Dvorovi: Samohrana majka jača od bolesti

Mlijana Krsmanović (34) iz Dvorova kod Bijeljine do pre nekoliko godina bila je zdrava mlada žena, a danas je stopostotni invalid, koji ne želi socijalnu pomoć već pravo na rad.

Republika Srpska 09.06.2016 | 12:38
Dvorovi: Samohrana majka jača od bolesti

Saznanje da se radi o specifičnoj bolesti koja dovodi do potpunog slepila,  za koju ni lekari nisu imali detaljno objašnjenje, za nju je bio veliki šok.

"Bolest je došla kao grom iz vedra neba. Završila sam školu, udala se, rodila troje dece, a onda se posle rođenja trećeg deteta desilo ono što nikako nisam mogla očekivati; obolela sam", priča Milijana.

Klonula je i u očajanju mislila da više nikome nije potrebna i da je život za nju stao. U jednom trenutku ostaje sama sa decom, osećajući se potpuno odbačeno i nemoćno.

"Srećom, takvo stanje nije dugo trajalo, pre svega zbog moje prirode i podrške roditelja i dece. Shvatila sam da gubljenja vida nije razlog da ne uživam u odrastanju svoje troje dece i drugim radostima koje ljudi vrlo često ne primećuju", kaže Milijana.

Kako bi se prekvalifikovala, u Sarajevu je upisala školu za slepe i slabovide, četiri godine uredno davala ispite i u februaru ove godine stekla zvanje fizioterapeut-tehničar.

"Imam samo sedam posto vida na levo oko, ali sam radno sposobna" kaže Milijana i dodaje da ne želi nikakve privilegije, već samo da bude ravnopravna sa zdravim ljudima.



Prima 160 KM za tuđu negu i pomoć i 120 KM dečjeg dodatka, a već dva meseca volontira u Banji Dvorovi.

"Iako nikada nisam slutila da bih mogla biti fizioterapeut, veoma sam srećna i mislim da dobro radim taj posao. Pacijeti ne primete da sam slepa i iznenade se kada im to kažem", priča Milijana.

Radosna je kada ljudima koji dolaze na terapiju svojom životnom pričom o borbi koju je vodila olakša i da snagu da stvari gledaju drugačije.

Njene kolege u Banji kažu da je dobar radnik i vedra osoba, a ona za njih da su joj velika podrška.

U društvu sličnih osoba

Milijana slobodno vreme, kojeg ima vrlo malo, uglavnom provodi u društvu osoba sličnih njoj.

"Sa njima se osećam najprijatnije, nema nerazumevanja, sažaljenja ni bilo kakve diskriminacije", kaže Milijana.

Priključila se i projektu „Živa biblioteka“ Helsinškog parlamenta, kroz koji svedoči o svom životu i borbi koju vodi.

(Blic)

(Foto: Ž. Spremo / RAS Srbija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kad, tad

09.06.2016 11:02

Pomozi ti starim i nejakim i vama će Bog pomoći.

ODGOVORITE
Name

Podrška

09.06.2016 11:07

Podrška i čestitke hrabra i vrijedna ženo! Zaslužuješ da se piše o Tebi! Puno sreće, uspjeha i dobrog zdravlja!

ODGOVORITE
Name

UG

09.06.2016 12:44

Svaka Vam čast gospođo . Imao sam priliku da me je masirao slijep terapeut i stvarno sam zadovoljan njegovim radom . Ko je u prilici neka pomogne gospođi u pronalazku posla a njoj želim puno sreće i usoijeha .

ODGOVORITE