Реал игра за рекорд, Атлетико за историју

Роналдо и друштво прижељкују репризу меча за пехар из 2014 и 11. круну, Симеонови ратници хоће реванш – вечерас 20.45, Милано, стадион “Сан Сиро”

Свијет 28.05.2016 | 16:43
Реал игра за рекорд, Атлетико за историју

Када су у другом минуту надокнаде финала Лиге шампиона 2014. против Реала примили гол за 1:1 и остали без практично освојеног пехара, фудбалери Атлетика су потонули и у продужецима доживели дебакл (1:4). Нису ни сањали да ће после само две године и четири дана добити шансу да избришу најгору ноћну мору у својој историји и то управо против "краљевског клуба".

У 61. утакмици за трофеј у елитном такмичењу УЕФА, ратници Дијега Симеонеа покушаће да у трећем покушају дођу до прве европске титуле, а тим са "Сантјаго Бернабеуа" потрудиће се да постави нови рекорд и 11. пут се попне на кров Старог континента, вечерас (20.45, РТС 1) у Милану.

"Играти у финалу је апсолутно фантастично, али победити у њему је још боље", поручио је тренерски чудотворац Симеоне.

"Знамо колико можемо, већ смо избацили из овог такмичења Барселону и Бајерн, преостале две најбоље светске екипе. Немам шта да кријем, само нас европска титула може усрећити ове сезоне. Свестан сам да за 113 година постојања, клуб није остварио овакав успех. Зато га толико и желимо".

Атлетико је до "Сан Сира" дошао захваљујући челичној одбрани, гвозденој дисциплини, али знао је и да погоди мрежу ривала баш када треба. Томе је, умногоме, допринео препорођени Фернандо Торес, 32-годишњи центарфор, који је дете клуба.

"Без дилеме, ово ми је меч живота. Играо сам са Шпанијом два финала на европским првенствима, али предстојећа утакмица ми је битнија",истакао је Торес.

"У Атлетику сам фудбалски проходао, провео детињство, навијам за овај клуб од своје пете године. И сада, дошао сам у ситуацију да испуним све некадашње снове освајањем Лиге шампиона".

 И док црвено-бели маштају о титули, у Реалу је стајање на трону познат осећај. Никоме није успело толико пута да буде шампион континента као белима, који су у досадашњих 13 финала десет пута дизали пехар.

 

"Верујем у победу јер сада са Зиданом имамо више слободе да се изразимо се на терену. Када с таквом слободом, и самопоуздањем изађеш на терен, оствариш најбољи резултат", истиче Герет Бејл, крилни нападач, стрелац у финалу 2014.

"Ово је наш најбољи тренутак, налазимо се у најбољој форми до сада и дефинитивно се осећамо као целина, као тим. Дакле, остаје нам само да победимо".

А човек који је створен да решава велике мечеве, увек гладан победа и голова, Кристијано Роналдо, спреман је за финале и поред повреда које су га мучиле. Вечерас има прилику да трећи пут у каријери дође до европске титуле, али и да сруши сопствени рекорд из 2014. по броју голова у једној сезони Лиге шампиона. Тада их је дао 17, а сада је дошао до 16.

"Наравно да сам мотивисан, као и увек", истиче Роналдо.

"Желимо да будемо шампиони Европе, а то је много већи успех од Барселонине дупле круне, до које је дошла тријумфима у првенству и Купу Шпаније".

Када су у питању међусобни сусрети у Европи, Атлетико до сада никада није успео да изађе на крај са Реалом. Осим чувеног пораза 2014. у Лисабону, црвено-бели су губили од "краљевског клуба" у полуфиналу овог такмичења 1958/1959, и четвртфиналу 2014/2015. Ипак, сада крећа нова прича, која ће трајати 90 минута, а можда и дуже. Цео свет прижељкује још један спектакл као пре две године, драму која је све љубитеље фудбала оставила без даха. И да се реши дилема да ли ће Реал опет оборити рекорд или ће Атлетико исписати историју.

АНДРЕА БОЧЕЛИ И АЛИША КИЗ

Спектакл на "Сан Сиру" имаће и музичку увертиру. Пред пуним трибинама стадиона у Милану наступиће италијански тенор Андреа Бочели и америчка певачица Алиша Киз.

"Пресрећан сам што ћу бити учесник овог догађаја. Трудићу се да отпевам химну Лиге шампиона најбоље што могу", рекао је Бочели.

УЖИВАЊЕ НА ИБИЦИ

Пред Финале Лиге шампиона у Милану компанија "Хајнекен" спремила је изненађење и за навијаче из Србије. Као генерални спонзор УЕФА Лиге шампиона, "Хајнекен" је свим потрошачима пружио јединствену прилику да искажу своју креативност у наградном конкурсу и победнику донео главну награду, гледање миланског финала, али на Ибици, а Драган Весић је једини навијач из Србије који ће са "остатком света" уживати на некој од плажа.

ЗАНИМЉИВОСТИ

Лигу шампиона су освајала 22 различита клуба из девет земаља.

Зидан има шансу да постане осми тренер, који је у дебитантској сезони освојио европску круну, после Виљалонге, Муњоза, Бартона, Хидинка, Фагана, Дел Боскеа и Гвардиоле.

"Зи-Зу" може и да уђе у друштво Муњоза, Трапатонија, Кројфа, Анћелотија, Рајкарда и Гвардиоле, који су освајали ЛШ као играчи и тренери.

(Новости онлине)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

АМ

28.05.2016 14:49

Вамос Атлетико!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