Kraj stečaja u Rudniku olova i cinka “Sase”

Poslije skoro šest godina, u Rudniku olova i cinka “Sase” iz Srebrenice danas je okončan stečajni postupak. Skupština prisutnih povjerilaca danas je, na ročištu pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini, jednoglasno prihvatila izvještaj stečajnog upravnika sa prijedlozima odluka, čime su stvoreni uslovi za zaključenje stečaja.

Republika Srpska 26.07.2016 | 16:10
Kraj stečaja u Rudniku olova i cinka “Sase”
Stečajni postupak u Rudniku „Sase“ iz Srebrenice odužio se zbog identifikacije imovine, koja bi mogla da čini stečajnu masu - pojašnjava stečajni upravnik Lazo Đurđević. Stečajna masa je unovčena u iznosu od oko 980.000 KM i epilog je:             

„Radnici u višem isplatnom redu su namireni 100 odsto, a radnici kao i ostali povjerioci u opštem isplatnom redu su namireni sa 5,2 odsto od priznatih potraživanja“, kaže Đurđević. 

Iako je zaključen stečajni postupak, Skupština povjerilaca prihvatila je odluku kojom je stečajni upravnik ovlašćen da nastavi sa izvršnim postupkom protiv Rudnika „Trepča“ iz Zvečana na Kosovu i Metohiji. 

Takođe, prihvaćen je i prijedlog stečajnog upravnika da u tom sporu angažuje advokata Nenada Trifkovića iz Novog Sada. 

S obzirom da je, u međuvremenu, Srbija u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom otvorila poglavlja 23 i 24, a koja se odnose na pravna pitanja, poslije potpisivanja bilateralnih sporazuma između Srbije i Kosmeta može se očekivati naplata ovih potraživanja – naglašeno je na ovom ročištu. 

Ali, kako Srbija još nije formirala Vladu, poslije čega slijede brojne procedure, za očekivati je da ovo izvršenje neće biti okončano ni za dvije godine.

„Tu su malo veća potraživanja. Upitno da li će se moći naplatiti. Ako bi se naplatila, onda bi se koristila za izmirenje povjerilaca u nekoj od naknadnih dioba“, pojašnjava Đurđević. 

Imovina Rudnika „Sase“ prodavana je kroz izvršne postupke koje su pokretale banke i drugi povjerioci, podsjeća Đurđević. 

„Rudnik `Sase` bio je zadužen i najveći dio imovine, ono što je bilo srce rudnika, prodato je u izvršnom postupku, tako da ono što smo mi imali iz stečajne mase je ono što nije bilo interesanto za tog novog koncesionara koji je kupio“, napominje stečajni upravnik. 

U Rudniku „Sase“, koji je značajan za privredu Republike Srpske i BiH, sada radi više od 500 zaposlenih. 

BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

yugosloven

26.07.2016 17:01

PA KOME PRODAJEMO SVOJE

ODGOVORITE