Анализа: Ко су могући ривали клубова из БиХ у Европи?

Позната је већина клубова који би могли да се супротставе Зрињском у квалификацијама за Лигу шампиона, те Слободи, Широком Бријегу и Раднику у квалификацијама за Лигу Европе.

Фудбал 19.05.2016 | 23:30
Анализа: Ко су могући ривали клубова из БиХ у Европи?

Босну и Херцеговину у Европи овог љета представљаће четири клуба - мостарски Зрињски, као нови бх. шампион играће у квалификацијама за Лигу шампиона, Радник из Бијељине освајањем Купа БиХ изборио је пласман у квалификације за Лигу Европе, гдје ће играти и другопласирани и трећепласирани из Премијер лиге БиХ, Слобода из Тузле и Широки Бријег.

ЛИГА ШАМПИОНА

Шампион БиХ Зрињски кренуће од другог кола квалификација за Лигу шампиона. Да би се домогли европске елите, Мостарци ће морати да елиминишу три ривала, а до сада никоме из БиХ није пошло за руком да се пласира у групну фазу, како Лиге шампиона, тако ни Лиге Европе (некадашњи Куп УЕФА).

С обзиром на лош УЕФА коефицијент (3.175), "племићи" на старту квалификација неће бити повлаштени, што значи да ће добити ривала са бољим коефицијентом.

Оно што је за нас интересантно је могући "судар" Зрињског са шампионима Србије и Хрватске, Црвеном звездом и Динамом.

Осим Београђана и Загрепчана, међу могућим ривалима екипе Винка Мариновића су и клубови који су неријетко учесници групне фазе Лиге Шампиона: Ред Бул Салцбург (Аустрија), Селтик (Шкотска), БАТЕ Борисов (Бјелорусија), варшавске Легија (Пољска), Лудогорец (Бугарска), Копенхаген (Данска), Карабаг (Азербејџан), Розенборг (Норвешка), Астана (Казахстан), Скендербег (Аустрија), Динамо Тбилиси (Грузија и Хафнарфјордур (Исланд).

Додајмо и то да ће Мостарци добро проћи и финансијски. За учешће у другом колу квалификација, од УЕФА ће инкасирати 300.000 евра, а свака наредна рунда доноси још "кеша". Тако би у случају пласману у треће коло зарадили 400.000 евра, а у плеј-оф за пласман у групе 3.000.000 евра.

То би аутоматски значило још четири европска меча, с обзиром да поражени одлази у плеј-оф за пласман у групну фазу Лиге Европе. Побједник у плеј-офу инкасираће 2.000.000 евра, плус 12 милиона европских новчаница за пласман у групну фазу, у којој сваки бод и побједа доносе додатну зараду (побједа 1,5 милиона, реми 500.000 евра).

Жријеб првог и другог кола квалификација за Лигу шампиона биће одржан 20. јуна, а мечеви су на програму 12/13. јула, односно 19/20. јула, када ће бити одиграни реванш сусрети.

Осим учешћа на међународној сцени, каса Зрињског биће пунија и за 250.000 евра, које ће тим из Мостара добити за освајање шампионске титуле у Премијер лиги БиХ.

ЛИГА ЕВРОПЕ

БиХ ће у квалификацијама за друго по јачини европско такмичење имати три представника. То су освајач Купа БиХ, Радник из Бијељине, те другопласирани и трећепласирани тим бх. првенства, Слобода из Тузле и Широки Бријег.

Све три клуба из БиХ учешће ће започети већ од првог кола квалификација, а једино би повлаштен могао бити Широки Бријег. Поједини шампионати Европе још су у току, а тек по њиховом завршетку биће позната листа свих повлаштених и неповлаштених клубова.

Широкобријежани су за сада у групи боље пласираних тимова (коефицијент 3.675), док Бијељинци и Тузлаци са коефицијентом 1.425 не могу бити повлаштени.

Најзвучнија имена које би бх. клубови могли добити на жријебу су: Марибор, Аустрија из Беча, београдски Партизан, Хелсински, Динамо из Минска, кипарски Омонија и АЕК Ларнака, АИК Стокхолм, Слован Братислава…

У овој фази квалификација наступиће 98 екипа, жријеб је 20. јуна, а десет дана касније на програму су први мечеви. Реванши су заказани за 7. јул.

