Дворови: Самохрана мајка јача од болести

Млијана Крсмановић (34) из Дворова код Бијељине до пре неколико година била је здрава млада жена, а данас је стопостотни инвалид, који не жели социјалну помоћ већ право на рад.

Република Српска 09.06.2016 | 12:38
Дворови: Самохрана мајка јача од болести

Сазнање да се ради о специфичној болести која доводи до потпуног слепила,  за коју ни лекари нису имали детаљно објашњење, за њу је био велики шок.

"Болест је дошла као гром из ведра неба. Завршила сам школу, удала се, родила троје деце, а онда се после рођења трећег детета десило оно што никако нисам могла очекивати; оболела сам", прича Милијана.

Клонула је и у очајању мислила да више никоме није потребна и да је живот за њу стао. У једном тренутку остаје сама са децом, осећајући се потпуно одбачено и немоћно.

"Срећом, такво стање није дуго трајало, пре свега због моје природе и подршке родитеља и деце. Схватила сам да губљења вида није разлог да не уживам у одрастању своје троје деце и другим радостима које људи врло често не примећују", каже Милијана.

Како би се преквалификовала, у Сарајеву је уписала школу за слепе и слабовиде, четири године уредно давала испите и у фебруару ове године стекла звање физиотерапеут-техничар.

"Имам само седам посто вида на лево око, али сам радно способна" каже Милијана и додаје да не жели никакве привилегије, већ само да буде равноправна са здравим људима.



Прима 160 КМ за туђу негу и помоћ и 120 КМ дечјег додатка, а већ два месеца волонтира у Бањи Дворови.

"Иако никада нисам слутила да бих могла бити физиотерапеут, веома сам срећна и мислим да добро радим тај посао. Пацијети не примете да сам слепа и изненаде се када им то кажем", прича Милијана.

Радосна је када људима који долазе на терапију својом животном причом о борби коју је водила олакша и да снагу да ствари гледају другачије.

Њене колеге у Бањи кажу да је добар радник и ведра особа, а она за њих да су јој велика подршка.

У друштву сличних особа

Милијана слободно време, којег има врло мало, углавном проводи у друштву особа сличних њој.

"Са њима се осећам најпријатније, нема неразумевања, сажаљења ни било какве дискриминације", каже Милијана.

Прикључила се и пројекту „Жива библиотека“ Хелсиншког парламента, кроз који сведочи о свом животу и борби коју води.

(Блиц)

(Фото: Ж. Спремо / РАС Србија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

кад, тад

09.06.2016 11:02

Помози ти старим и нејаким и вама ће Бог помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подршка

09.06.2016 11:07

Подршка и честитке храбра и вриједна жено! Заслужујеш да се пише о Теби! Пуно среће, успјеха и доброг здравља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

УГ

09.06.2016 12:44

Свака Вам част госпођо . Имао сам прилику да ме је масирао слијеп терапеут и стварно сам задовољан његовим радом . Ко је у прилици нека помогне госпођи у проналазку посла а њој желим пуно среће и усоијеха .

ОДГОВОРИТЕ