Крај стечаја у Руднику олова и цинка “Сасе”

Послије скоро шест година, у Руднику олова и цинка “Сасе” из Сребренице данас је окончан стечајни поступак. Скупштина присутних повјерилаца данас је, на рочишту пред Окружним привредним судом у Бијељини, једногласно прихватила извјештај стечајног управника са приједлозима одлука, чиме су створени услови за закључење стечаја.

Република Српска 26.07.2016 | 16:10
Крај стечаја у Руднику олова и цинка “Сасе”
Стечајни поступак у Руднику „Сасе“ из Сребренице одужио се због идентификације имовине, која би могла да чини стечајну масу - појашњава стечајни управник Лазо Ђурђевић. Стечајна маса је уновчена у износу од око 980.000 КМ и епилог је:             

„Радници у вишем исплатном реду су намирени 100 одсто, а радници као и остали повјериоци у општем исплатном реду су намирени са 5,2 одсто од признатих потраживања“, каже Ђурђевић. 

Иако је закључен стечајни поступак, Скупштина повјерилаца прихватила је одлуку којом је стечајни управник овлашћен да настави са извршним поступком против Рудника „Трепча“ из Звечана на Косову и Метохији. 

Такође, прихваћен је и приједлог стечајног управника да у том спору ангажује адвоката Ненада Трифковића из Новог Сада. 

С обзиром да је, у међувремену, Србија у приступним преговорима са Европском унијом отворила поглавља 23 и 24, а која се односе на правна питања, послије потписивања билатералних споразума између Србије и Космета може се очекивати наплата ових потраживања – наглашено је на овом рочишту. 

Али, како Србија још није формирала Владу, послије чега слиједе бројне процедуре, за очекивати је да ово извршење неће бити окончано ни за двије године.

„Ту су мало већа потраживања. Упитно да ли ће се моћи наплатити. Ако би се наплатила, онда би се користила за измирење повјерилаца у некој од накнадних диоба“, појашњава Ђурђевић. 

Имовина Рудника „Сасе“ продавана је кроз извршне поступке које су покретале банке и други повјериоци, подсјећа Ђурђевић. 

„Рудник `Сасе` био је задужен и највећи дио имовине, оно што је било срце рудника, продато је у извршном поступку, тако да оно што смо ми имали из стечајне масе је оно што није било интересанто за тог новог концесионара који је купио“, напомиње стечајни управник. 

У Руднику „Сасе“, који је значајан за привреду Републике Српске и БиХ, сада ради више од 500 запослених. 

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

yугословен

26.07.2016 15:01

ПА КОМЕ ПРОДАЈЕМО СВОЈЕ

ОДГОВОРИТЕ