Мраз у воћњацима обрао 16,5 милиона КМ

Мраз и ниске температуре, који су крајем априла погодили Градишку и околна мјеста, причинили су на пољопривредним добрима штету већу од 16,5 милиона марака.

Република Српска 09.06.2016 | 19:08
Мраз у воћњацима обрао 16,5 милиона КМ

Рекао је то шеф Одсјека за пољопривреду општине Градишка Милутин Мисимовић представљајући резултате рада комисије за процјену штете.

Он је истакао да су најниже температуре захватиле подручје Поткозарја, и то села Јабланица, Турјак и Требовљани, гдје је највише засада воћа у Српској. Стручњаци процјењују да су многи воћњаци потпуно уништени те да су мале шансе да ће воћа бити и за индустријску прераду.

"Штету на вишегодишњим засадима воћа, поврћа и засијаним ратарским парцелама пријавило је 186 пољопривредних произвођача од тога 183 воћара, два повртара и један ратар", рекао је Мисимовић.

Он је истакао да је након обиласка терена највећа штета утврђена у воћњацима и то 16,49 милиона марака, док је поврће претрпјело штету од 60.720, а жито 1.440 КМ.

Мисимовић је напоменуо да су због мраза највише страдали јабука, крушка, бресква и шљива.

"Код поврћа је евидентирана мања штета, углавном на производним парцелама под кромпиром, док је од житарица највећу штету претрпио кукуруз", истакао је Мисимовић који је додао да је мразом било захваћено 1.109 хектара воћа, 11,5 хектара поврћа и два хектара житарица.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић сматра да су губици већи од процијењених, јер одређен број нерегистрованих произвођача није пријавио штету од мраза.

"Свјесни смо да је ријеч о елементарној непогоди и због тога не тражимо комплетну надокнаду штете од мраза, али очекујемо да нам буде обезбијеђен новац бар за исплату уложеног новца у хемијска средства", рекао је Дојчиновић објаснивши да су воћари имали трошкова око 8.500 КМ по хектару.

Дојчиновић процјењује да би за претрпљену штету Влада РС требало да исплати између 2.000 до 3.000 КМ по хектару за хемијска средства.

"Према тренутној ситуацији, воћари неће имати рода ни за индустријску прераду, што значи да практично неће бити бербе, јер је штета између 80 и 100 одсто", истакао је Дојчиновић.

Штета

О могућим мјерама које би Влада РС требало да предузме с циљем санације штете више ће бити познато након што ресорно министарство сачини коначну информацију о штети од мраза у воћњацима у Градишци, Приједору, Бањалуци, Козарској Дубици, Лакташима, Српцу и Теслићу и понуди је Влади РС на разматрање.

Процијењена штета

- воће 16,4 милиона КМ

- поврће 60.720 КМ 

- жито 1.440 КМ   

Пријављена штета:

186 пољопривредних произвођача

- 183 воћара

- два повртара

- један ратар

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни

09.06.2016 22:28

Овај мраз гори од наших политичара

ОДГОВОРИТЕ