Približava se snažan ciklon, donosi "krvavu kišu"

Početkom ove sedmice snažan ciklon sa sjevera Afrike premještao se preko Grčke i našeg područja i donio ogromne koncentracije pijeska iz Sahare.

Bosna i Hercegovina 28.04.2024 | 13:45
Približava se snažan ciklon, donosi "krvavu kišu"

Ogromne količine pijeska prekrile su u i Atinu i sve je bilo obojeno narandžastom bojom. Ogromne količine pijeska i prašine nepovoljno su djelovale i po zdravlje ljudi.

Potom je snažno sjeverozapadno visinsko strujanje pročistilo atmosferu od pijeska, a i vazduh je postao znatno čistiji.

Narednih dana nad centralnim i zapadnim predjelima Mediterana nalaziće se ciklon, koji će u svom prednjem dijelu usloviti veoma izražena južna strujanja. Upravo će ova strujanja usloviti da sa sjevera Afrike preko Italije do Alpa, juga Njemačke i zapada Austrije stignu ogromne količine pustinjskog pijeska i prašine iz Sahare.

Saharska prašina prigušuje sunčeve zrake i čini da nebo izgleda zamućeno. Prašina često stimuliše i stvaranje oblaka.

Nebo može postati žuto i proizvesti fascinantne zalaske sunca. Ne očekuje se loš kvalitet vazduha kakav je nedavno zabilježen u Atini.

U početku u svim predjelima biće vedro i bez oblaka i padavine, ali će od utorka biti oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom.

Kiša uzrokuje da se prašina taloži u obliku tamnih kapi - takođe poznatih kao krvava kiša - na biljkama i automobilima. Nakon sušenja ostavlja jasne tragove.

U višim predelima Alpa i dalje ima puno snega, tako ne treba čuditi da ako snijeg u tim predjelima poprimi boje pijeska iz pustinje u Sahari.

Iako se narednih dana izražena južna strujanja očekuju i iznad našeg područja, glavnina pijeska i prašine iz Sahare ovog puta premještaće se zapadnije od našeg područja.

(Srna) Foto: Shutterstock/Sined Iunesarf

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Čak i pijesak

28.04.2024 14:20

Bježi iz Afrike. Zanima me kako ovi identitarni pokret misli to zaustaviti. Pomiješale se njihov pijesak sa našim pijeskom, pretvorile se čak sve u pustinju

ODGOVORITE
Name

Gagi

28.04.2024 17:39

De vidite može li magnet da pokupi tu prašinu iz Sahare. I prestanite pisati gluposti

ODGOVORITE
Name

Madi

29.04.2024 01:43

Bitno je šta analiza kaze šta se sve nalazi u pijesku koji pada po nama. Sastav po stručnoj analizi pokazuje velike količine otrovnih čestica koje udišemo. Reći ćete da je teorija zavjere ka što ste govorili za vakcine. Antuvakseri su bili u pravu što je i dokazano. Malo se okrenute oko sebe i skinite am da glavurde

Name

Džimi

29.04.2024 15:32

De zavezi glupane. Pomažeš surađuješ sa krimosom dodijem.. Stanivuković te voda ko džukelu...

ODGOVORITE
Name

Ccc

29.04.2024 18:30

Opet pojačaj pumpicu na dva udaha🙃

ODGOVORITE