Analiza: Ko su mogući rivali klubova iz BiH u Evropi?

Poznata je većina klubova koji bi mogli da se suprotstave Zrinjskom u kvalifikacijama za Ligu šampiona, te Slobodi, Širokom Brijegu i Radniku u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Fudbal 19.05.2016 | 23:30
Analiza: Ko su mogući rivali klubova iz BiH u Evropi?

Bosnu i Hercegovinu u Evropi ovog ljeta predstavljaće četiri kluba - mostarski Zrinjski, kao novi bh. šampion igraće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Radnik iz Bijeljine osvajanjem Kupa BiH izborio je plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope, gdje će igrati i drugoplasirani i trećeplasirani iz Premijer lige BiH, Sloboda iz Tuzle i Široki Brijeg.

LIGA ŠAMPIONA

Šampion BiH Zrinjski krenuće od drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Da bi se domogli evropske elite, Mostarci će morati da eliminišu tri rivala, a do sada nikome iz BiH nije pošlo za rukom da se plasira u grupnu fazu, kako Lige šampiona, tako ni Lige Evrope (nekadašnji Kup UEFA).

S obzirom na loš UEFA koeficijent (3.175), "plemići" na startu kvalifikacija neće biti povlašteni, što znači da će dobiti rivala sa boljim koeficijentom.

Ono što je za nas interesantno je mogući "sudar" Zrinjskog sa šampionima Srbije i Hrvatske, Crvenom zvezdom i Dinamom.

Osim Beograđana i Zagrepčana, među mogućim rivalima ekipe Vinka Marinovića su i klubovi koji su nerijetko učesnici grupne faze Lige Šampiona: Red Bul Salcburg (Austrija), Seltik (Škotska), BATE Borisov (Bjelorusija), varšavske Legija (Poljska), Ludogorec (Bugarska), Kopenhagen (Danska), Karabag (Azerbejdžan), Rozenborg (Norveška), Astana (Kazahstan), Skenderbeg (Austrija), Dinamo Tbilisi (Gruzija i Hafnarfjordur (Island).

Dodajmo i to da će Mostarci dobro proći i finansijski. Za učešće u drugom kolu kvalifikacija, od UEFA će inkasirati 300.000 evra, a svaka naredna runda donosi još "keša". Tako bi u slučaju plasmanu u treće kolo zaradili 400.000 evra, a u plej-of za plasman u grupe 3.000.000 evra.

To bi automatski značilo još četiri evropska meča, s obzirom da poraženi odlazi u plej-of za plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Pobjednik u plej-ofu inkasiraće 2.000.000 evra, plus 12 miliona evropskih novčanica za plasman u grupnu fazu, u kojoj svaki bod i pobjeda donose dodatnu zaradu (pobjeda 1,5 miliona, remi 500.000 evra).

Žrijeb prvog i drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona biće održan 20. juna, a mečevi su na programu 12/13. jula, odnosno 19/20. jula, kada će biti odigrani revanš susreti.

Osim učešća na međunarodnoj sceni, kasa Zrinjskog biće punija i za 250.000 evra, koje će tim iz Mostara dobiti za osvajanje šampionske titule u Premijer ligi BiH.

LIGA EVROPE

BiH će u kvalifikacijama za drugo po jačini evropsko takmičenje imati tri predstavnika. To su osvajač Kupa BiH, Radnik iz Bijeljine, te drugoplasirani i trećeplasirani tim bh. prvenstva, Sloboda iz Tuzle i Široki Brijeg.

Sve tri kluba iz BiH učešće će započeti već od prvog kola kvalifikacija, a jedino bi povlašten mogao biti Široki Brijeg. Pojedini šampionati Evrope još su u toku, a tek po njihovom završetku biće poznata lista svih povlaštenih i nepovlaštenih klubova.

Širokobriježani su za sada u grupi bolje plasiranih timova (koeficijent 3.675), dok Bijeljinci i Tuzlaci sa koeficijentom 1.425 ne mogu biti povlašteni.

Najzvučnija imena koje bi bh. klubovi mogli dobiti na žrijebu su: Maribor, Austrija iz Beča, beogradski Partizan, Helsinski, Dinamo iz Minska, kiparski Omonija i AEK Larnaka, AIK Stokholm, Slovan Bratislava…

U ovoj fazi kvalifikacija nastupiće 98 ekipa, žrijeb je 20. juna, a deset dana kasnije na programu su prvi mečevi. Revanši su zakazani za 7. jul.

Sloboda, Široki Brijeg i Radnik na ime učešća u prvom kolu inkasiraće po 200.000 evra, 10.000 evra više dobiće u slučaju plasmana u drugo kolo, a treće kolo donosi još toliko. Plasmanom u plej-of, bh. klubovi zaradili bi 230.000 evra, dok grupna faza donosi čak deset puta više - 2.400.000 evra. Tome dodajmo da se pobjeda u grupi vrednuje 360.000, a remi 120.000 evra.

REGION
Od klubova iz regiona, osim beogradskih crno-bijelih, Srbija daje još dva predstavnika u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Trenutno su to Vojvodina i Čukarički. Hrvatsku predstavlja Lokomotiva iz Zagreba, a Crnu Goru Budućnost iz Podgorice, te vjerovatno Rudar iz Pljevalja i Bokelj iz Kotora. Od Slovenaca tu su Maribor, Domžale i Gorica, dok su iz Makedonije međunarodnu scenu osigurali Škendija, Rabotnički i Sileks.

ISTORIJAT

Zrinjski će 11. put u Evropu. Mostarci su, uz sarajevski Željezničar, jedini klub iz BiH koji je nastupio u tri evropska kupa: Ligi šampiona, Ligi Evrope/Kupu UEFA i Intertoto Kupu.

Najtrofejniji bh. klub sa četiri prvenstvene titule tako će četvrti put igrati kvalifikacije za najprestižnije klupsko takmičenje Starog kontinenta. U prethodna tri, nije bilo mnogo uspjeha. "Plemići" su svaki put eliminisani na prvoj prepreci, a bolji od njih bio je Dudelanž (Luksemburg) 2005, Slovan iz Bratislave (Slovačka) 2009. i Maribor (Slovenija) 2014. godine.

Prošle godine tim Vinka Marinovića neslavno je završio kvalifikacije za Ligu Evrope. Zrinjski je u dvomeču eliminisan od jermenskog Širaka (2:0, 1:2), a gol za 2:1 u revanšu na stadionu "Pod Bijelim brijegom" primljen je duboko u sudijskoj nadoknadi, kada su Mostarci bili nadomak produžetaka.

Osvajanjem Kupa Bosne i Hercegovine, bijeljinski Radnik po prvi put u istoriji izborio je plasman na međunarodnu scenu.

S druge strane, Sloboda se nakon 12 godina i nastupa u tadašnjem Intertoto Kupu vraća u Evropu, dok je Široki Brijeg redovni učesnik evro-takmičenja.

Tuzlaci su posljednji put van granica BiH igrali 2004. godine. U prvom kolu kvalifikacija eliminisali su slovenačko Celje (1:0, 1:2), dok je u drugom kolu u oba susreta bolji bio slovački Spartak iz Trnave (0:1, 1:2).

Godinu dana ranije, takođe u Intertoto Kupu, Sloboda je nakon penala eliminisala Akurejrar sa Islanda (1:1, 1:1, penali 5:4), nakon čega je igrala sa belgijskim Lirsom. Nakon pobjede u prvom meču 1:0, u revanšu u Belgiji doživljen je debakl 1:5, pa je klub iz Lirsa prošao dalje.

U vrijeme bivše države, Sloboda je upisala i jedan nastup u Kupu UEFA. Osvajanjem trećeg mjesta u Prvoj Saveznoj ligi Jugoslavije, Tuzlaci su stekli pravo da se takmiče u drugom po jačini evropskom klupskom takmičenju. U duelu sa španskim Las Palmasom pretrpljen je debakl u gostima (0:5), dok je u revanšu na "Tušnju" upisana pobjeda rezultatom 4:3.

Širokobriježani su na međunarodnoj sceni do sada odigrali 44 utakmice. Slavili su 17 puta, remizirali u šest navrata, te doživjeli 21 poraz, uz gol razliku 52:66.

Prošle sezone, prvi put nakon 11 godina u nizu, tim sa "Pecare" nije igrao evropske mečeve. Posljednji dvoboj imao je protiv Mlade Boleslav, a Česi u slavili u oba meča (1:2, 0:4).

Nakon titula u Premijer ligi BiH 2004. i 2006. godine, dva puta je Široki Brijeg nastupio u kvalifikacijama za Ligu šampiona, odigrao šest mečeva, dok se u preostalih 38 takmičio u Kupu UEFA, odnosno današnjoj Ligi Evrope.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar