Poljoprivrednici ponovo nasamareni

Najkasnije za mjesec dana očekuje se žetva pšenice, a još se ne zna ni ko će biti otkupljivači, ni kolika će biti otkupna cijena. Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Sela Semberije” ogorčeno je što im vlast Republike Srpske, a ni lokalna zajednica, još nisu isplatili podsticaje. Poručuju - ako Udruženje mljekara Republike Srpske izađe na ulice, i mi ćemo traktorima ići do Banjaluke.

Republika Srpska 09.06.2016 | 18:30
Poljoprivrednici ponovo nasamareni

U proteklih pet godina, ovogodišnja proljećna žetva biće najskuplja - tvrde semberski poljoprivrednici, ogorčeni što ih je po ko zna koji put nasamarila vlast Republike Srpske i resorno ministarstvo, ali i lokalna zajednica. Stigla žetva, pa dogorilo do nokata.

„Ministarstvo poljoprivrede nas laže tolike mjesece. U martu smo ovdje u Semberiji imali Stevu Mirjanića, koji je rekao da će se u martu isplatiti svi podsticaji i da će se samo jedan dio prenijeti u april mjesec. Međutim, do toga nije došlo. Neko mora da podnese moralnu ostavku“, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Sela Semberije” Savo Bakajlić.

„Zašto Stevo Mirjanić i Boris Pašalić da imaju plate, oni žive do mene, a ne ja od njih, jer ja plaćam porez da oni imaju platu. Ako mljekari izađu na ulice, idemo i mi, makar s traktorom do Banjaluke. Ja mislim da bi moj djed od 73 godine bolje radio posao“, ogorčen je Neđo Gavrić, poljoprivrednik iz Vršana kod Bijeljine.          

Saberi i oduzmi, seljak nikako ne može da profitira. Repromaterijal skup, podsticaja nema, a uslovi sa raznih strana.

„Mlinari koji ne kupuju pšenicu kod nas u Republici Srpskoj, oni određuju cijenu pšenice. Smiješno. Uslovljavaju nas cijenom od 20 feninga, a sada svako može da vidi kolika je cijena na berzi u Budimpešti, Parizu. Prave nas budalama“, ističe Gavrić i dodaje „Nemam Božića, nemam krsne slave, svaki dan sam obavezan da dajem iz džepa da opstanem“.

Prema riječima Save Bakajlića, otkupna cijena pšenice ispod 35 maraka ne uklapa se u kalkulacije poljoprivrednika.

„Onda je nikako nećemo sijati, ostavićemo je za stočnu hranu“, kategoričan je Bakajlić.

Poljoprivrednici tvrde da bi i otkupna cijena mlijeka mogla pasti sa 50 na 30 feninga po litri.

„Onda će opstati samo ljudi koji drže preko sto krava, a takvih je u Semberiji samo pet. Ostali mogu na socijalu koje nema, znači samo da prose“, kaže Gavrić.

Sve više poljoprivrednih domaćinstava je na samoj granici rentabilnosti. Farmeri su prinuđeni da rasprodaju stoku.

„Apsolutno ne vidimo mogućnost da se bavimo bilo kojom granom. Prasci se prodaju za 2 KM. Sramota, to je kila mesa, a paklo cigara je 5 KM“, naglašava Gavrić.

Poljoprivrednici su kritike uputili i na adresu policije, koja strogoću trenira i na njivama.

„Počela je hvatati ljude na sporednim putevima i njivama. Osnovano je 80 odsto, jer poljoprivredni proizvođači nisu baš adekvatno opremljeni, pa im se može naplatiti kazna, ali očekujemo da ne budu represivni“, rekao je Rade Jovičević, poljoprivrednik iz Trnjaka kod Bijeljine.

Izbori su pred vratima, a politika je odavno nikla u njivima. Ko zna, možda će do glasanja pojedincima procvjetati ruže, a potom ponovo po starom.

BN televizija

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

metuzalem

09.06.2016 16:32

Fatajte živa Mirjanića-metuzalema i saradnike

ODGOVORITE
Name

BIJELJINAC"

09.06.2016 17:30

DRAGI MOJI"SEMBERCI"100' MALO JAČIH POLJO PTOIZVODJAČA'UDRUŽITE SE NAPRAVITE PROGRAM'OTVORITE,BORZU.DIGNITE EVRO KREDIT !STIM ĆETE SE ZAGARANTIRAT IZVOZ' A I REDOVNU IZPLATU. BANJALUČANI! NEKA SE OBRIŠU IZPOD NOSA.TRANSAKCIJSKI ZBIRNI RAČUN 'OTVORITEV IZVAN SRPSKE''IMATE PUNO PRAVO NEMOŽEVAM NIKO NIŠTA.DA SAM MALO BLIŽE 'VKLJUČNO BI SE !DAO BI SVE OD SEBE 'KUD PUKLO DA PUKLO.SITUACIJA POSTAJE NEPODNOŠLJIVA.

Name

....?

09.06.2016 17:53

Naj skuplja sjetva? Dizel nikad jevtiniji, mineralno djubre jevtinije nego obično . Ništa mi nije jasno

ODGOVORITE
Name

heheh

10.06.2016 10:16

Neka predju u druge profitabilne grane poljoprivrede, neka se udruze i odu na Novosadsku Berzu pa neka tamo prodaju...

ODGOVORITE