MUP iz PD 'Semberija' uzeo papire o kreditu

Direktor Poljoprivrednog dobra „Semberija“ Stevan Trivković potvrdio je danas za poslovni portal CAPITAL da su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske iz ovog preduzeća izuzeli dio dokumentacije u vezi dobijenog kredita od Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, u iznosu od 3,46 miliona KM.

Republika Srpska 09.06.2016 | 15:28
MUP iz PD 'Semberija' uzeo papire o kreditu

Trivković tvrdi da su kredit IRB-a iskoristili namjenski, što se može provjeriti u dokumentaciji koja je dostavljena MUP-u.

„Kredit je iskorišten za izgradnju nove farme, kapaciteta 360 muznih grla, za izgradnju novog modernog izmuzišta, nabavku 120 priplodnih junica iz uvoza i za nabavku mehanizacije za ratarstvo“, kaže Trivković.

Milenko Čičić vlasnik laktaške „Kaldera“ odbio je danas komentarisati kontrolu MUP u vezi kredita IRB, s obzirom da je njegova firma dobila 786 hiljada KM, te dodatno od bivše Balkan Investment Banke otkupila obveznice „Kaldere“ vrijedne sedam miliona KM.

„Neću ništa da komentarišem. Vi novinari od muve napravite medvjeda„, rekao je Čičić u telefonskom razgovoru sa novinarkom CAPITAL-a.

Na meti: Kaldera, Farmalend, Pingvin…


Juče je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske počelo opsežnu kontrolu kredita i obveznica koje je plasirala, odnosno kupovala IRB Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a kontrolišu firme kojima je IRB odobrila direktne kredite, bez finansijskog posrednika. Ispituje se sve, od priložene dokumentacije za dobijanje kredita, poput adekvatnosti koleterala do (ne)namjenskog trošenja državnog novca dobijenog pod povoljnim uslovima.

Među najvećim kreditima koje je IRB plasirala bez finansijskog posrednika su zajmovi „Energoliniji“ iz Zvornika 19,4 miliona KM i „Farmlandu“ u iznosu od 14,8 miliona KM.

„Novoj DI Vrbas“ bez posrednika je odobren kredit od 6,5 miliona KM, „Pingvinu“ Laktaši dva kredita od 850.000 i 449.000 KM. Druga firma Slavice Grebenar koja je registrovana u Banjaluci „Pingvin“  je dobila dodatnih milion KM.

Laktaška firma Milenka Čičića „Kaldera“ dobila je od IRB direktan zajam od 786.000 KM.

PD „Semberija“ uzela je od IRB-a 3,46 miliona KM, a „Famos“ iz Istočnog Sarajeva tri miliona KM.

IRB je bijeljinskom „Lederu“ direktno odobrila 2,4 miliona KM,  firmi „Export – Sjemeć“ iz Rogatice dva miliona KM,

Odobrena su i dva kredita „Alumini“ u iznosu od 3,5 miliona i pet miliona KM.

Kredit od dva miliona KM odobren je i Gerontološkom centru „Stateks“ koji je Vlada Republike Srpske, koja je i njegov osnivač, nedavno likvidirala.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Koji lopovi

09.06.2016 15:36

Odobre kredit pa onda likvidiraju i pokupe kajmak... Pa ova drzava je cista propast! Niko ne odgovara za teske lopovluke, nista legalno nema, uzas...

ODGOVORITE
Name

otvoreno:

09.06.2016 17:01

Po dugom razmišljanju'i posmatranju 'kako ovaj narod muče'Ljudi režim me prisiljava da se okrenem i suradjujem sa teroristima! DALI vam je jasno sada ŠTA' vi RADITE.