Real igra za rekord, Atletiko za istoriju

Ronaldo i društvo priželjkuju reprizu meča za pehar iz 2014 i 11. krunu, Simeonovi ratnici hoće revanš – večeras 20.45, Milano, stadion “San Siro”

Svijet 28.05.2016 | 16:43
Real igra za rekord, Atletiko za istoriju

Kada su u drugom minutu nadoknade finala Lige šampiona 2014. protiv Reala primili gol za 1:1 i ostali bez praktično osvojenog pehara, fudbaleri Atletika su potonuli i u produžecima doživeli debakl (1:4). Nisu ni sanjali da će posle samo dve godine i četiri dana dobiti šansu da izbrišu najgoru noćnu moru u svojoj istoriji i to upravo protiv "kraljevskog kluba".

U 61. utakmici za trofej u elitnom takmičenju UEFA, ratnici Dijega Simeonea pokušaće da u trećem pokušaju dođu do prve evropske titule, a tim sa "Santjago Bernabeua" potrudiće se da postavi novi rekord i 11. put se popne na krov Starog kontinenta, večeras (20.45, RTS 1) u Milanu.

"Igrati u finalu je apsolutno fantastično, ali pobediti u njemu je još bolje", poručio je trenerski čudotvorac Simeone.

"Znamo koliko možemo, već smo izbacili iz ovog takmičenja Barselonu i Bajern, preostale dve najbolje svetske ekipe. Nemam šta da krijem, samo nas evropska titula može usrećiti ove sezone. Svestan sam da za 113 godina postojanja, klub nije ostvario ovakav uspeh. Zato ga toliko i želimo".

Atletiko je do "San Sira" došao zahvaljujući čeličnoj odbrani, gvozdenoj disciplini, ali znao je i da pogodi mrežu rivala baš kada treba. Tome je, umnogome, doprineo preporođeni Fernando Tores, 32-godišnji centarfor, koji je dete kluba.

"Bez dileme, ovo mi je meč života. Igrao sam sa Španijom dva finala na evropskim prvenstvima, ali predstojeća utakmica mi je bitnija",istakao je Tores.

"U Atletiku sam fudbalski prohodao, proveo detinjstvo, navijam za ovaj klub od svoje pete godine. I sada, došao sam u situaciju da ispunim sve nekadašnje snove osvajanjem Lige šampiona".

 I dok crveno-beli maštaju o tituli, u Realu je stajanje na tronu poznat osećaj. Nikome nije uspelo toliko puta da bude šampion kontinenta kao belima, koji su u dosadašnjih 13 finala deset puta dizali pehar.

 

"Verujem u pobedu jer sada sa Zidanom imamo više slobode da se izrazimo se na terenu. Kada s takvom slobodom, i samopouzdanjem izađeš na teren, ostvariš najbolji rezultat", ističe Geret Bejl, krilni napadač, strelac u finalu 2014.

"Ovo je naš najbolji trenutak, nalazimo se u najboljoj formi do sada i definitivno se osećamo kao celina, kao tim. Dakle, ostaje nam samo da pobedimo".

A čovek koji je stvoren da rešava velike mečeve, uvek gladan pobeda i golova, Kristijano Ronaldo, spreman je za finale i pored povreda koje su ga mučile. Večeras ima priliku da treći put u karijeri dođe do evropske titule, ali i da sruši sopstveni rekord iz 2014. po broju golova u jednoj sezoni Lige šampiona. Tada ih je dao 17, a sada je došao do 16.

"Naravno da sam motivisan, kao i uvek", ističe Ronaldo.

"Želimo da budemo šampioni Evrope, a to je mnogo veći uspeh od Barselonine duple krune, do koje je došla trijumfima u prvenstvu i Kupu Španije".

Kada su u pitanju međusobni susreti u Evropi, Atletiko do sada nikada nije uspeo da izađe na kraj sa Realom. Osim čuvenog poraza 2014. u Lisabonu, crveno-beli su gubili od "kraljevskog kluba" u polufinalu ovog takmičenja 1958/1959, i četvrtfinalu 2014/2015. Ipak, sada kreća nova priča, koja će trajati 90 minuta, a možda i duže. Ceo svet priželjkuje još jedan spektakl kao pre dve godine, dramu koja je sve ljubitelje fudbala ostavila bez daha. I da se reši dilema da li će Real opet oboriti rekord ili će Atletiko ispisati istoriju.

ANDREA BOČELI I ALIŠA KIZ

Spektakl na "San Siru" imaće i muzičku uvertiru. Pred punim tribinama stadiona u Milanu nastupiće italijanski tenor Andrea Bočeli i američka pevačica Ališa Kiz.

"Presrećan sam što ću biti učesnik ovog događaja. Trudiću se da otpevam himnu Lige šampiona najbolje što mogu", rekao je Bočeli.

UŽIVANjE NA IBICI

Pred Finale Lige šampiona u Milanu kompanija "Hajneken" spremila je iznenađenje i za navijače iz Srbije. Kao generalni sponzor UEFA Lige šampiona, "Hajneken" je svim potrošačima pružio jedinstvenu priliku da iskažu svoju kreativnost u nagradnom konkursu i pobedniku doneo glavnu nagradu, gledanje milanskog finala, ali na Ibici, a Dragan Vesić je jedini navijač iz Srbije koji će sa "ostatkom sveta" uživati na nekoj od plaža.

ZANIMLjIVOSTI

Ligu šampiona su osvajala 22 različita kluba iz devet zemalja.

Zidan ima šansu da postane osmi trener, koji je u debitantskoj sezoni osvojio evropsku krunu, posle Viljalonge, Munjoza, Bartona, Hidinka, Fagana, Del Boskea i Gvardiole.

"Zi-Zu" može i da uđe u društvo Munjoza, Trapatonija, Krojfa, Anćelotija, Rajkarda i Gvardiole, koji su osvajali LŠ kao igrači i treneri.

(Novosti online)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

AM

28.05.2016 14:49

Vamos Atletiko!!!!!!!

ODGOVORITE