'Viaduct' od Vlade traži odštetu od 106 mil.

Firma “Viaduct” je pokrenula arbitražni postupak u kojem se traži da odštetu od 106 miliona KM plati BiH, iako je problem napravila Vlada Republike Srpske.

Republika Srpska 28.07.2016 | 07:30
'Viaduct' od Vlade traži odštetu od 106 mil.
Slovenačka firma „Viaduct“ iz Portoroža, koja je većinski vlasnik preduzeća „HES Vrbas“, koje je trebalo graditi dvije hidroelektrane na Vrbasu, pokrenuće pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID) zahtjev za arbitražu sa BiH „tešku“ oko 106 miliona KM.

Kako tvrde u zahtjevu za pokretanje arbitraže, toliku štetu su, navodno, pretrpjeli zbog nemogućnosti realizacije izgradnje dvije hidroelektrane – Krupa i Banjaluka na Vrbasu.

Pripreme za podnošenje zahtjeva su, kako kažu, u toku. S tim u vezi, Pravobranilaštvo BiH uputilo je obavijest Savjetu ministara BiH o svim ovim događajima, ali i posljednju opomenu od strane firme „Viaduct“, čiji je cilj pregovaranje prije pokretanja arbitraže.

Svi ti dokumenti naći će se pred Savjetom ministara na prvoj narednoj sjednici. Opomenu je inače uputila američka advokatska kuća „Scrantom dulles internationam PLLC“ iz Vašingtona, koja je jedan od predstavnika „Viaducta“.

Mlađan Mandić, zamjenik pravobranioca BiH, rekao je da se u ovom slučaju radi o tome da je Vlada Republike Srpske 2004. godine sklopila koncesioni ugovor sa „Viaductom“ za izgradnju hidroelektrana na Vrbasu, ali nije ispunila obaveze iz tog koncesionog ugovora nego je sa drugim preduzećem „Hidroelektrane na Vrbasu“ 2013. godine zaključila koncesione ugovore  za izgradnju hidroelektrane Bočac 2 na tom prostoru. 

„Vlada Republike Srpske nije ispoštovala koncesioni ugovor, jer je istu koncesiju dala dvjema različitim firmama! Rokovi su prošli i ovi su prijavili BiH, jer pred međunarodnim sudom ne mogu biti prijavljivani entiteti“, rekao je Mandić i dodao da je Pravobranilaštvo dobilo opomenu pred tužbu, ali ne i tužbu.

Dodao je da je Republika Srpska bila obavezna da to po ugovoru riješi mirnim putem.

 „Ali taj rok od tri mjeseca je prošao i Republika Srpska nije reagovala, odnosno Vlada Srpske i Ministarstvo energetike. BiH je samo formalno-pravno tužena, jer je nemoguće prijaviti Republiku Srpsku kao stranu u arbitraži. Sada čekamo, ako bude podnesena tužba, onda ćemo ići prema Vladi Republike Srpske da se ona očituje“, kazao je Mandić.

U zahtjevu za pokretanje arbitraže pravni predstavnici „Viaducta“ navode da to čine u skladu sa Sporazumom između BiH i Slovenije o zaštiti investicija, koji je, kako kažu, BiH prekršila kao potpisnica, ali i zbog kršenja običajnog međunarodnog prava te prava kada su u pitanju investicije tužitelja.

Ukupno, njihov odštetni zahtjev iznosi 54.139.156 evra, što je više nego dvostruko uvećanje od prethodnih 46 miliona maraka.

„Na osnovu Vašeg posljednjeg pisma od 19. aprila shvatili smo da je Vaš stav da ovo pitanje ne trebate Vi rješavati i da smatrate da je Republika Srpska sama odgovorna za rješavanje istog. Međutim, smatramo da Vaša unutrašnja politička pitanja sa Republiku Srpsku nisu od značaja za obaveze koje ste preuzli po Sporazumu o zaštiti investicija između Slovenije i BiH“, stoji u opomeni koju su predstavnici „Viaducta“ poslali Pravobranilaštvu BiH.

Goran Marić, advokat preduzeća „Hidroelektrane na Vrbasu“, kao umješača, rekao je da do arbitraže ne bi došlo da je usvojen prijedlog za pokretanje stečajnog postupka u „HES Vrbasu“, zbog neizmirenih poreskih obaveza u iznosu od oko 40.000 maraka.

