Пољопривредници поново насамарени

Најкасније за мјесец дана очекује се жетва пшенице, а још се не зна ни ко ће бити откупљивачи, ни колика ће бити откупна цијена. Удружење пољопривредних произвођача “Села Семберије” огорчено је што им власт Републике Српске, а ни локална заједница, још нису исплатили подстицаје. Поручују - ако Удружење мљекара Републике Српске изађе на улице, и ми ћемо тракторима ићи до Бањалуке.

Република Српска 09.06.2016 | 18:30
Пољопривредници поново насамарени

У протеклих пет година, овогодишња прољећна жетва биће најскупља - тврде семберски пољопривредници, огорчени што их је по ко зна који пут насамарила власт Републике Српске и ресорно министарство, али и локална заједница. Стигла жетва, па догорило до ноката.

„Министарство пољопривреде нас лаже толике мјесеце. У марту смо овдје у Семберији имали Стеву Мирјанића, који је рекао да ће се у марту исплатити сви подстицаји и да ће се само један дио пренијети у април мјесец. Међутим, до тога није дошло. Неко мора да поднесе моралну оставку“, каже предсједник Удружења пољопривредних произвођача “Села Семберије” Саво Бакајлић.

„Зашто Стево Мирјанић и Борис Пашалић да имају плате, они живе до мене, а не ја од њих, јер ја плаћам порез да они имају плату. Ако мљекари изађу на улице, идемо и ми, макар с трактором до Бањалуке. Ја мислим да би мој дјед од 73 године боље радио посао“, огорчен је Неђо Гаврић, пољопривредник из Вршана код Бијељине.          

Сабери и одузми, сељак никако не може да профитира. Репроматеријал скуп, подстицаја нема, а услови са разних страна.

„Млинари који не купују пшеницу код нас у Републици Српској, они одређују цијену пшенице. Смијешно. Условљавају нас цијеном од 20 фенинга, а сада свако може да види колика је цијена на берзи у Будимпешти, Паризу. Праве нас будалама“, истиче Гаврић и додаје „Немам Божића, немам крсне славе, сваки дан сам обавезан да дајем из џепа да опстанем“.

Према ријечима Саве Бакајлића, откупна цијена пшенице испод 35 марака не уклапа се у калкулације пољопривредника.

„Онда је никако нећемо сијати, оставићемо је за сточну храну“, категоричан је Бакајлић.

Пољопривредници тврде да би и откупна цијена млијека могла пасти са 50 на 30 фенинга по литри.

„Онда ће опстати само људи који држе преко сто крава, а таквих је у Семберији само пет. Остали могу на социјалу које нема, значи само да просе“, каже Гаврић.

Све више пољопривредних домаћинстава је на самој граници рентабилности. Фармери су принуђени да распродају стоку.

„Апсолутно не видимо могућност да се бавимо било којом граном. Прасци се продају за 2 КМ. Срамота, то је кила меса, а пакло цигара је 5 КМ“, наглашава Гаврић.

Пољопривредници су критике упутили и на адресу полиције, која строгоћу тренира и на њивама.

„Почела је хватати људе на споредним путевима и њивама. Основано је 80 одсто, јер пољопривредни произвођачи нису баш адекватно опремљени, па им се може наплатити казна, али очекујемо да не буду репресивни“, рекао је Раде Јовичевић, пољопривредник из Трњака код Бијељине.

Избори су пред вратима, а политика је одавно никла у њивима. Ко зна, можда ће до гласања појединцима процвјетати руже, а потом поново по старом.

БН телевизија

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

метузалем

09.06.2016 16:32

Фатајте жива Мирјанића-метузалема и сараднике

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИЈЕЉИНАЦ"

09.06.2016 17:30

ДРАГИ МОЈИ"СЕМБЕРЦИ"100' МАЛО ЈАЧИХ ПОЉО ПТОИЗВОДЈАЧА'УДРУЖИТЕ СЕ НАПРАВИТЕ ПРОГРАМ'ОТВОРИТЕ,БОРЗУ.ДИГНИТЕ ЕВРО КРЕДИТ !СТИМ ЋЕТЕ СЕ ЗАГАРАНТИРАТ ИЗВОЗ' А И РЕДОВНУ ИЗПЛАТУ. БАЊАЛУЧАНИ! НЕКА СЕ ОБРИШУ ИЗПОД НОСА.ТРАНСАКЦИЈСКИ ЗБИРНИ РАЧУН 'ОТВОРИТЕВ ИЗВАН СРПСКЕ''ИМАТЕ ПУНО ПРАВО НЕМОЖЕВАМ НИКО НИШТА.ДА САМ МАЛО БЛИЖЕ 'ВКЉУЧНО БИ СЕ !ДАО БИ СВЕ ОД СЕБЕ 'КУД ПУКЛО ДА ПУКЛО.СИТУАЦИЈА ПОСТАЈЕ НЕПОДНОШЉИВА.

Name

....?

09.06.2016 17:53

Нај скупља сјетва? Дизел никад јевтинији, минерално дјубре јевтиније него обично . Ништа ми није јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехех

10.06.2016 10:16

Нека предју у друге профитабилне гране пољопривреде, нека се удрузе и оду на Новосадску Берзу па нека тамо продају...

ОДГОВОРИТЕ