Слобода, Широки Бријег и Радник на име учешћа у првом колу инкасираће по 200.000 евра, 10.000 евра више добиће у случају пласмана у друго коло, а треће коло доноси још толико. Пласманом у плеј-оф, бх. клубови зарадили би 230.000 евра, док групна фаза доноси чак десет пута више - 2.400.000 евра. Томе додајмо да се побједа у групи вреднује 360.000, а реми 120.000 евра.

РЕГИОН
Од клубова из региона, осим београдских црно-бијелих, Србија даје још два представника у другом колу квалификација за Лигу Европе. Тренутно су то Војводина и Чукарички. Хрватску представља Локомотива из Загреба, а Црну Гору Будућност из Подгорице, те вјероватно Рудар из Пљеваља и Бокељ из Котора. Од Словенаца ту су Марибор, Домжале и Горица, док су из Македоније међународну сцену осигурали Шкендија, Работнички и Силекс.

ИСТОРИЈАТ

Зрињски ће 11. пут у Европу. Мостарци су, уз сарајевски Жељезничар, једини клуб из БиХ који је наступио у три европска купа: Лиги шампиона, Лиги Европе/Купу УЕФА и Интертото Купу.

Најтрофејнији бх. клуб са четири првенствене титуле тако ће четврти пут играти квалификације за најпрестижније клупско такмичење Старог континента. У претходна три, није било много успјеха. "Племићи" су сваки пут елиминисани на првој препреци, а бољи од њих био је Дуделанж (Луксембург) 2005, Слован из Братиславе (Словачка) 2009. и Марибор (Словенија) 2014. године.

Прошле године тим Винка Мариновића неславно је завршио квалификације за Лигу Европе. Зрињски је у двомечу елиминисан од јерменског Ширака (2:0, 1:2), а гол за 2:1 у реваншу на стадиону "Под Бијелим бријегом" примљен је дубоко у судијској надокнади, када су Мостарци били надомак продужетака.

Освајањем Купа Босне и Херцеговине, бијељински Радник по први пут у историји изборио је пласман на међународну сцену.

С друге стране, Слобода се након 12 година и наступа у тадашњем Интертото Купу враћа у Европу, док је Широки Бријег редовни учесник евро-такмичења.

Тузлаци су посљедњи пут ван граница БиХ играли 2004. године. У првом колу квалификација елиминисали су словеначко Цеље (1:0, 1:2), док је у другом колу у оба сусрета бољи био словачки Спартак из Трнаве (0:1, 1:2).

Годину дана раније, такође у Интертото Купу, Слобода је након пенала елиминисала Акурејрар са Исланда (1:1, 1:1, пенали 5:4), након чега је играла са белгијским Лирсом. Након побједе у првом мечу 1:0, у реваншу у Белгији доживљен је дебакл 1:5, па је клуб из Лирса прошао даље.

У вријеме бивше државе, Слобода је уписала и један наступ у Купу УЕФА. Освајањем трећег мјеста у Првој Савезној лиги Југославије, Тузлаци су стекли право да се такмиче у другом по јачини европском клупском такмичењу. У дуелу са шпанским Лас Палмасом претрпљен је дебакл у гостима (0:5), док је у реваншу на "Тушњу" уписана побједа резултатом 4:3.

Широкобријежани су на међународној сцени до сада одиграли 44 утакмице. Славили су 17 пута, ремизирали у шест наврата, те доживјели 21 пораз, уз гол разлику 52:66.

Прошле сезоне, први пут након 11 година у низу, тим са "Пецаре" није играо европске мечеве. Посљедњи двобој имао је против Младе Болеслав, а Чеси у славили у оба меча (1:2, 0:4).

Након титула у Премијер лиги БиХ 2004. и 2006. године, два пута је Широки Бријег наступио у квалификацијама за Лигу шампиона, одиграо шест мечева, док се у преосталих 38 такмичио у Купу УЕФА, односно данашњој Лиги Европе.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар