјева су, како кажу, у току. С тим у вези, Правобранилаштво БиХ упутило је обавијест Савјету министара БиХ о свим овим догађајима, али и посљедњу опомену од стране фирме „Виадуцт“, чији је циљ преговарање прије покретања арбитраже.

Сви ти документи наћи ће се пред Савјетом министара на првој наредној сједници. Опомену је иначе упутила америчка адвокатска кућа „Сцрантом дуллес интернатионам ПЛЛЦ“ из Вашингтона, која је један од представника „Виадуцта“.

Млађан Мандић, замјеник правобраниоца БиХ, рекао је да се у овом случају ради о томе да је Влада Републике Српске 2004. године склопила концесиони уговор са „Виадуцтом“ за изградњу хидроелектрана на Врбасу, али није испунила обавезе из тог концесионог уговора него је са другим предузећем „Хидроелектране на Врбасу“ 2013. године закључила концесионе уговоре  за изградњу хидроелектране Бочац 2 на том простору. 

„Влада Републике Српске није испоштовала концесиони уговор, јер је исту концесију дала двјема различитим фирмама! Рокови су прошли и ови су пријавили БиХ, јер пред међународним судом не могу бити пријављивани ентитети“, рекао је Мандић и додао да је Правобранилаштво добило опомену пред тужбу, али не и тужбу.

Додао је да је Република Српска била обавезна да то по уговору ријеши мирним путем.

 „Али тај рок од три мјесеца је прошао и Република Српска није реаговала, односно Влада Српске и Министарство енергетике. БиХ је само формално-правно тужена, јер је немогуће пријавити Републику Српску као страну у арбитражи. Сада чекамо, ако буде поднесена тужба, онда ћемо ићи према Влади Републике Српске да се она очитује“, казао је Мандић.

У захтјеву за покретање арбитраже правни представници „Виадуцта“ наводе да то чине у складу са Споразумом између БиХ и Словеније о заштити инвестиција, који је, како кажу, БиХ прекршила као потписница, али и због кршења обичајног међународног права те права када су у питању инвестиције тужитеља.

Укупно, њихов одштетни захтјев износи 54.139.156 евра, што је више него двоструко увећање од претходних 46 милиона марака.

„На основу Вашег посљедњег писма од 19. априла схватили смо да је Ваш став да ово питање не требате Ви рјешавати и да сматрате да је Република Српска сама одговорна за рјешавање истог. Међутим, сматрамо да Ваша унутрашња политичка питања са Републику Српску нису од значаја за обавезе које сте преузли по Споразуму о заштити инвестиција између Словеније и БиХ“, стоји у опомени коју су представници „Виадуцта“ послали Правобранилаштву БиХ.

Горан Марић, адвокат предузећа „Хидроелектране на Врбасу“, као умјешача, рекао је да до арбитраже не би дошло да је усвојен приједлог за покретање стечајног поступка у „ХЕС Врбасу“, због неизмирених пореских обавеза у износу од око 40.000 марака.

„Окружни привредни суд у Бањалуци одбио је тај приједлог, на који Пореска управа Српске из необјашњивих разлога није уложила жалбу, а која би била прихваћена. Тако је пропуштена добра прилика да се све ријеши у корист Републике Српске, јер отварањем стечаја, према закону, престаје концесија и могућност арбитраже“, рекао је Марић.

Адвокат Предраг Барош, који заступа „Виадуцт“ у БиХ, није могао да прецизира када ће тачно бити поднесен захтјев за арбитражу и истакао је да су припреме за то у току.

Према његовим ријечима, ради се о сложеној и обимној докуметацији за коју ће бити потребно много времена да буде преведена на енглески језик. Што се тиче могућности даљих преговора са Владом Републике Српске да се дође до рјешења без арбитраже, Барош је рекао да су они у пат позицији.

Милан Баштинац, помоћник министра енергетике Републике Српске, рекао је да су у Министарству индустрије, енергетике и рударства Републике Српске упознати и да прате ситуацију везану за „ХЕС Врбас“ те да ће настојати да у сарадњи са Правобранилаштвом БиХ, са којим су ступили у контакт, ријеше спор на најбољи начин за Српску и БиХ.

Иначе, како су „Независне“ објавиле почетком ове године, фирми „Виадуцт“ већ годинама је блокиран рачун у Словенији и нема нити једног запосленог радника. Из докумената словеначких институција видљиво је да је рачун те фирме у Дежелној банци Словеније блокиран већ готово четири године.

Поред тога, рачуни „Виадуцта“ у посљедњих 15 година били су блокирани још два пута. Први пут то се десило с рачуном у Банци Копер 15. октобра 2007. године, који је одблокиран 26. августа наредне године. Исто тако, рачун ове фирме у Новој љубљанској банци блокиран је 16. октобра 2007. године, а одблокиран 10. децембра исте године.

Треба поменути и да су власници ове компаније Борис Гољевшчек и Владимир Зевник, који су заједно власници још неколико компанија у Словенији. Оно што је посебно занимљиво јесте да фирма „Виадуцт“, која је требало да буде носилац пројекта изградње двије хидроелектране вриједности од око 165 милиона евра, на својој интернет страници као референце има само куће и викендице.