„Okružni privredni sud u Banjaluci odbio je taj prijedlog, na koji Poreska uprava Srpske iz neobjašnjivih razloga nije uložila žalbu, a koja bi bila prihvaćena. Tako je propuštena dobra prilika da se sve riješi u korist Republike Srpske, jer otvaranjem stečaja, prema zakonu, prestaje koncesija i mogućnost arbitraže“, rekao je Marić.

Advokat Predrag Baroš, koji zastupa „Viaduct“ u BiH, nije mogao da precizira kada će tačno biti podnesen zahtjev za arbitražu i istakao je da su pripreme za to u toku.

Prema njegovim riječima, radi se o složenoj i obimnoj dokumetaciji za koju će biti potrebno mnogo vremena da bude prevedena na engleski jezik. Što se tiče mogućnosti daljih pregovora sa Vladom Republike Srpske da se dođe do rješenja bez arbitraže, Baroš je rekao da su oni u pat poziciji.

Milan Baštinac, pomoćnik ministra energetike Republike Srpske, rekao je da su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske upoznati i da prate situaciju vezanu za „HES Vrbas“ te da će nastojati da u saradnji sa Pravobranilaštvom BiH, sa kojim su stupili u kontakt, riješe spor na najbolji način za Srpsku i BiH.

Inače, kako su „Nezavisne“ objavile početkom ove godine, firmi „Viaduct“ već godinama je blokiran račun u Sloveniji i nema niti jednog zaposlenog radnika. Iz dokumenata slovenačkih institucija vidljivo je da je račun te firme u Deželnoj banci Slovenije blokiran već gotovo četiri godine.

Pored toga, računi „Viaducta“ u posljednjih 15 godina bili su blokirani još dva puta. Prvi put to se desilo s računom u Banci Koper 15. oktobra 2007. godine, koji je odblokiran 26. avgusta naredne godine. Isto tako, račun ove firme u Novoj ljubljanskoj banci blokiran je 16. oktobra 2007. godine, a odblokiran 10. decembra iste godine.

Treba pomenuti i da su vlasnici ove kompanije Boris Goljevšček i Vladimir Zevnik, koji su zajedno vlasnici još nekoliko kompanija u Sloveniji. Ono što je posebno zanimljivo jeste da firma „Viaduct“, koja je trebalo da bude nosilac projekta izgradnje dvije hidroelektrane vrijednosti od oko 165 miliona evra, na svojoj internet stranici kao reference ima samo kuće i vikendice.

Najmanje što se u ovom trenutku od aktuelne vlasti Republike Srpske očekuje jeste to da  ostane dosljedna svojim stavovima o "nenadležnostima" i da ne dopusti da BiH plati dug od 106 miliona KM, jer bi to bio evidentan ‘prenos nadležnosti sa entiteta na državni nivo’.

Kod sanacije propalih banka u Srpskoj Dodik se nije bunio protiv prenosa nadležnosti. Dapače, jedva je dočekao da se šteta namiri iz državnog fonda za osiguranje štednih depozita, pa vjerovatno očekuje da se isto desi i u sporu s "Viaductom".

SB

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

mrkonjican

28.07.2016 05:42

Mrkonjicki klan ce unisti sve , Kesic je vozd koji je sve ovo radi . Sto se neko zapita sto je smjenjen izvrsni direktor za pravne poslove koji je sve ovo ukazivo gdje ima i pisani tragovi .Sto neko istrazi koliko ce kostati mala hidroelektrana od 9MWata kosta preko 50 milona narodnih para .Moze li iko stari mrkonjickom klanu unistise drzavu Rs.

ODGOVORITE
Name

rus

28.07.2016 07:41

Pa kad je "drzava" sto nije tuzena ,nego ona koja nije drzava po vlasti ce morati da vadi kestenje iz vatre. Treba raspisati referendum, jer ne priznaju "drzavu"

Name

ACHTUNG DICHTUNG

28.07.2016 08:25

Oni su samozvana ELITA, oni odlučuju. Šta mi znamo šta su opšti intresi? More...sve to treba motkom po leđima...

Name

borac

28.07.2016 06:08

Steta ce se platiti pare podijeliti i tako dalje

ODGOVORITE
Name

Izbori

28.07.2016 06:21

Evo Mili 50 miliona! Koja prevara, od samog pocetka nemjestaljka!

ODGOVORITE
Name

Student

28.07.2016 06:24

Po hitnom postupku na ulici presuditi odgovornim!!! Pa, majko mila, ovi Dodikovi uništili su sve što su dotakli!

