Mraz u voćnjacima obrao 16,5 miliona KM

Mraz i niske temperature, koji su krajem aprila pogodili Gradišku i okolna mjesta, pričinili su na poljoprivrednim dobrima štetu veću od 16,5 miliona maraka.

Republika Srpska 09.06.2016 | 19:08
Mraz u voćnjacima obrao 16,5 miliona KM

Rekao je to šef Odsjeka za poljoprivredu opštine Gradiška Milutin Misimović predstavljajući rezultate rada komisije za procjenu štete.

On je istakao da su najniže temperature zahvatile područje Potkozarja, i to sela Jablanica, Turjak i Trebovljani, gdje je najviše zasada voća u Srpskoj. Stručnjaci procjenjuju da su mnogi voćnjaci potpuno uništeni te da su male šanse da će voća biti i za industrijsku preradu.

"Štetu na višegodišnjim zasadima voća, povrća i zasijanim ratarskim parcelama prijavilo je 186 poljoprivrednih proizvođača od toga 183 voćara, dva povrtara i jedan ratar", rekao je Misimović.

On je istakao da je nakon obilaska terena najveća šteta utvrđena u voćnjacima i to 16,49 miliona maraka, dok je povrće pretrpjelo štetu od 60.720, a žito 1.440 KM.

Misimović je napomenuo da su zbog mraza najviše stradali jabuka, kruška, breskva i šljiva.

"Kod povrća je evidentirana manja šteta, uglavnom na proizvodnim parcelama pod krompirom, dok je od žitarica najveću štetu pretrpio kukuruz", istakao je Misimović koji je dodao da je mrazom bilo zahvaćeno 1.109 hektara voća, 11,5 hektara povrća i dva hektara žitarica.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović smatra da su gubici veći od procijenjenih, jer određen broj neregistrovanih proizvođača nije prijavio štetu od mraza.

"Svjesni smo da je riječ o elementarnoj nepogodi i zbog toga ne tražimo kompletnu nadoknadu štete od mraza, ali očekujemo da nam bude obezbijeđen novac bar za isplatu uloženog novca u hemijska sredstva", rekao je Dojčinović objasnivši da su voćari imali troškova oko 8.500 KM po hektaru.

Dojčinović procjenjuje da bi za pretrpljenu štetu Vlada RS trebalo da isplati između 2.000 do 3.000 KM po hektaru za hemijska sredstva.

"Prema trenutnoj situaciji, voćari neće imati roda ni za industrijsku preradu, što znači da praktično neće biti berbe, jer je šteta između 80 i 100 odsto", istakao je Dojčinović.

Šteta

O mogućim mjerama koje bi Vlada RS trebalo da preduzme s ciljem sanacije štete više će biti poznato nakon što resorno ministarstvo sačini konačnu informaciju o šteti od mraza u voćnjacima u Gradišci, Prijedoru, Banjaluci, Kozarskoj Dubici, Laktašima, Srpcu i Tesliću i ponudi je Vladi RS na razmatranje.

Procijenjena šteta

- voće 16,4 miliona KM

- povrće 60.720 KM 

- žito 1.440 KM   

Prijavljena šteta:

186 poljoprivrednih proizvođača

- 183 voćara

- dva povrtara

- jedan ratar

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni

10.06.2016 00:28

Ovaj mraz gori od naših političara

ODGOVORITE