МУП из ПД 'Семберија' узео папире о кредиту

Директор Пољопривредног добра „Семберија“ Стеван Тривковић потврдио је данас за пословни портал ЦАПИТАЛ да су службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске из овог предузећа изузели дио документације у вези добијеног кредита од Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, у износу од 3,46 милиона КМ.

Република Српска 09.06.2016 | 15:28
МУП из ПД 'Семберија' узео папире о кредиту

Тривковић тврди да су кредит ИРБ-а искористили намјенски, што се може провјерити у документацији која је достављена МУП-у.

„Кредит је искориштен за изградњу нове фарме, капацитета 360 музних грла, за изградњу новог модерног измузишта, набавку 120 приплодних јуница из увоза и за набавку механизације за ратарство“, каже Тривковић.

Миленко Чичић власник лакташке „Калдера“ одбио је данас коментарисати контролу МУП у вези кредита ИРБ, с обзиром да је његова фирма добила 786 хиљада КМ, те додатно од бивше Балкан Инвестмент Банке откупила обвезнице „Калдере“ вриједне седам милиона КМ.

„Нећу ништа да коментаришем. Ви новинари од муве направите медвједа„, рекао је Чичић у телефонском разговору са новинарком ЦАПИТАЛ-а.

На мети: Калдера, Фармаленд, Пингвин…


Јуче је Министарство унутрашњих послова Републике Српске почело опсежну контролу кредита и обвезница које је пласирала, односно куповала ИРБ Републике Српске.

Припадници МУП-а контролишу фирме којима је ИРБ одобрила директне кредите, без финансијског посредника. Испитује се све, од приложене документације за добијање кредита, попут адекватности колетерала до (не)намјенског трошења државног новца добијеног под повољним условима.

Међу највећим кредитима које је ИРБ пласирала без финансијског посредника су зајмови „Енерголинији“ из Зворника 19,4 милиона КМ и „Фармланду“ у износу од 14,8 милиона КМ.

„Новој ДИ Врбас“ без посредника је одобрен кредит од 6,5 милиона КМ, „Пингвину“ Лакташи два кредита од 850.000 и 449.000 КМ. Друга фирма Славице Гребенар која је регистрована у Бањалуци „Пингвин“  је добила додатних милион КМ.

Лакташка фирма Миленка Чичића „Калдера“ добила је од ИРБ директан зајам од 786.000 КМ.

ПД „Семберија“ узела је од ИРБ-а 3,46 милиона КМ, а „Фамос“ из Источног Сарајева три милиона КМ.

ИРБ је бијељинском „Ледеру“ директно одобрила 2,4 милиона КМ,  фирми „Еxпорт – Сјемећ“ из Рогатице два милиона КМ,

Одобрена су и два кредита „Алумини“ у износу од 3,5 милиона и пет милиона КМ.

Кредит од два милиона КМ одобрен је и Геронтолошком центру „Статекс“ који је Влада Републике Српске, која је и његов оснивач, недавно ликвидирала.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Који лопови

09.06.2016 15:36

Одобре кредит па онда ликвидирају и покупе кајмак... Па ова дрзава је циста пропаст! Нико не одговара за теске лоповлуке, ниста легално нема, узас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

отворено:

09.06.2016 17:01

По дугом размишљању'и посматрању 'како овај народ муче'Људи режим ме присиљава да се окренем и сурадјујем са терористима! ДАЛИ вам је јасно сада ШТА' ви РАДИТЕ.