ODGOVORITE
Name

p

28.07.2016 06:28

Samo udri Mile po narodu i državi našoj- platiće narod sve tvoje greške i dilove!

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.07.2016 06:34

Namjerno napravljena greška, a od isplate će njih par imati korist, sve sa budžeta. Klasik, za ovu vlast!

ODGOVORITE
Name

Janko .co

28.07.2016 06:50

Bez sumnje da će Vijadukt namiriti sebe kao i Ukio grupa i Rusi iz Brodske rafinerije.

ODGOVORITE
Name

Re

28.07.2016 07:42

Niko se nije namirio kao braca Rusi!

Name

Zgradoljub Davidovic

28.07.2016 07:01

Gledajuci da je Zgradoljub kupovao imovinu grada Banjaluke za sitne pare preko nekih kvazi kompanija iz Slovenije, ovo smrdi na cistu namjestaljku!!!!

ODGOVORITE
Name

Slobodan

28.07.2016 07:14

Evo prilike da se premijerka obrati na tečnom engleskom jeziku, a za ostalo, ma koga briga. Mi smo glavni.

ODGOVORITE
Name

Cccc

28.07.2016 07:15

Ovdje BiH treba da kaze oni su nezavisna država ako ne želi placati i to je to.

ODGOVORITE
Name

Re

28.07.2016 07:41

Smjesan si! Ovde ce BiH narediti RS-u placanje ili ce sama platiti a RS ce dobiti manje novca prilikom raspodjele dobiti (npr. Od Elektroprenosa) ukoliko se ovaj spor izgubi. Ovo je sitnica spram tuzbe slovenaca za TE Ugljevik koju RS takode ignorise...

Name

Dragan

28.07.2016 07:15

Sta Sipa ceka ? Hapsi odgovorne!!!

ODGOVORITE
Name

Al

28.07.2016 07:25

Ovi nas sahranjuju prije smrti

ODGOVORITE
Name

Pero

28.07.2016 07:28

Samo deri do kraja jer tek tad cemo shvatiti gdje smo i sta znaci i znacila je Dodikova prica, retorika, pjevanje, sisdanje ovaca u RS. Ovo je extra za nasu RS, jer sto prije udarimo o dno prije cemo krenuti u rugom smjeru...

ODGOVORITE
Name

re

28.07.2016 07:40

Svi naplacuju penale od nesposobne vlade samo deri stoku

Name

Tacno

28.07.2016 07:44

Svi smo za kolektivnu plesku, da zuji u usima!!

Name

BL ministar

28.07.2016 07:33

Ovo su namjerno uradili teški kriminal negdje u nekoj drugoj državi bi već bili iza rešetaka Baja i SNSD banditi

ODGOVORITE
Name

ray

28.07.2016 07:53

Ali gospodine SB, zašto Vi to nama saopštavate a da isto niste iskomunicirali sa udruženom kriminalnom grupom: Capo di tuti capi Dodig, neimar Stanković, doktor ekonomskih i magistar pravnih nauka Željko Kovačević zvani naučna glad te gospođa Zora Vidović zvana burek. Pa vaktile na sastanku u Portorožu Ul. obalska br.14 tako je dogovoreno i toga se valja držati, inače frca glava.

ODGOVORITE
Name

altec

28.07.2016 07:56

Ovde ce Mile dozvoliti prenos nadleznosti pa ce ceh platiti BIH.

ODGOVORITE
Name

Opsa

28.07.2016 08:28

Je li od ovoga treba da se plati jahta u Portorožu?

ODGOVORITE
Name

Dare

28.07.2016 09:55

Šta su nam ovi uradili ni Turci nisu za 500g. Za 10g vladavine Laktaskog Ganga RS je uništena, u ratu odbranjena, od Turaka se nekako oporavila a od ovih ništa ostalo nije.

ODGOVORITE
Name

moke

28.07.2016 13:06

Šta Turci imaju s ovim ? Pa Turci su 6 ekonomska sila na svijetu , da bogdom Turci vladaju ovim prostorima !

Name

Milan

28.07.2016 13:24

A ko je bio na vlasti kad je potpisan ugovor sa ovim slovencima?

ODGOVORITE
Name

modričanin

28.07.2016 14:26

Ovo što su ''naše'' RS vlade uradile svom narodu u poslednji 12 godina ,u istoriji svijeta niko nikom nije uradio.

ODGOVORITE