Најмање што се у овом тренутку од актуелне власти Републике Српске очекује јесте то да  остане досљедна својим ставовима о "ненадлежностима" и да не допусти да БиХ плати дуг од 106 милиона КМ, јер би то био евидентан ‘пренос надлежности са ентитета на државни ниво’.

Код санације пропалих банка у Српској Додик се није бунио против преноса надлежности. Дапаче, једва је дочекао да се штета намири из државног фонда за осигурање штедних депозита, па вјероватно очекује да се исто деси и у спору с "Виадуцтом".

СБ

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

мркоњицан

28.07.2016 05:42

Мркоњицки клан це унисти све , Кесиц је возд који је све ово ради . Сто се неко запита сто је смјењен изврсни директор за правне послове који је све ово указиво гдје има и писани трагови .Сто неко истрази колико це костати мала хидроелектрана од 9МWата коста преко 50 милона народних пара .Мозе ли ико стари мркоњицком клану унистисе дрзаву Рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рус

28.07.2016 07:41

Па кад је "дрзава" сто није тузена ,него она која није дрзава по власти це морати да вади кестење из ватре. Треба расписати референдум, јер не признају "дрзаву"

Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

28.07.2016 08:25

Они су самозвана ЕЛИТА, они одлучују. Шта ми знамо шта су општи интреси? Море...све то треба мотком по леђима...

Name

борац

28.07.2016 06:08

Стета це се платити паре подијелити и тако даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избори

28.07.2016 06:21

Ево Мили 50 милиона! Која превара, од самог поцетка немјестаљка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

28.07.2016 06:24

По хитном поступку на улици пресудити одговорним!!! Па, мајко мила, ови Додикови уништили су све што су дотакли!

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

28.07.2016 06:28

Само удри Миле по народу и држави нашој- платиће народ све твоје грешке и дилове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.07.2016 06:34

Намјерно направљена грешка, а од исплате ће њих пар имати корист, све са буџета. Класик, за ову власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко .цо

28.07.2016 06:50

Без сумње да ће Вијадукт намирити себе као и Укио група и Руси из Бродске рафинерије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2016 07:42

Нико се није намирио као браца Руси!

Name

Зградољуб Давидовиц

28.07.2016 07:01

Гледајуци да је Зградољуб куповао имовину града Бањалуке за ситне паре преко неких квази компанија из Словеније, ово смрди на цисту намјестаљку!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

28.07.2016 07:14

Ево прилике да се премијерка обрати на течном енглеском језику, а за остало, ма кога брига. Ми смо главни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

28.07.2016 07:15

Овдје БиХ треба да казе они су независна држава ако не жели плацати и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2016 07:41

Смјесан си! Овде це БиХ наредити РС-у плацање или це сама платити а РС це добити мање новца приликом расподјеле добити (нпр. Од Електропреноса) уколико се овај спор изгуби. Ово је ситница спрам тузбе словенаца за ТЕ Угљевик коју РС такоде игнорисе...

Name

Драган

28.07.2016 07:15

Ста Сипа цека ? Хапси одговорне!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ал

28.07.2016 07:25

Ови нас сахрањују прије смрти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

28.07.2016 07:28

Само дери до краја јер тек тад цемо схватити гдје смо и ста знаци и знацила је Додикова прица, реторика, пјевање, сисдање оваца у РС. Ово је еxтра за насу РС, јер сто прије ударимо о дно прије цемо кренути у ругом смјеру...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.07.2016 07:40

Сви наплацују пенале од неспособне владе само дери стоку

Name

Тацно

28.07.2016 07:44

Сви смо за колективну плеску, да зуји у усима!!

Name

БЛ министар

28.07.2016 07:33

Ово су намјерно урадили тешки криминал негдје у некој другој држави би већ били иза решетака Баја и СНСД бандити

ОДГОВОРИТЕ
Name

раy

28.07.2016 07:53

Али господине СБ, зашто Ви то нама саопштавате а да исто нисте искомуницирали са удруженом криминалном групом: Цапо ди тути цапи Додиг, неимар Станковић, доктор економских и магистар правних наука Жељко Ковачевић звани научна глад те госпођа Зора Видовић звана бурек. Па вактиле на састанку у Порторожу Ул. обалска бр.14 тако је договорено и тога се ваља држати, иначе фрца глава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алтец

28.07.2016 07:56

Овде це Миле дозволити пренос надлезности па це цех платити БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опса

28.07.2016 08:28

Је ли од овога треба да се плати јахта у Порторожу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

28.07.2016 09:55

Шта су нам ови урадили ни Турци нису за 500г. За 10г владавине Лактаског Ганга РС је уништена, у рату одбрањена, од Турака се некако опоравила а од ових ништа остало није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

моке

28.07.2016 13:06

Шта Турци имају с овим ? Па Турци су 6 економска сила на свијету , да богдом Турци владају овим просторима !

Name

Милан

28.07.2016 13:24

А ко је био на власти кад је потписан уговор са овим словенцима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

модричанин

28.07.2016 14:26

Ово што су ''наше'' РС владе урадиле свом народу у последњи 12 година ,у историји свијета нико ником није урадио.

ОДГОВОРИТЕ