Видео - Фебруар није баш мјесец дербија: Партизан бољи!

Само четири од претходних 149. дуела Партизана и Црвене звезде одиграна су у фебруару. Партизан је успешнији са две победе, Звезда има једну.

Фудбал 26.02.2016 | 00:15
Видео - Фебруар није баш мјесец дербија: Партизан бољи!

Партизан и Црвена звезда нису се наиграли фудбала у фебруару. Од 149. првенствених дуела "вечитих" ривала, само су четири одиграна у другом месецу. У суботу је пред нама пети, опет на стадиону у Хумској улици.

"Парни ваљак" је три пута био домаћин, док је Звезда једном дочекала "комшије" у фебруару.

Црно-бели су са две победе успешнији!

95. "вечити" дерби - 27. фебрауар 1994, Партизан – Црвена звезда 1:0

Први пут су се најтрофејнији српски клубови у такмичарској утакмици састали у фебруару пре 22. године. Партизан је био домаћин и победио је 1:0 (1:0). Стрелац одлучујућег гола био је Бранко Брновић у 84. минуту после велике грешке одбране Звезде и Звонка Милојевића.

Утакмица је одиграна пред 50.000 навијача.

ПАРТИЗАН: Пандуровић, Мирковић, Гудељ, Нађ (Чермељ), Мијалковић, Васиљевић, Ћирић, Ћурчић, Б. Брновић, Милошевић.

Тренер: Љубиша Тумбаковић

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Милојевић, Видаковић, Ђоровић, Василијевић, Стојковски, Божовић, Аџић (Бандовић), Масловар, Кристић, Петковић (Дробњак), Ивић.

Тренер: Милан Живадиновић

Тренер Црвене звезде Миодраг Божовић био је актер првог фебруарског дербија одиграног пре 22. године. Није имао среће у тој утакмици, јер је Партизан победио 1:0. Тренер Партизана Иван Томић играо је фебруарски дерби 2007. године и славио је убедљиву победу против "вечитог" ривала 4:2. Томић је 2009, када је меч завршен 1:1, имао улогу спортског директора у Партизану.

109. "вечити" дерби - 21. фебруар 1998, Партизан – Црвена звезда 1:2

После четири године, "вечити" ривали поново су одмерили снаге у фебруару. Занимљив окршај решен је голом Дејана Станковића у 82. минуту - 2:1 (1:0). Капитен црвено-белиј је мајсторски побегао Ђорђу Светличићу и спољном десне ноге матирао Ивицу Краља за велику радост навијача на северној трибини.

Прва два гола постигнута су главом.

Александар Кристић погодио је после 19. минута игре, да би резервиста Драган Исаиловић изједначио у 52. минуту.

Звезда је пред сам крај првог полувремена остала са играчем мање, јер је искључен Срђан Пецељ. Упркос тој чињеници три бода завршила су у Љутице Богдана 1а.

На стадиону Партизана окупило се око 35.000 навијача.

ПАРТИЗАН: Краљ, Болић, Светличић, Ђ. Томић, Сабо, Ташевски, Крстајић, Пажин (Илић), Треневски, Обрадовић (Тешовић), Стојисављевић (Исаиловић).

Тренер: Љубиша Тумбаковић

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Јеврић, Живковић, Бјеговић, Његуш, Кристић, Пецељ, Буњевчевић, Гојковић (Маринковић), Јовић, Пантелић, Станковић (Шкорић), Огњеновић.

Тренер: Милорад Косановић

128. "вечити" дерби - 24. фебруар 2007, Црвена звезда - Партизан 2:4

До наредног фебруарског дербија чекало се девет година и он је по први пут игран на стадиону "Рајко Митић".

Мирослав Ђукић имао је деби на клупи Партизана. Црвена звезда је "вечитом" ривалу прилично одмакла и у дуел је ушла као фаворит. Али, она ту улогу није оправдала, напротив.

Партизан је, као никад пре, потпуно надиграо црвено-беле, победио 4:2 (1:0), а домаћин је, с обзиром на то шта се све дешавало на терену могао да буде и задовољан поразом од само два разлике.

Милош Михајлов начео је Звезду у 38. минуту. Сегундо Кастиљо је изједначио у 53, да би само четири минута касније Бранимир Бајић вратио предност црно-белима. Небојша Маринковић је најавио катастрофу домаћина голом у 66. минуту, да би серију Партизана наставио Жарко Лазетић шест минута пре краја.

Бојан Зајић је пропустио прилику да постигне пети гол.

Казна за промашај и поигравање пред голом Ивице Краља уследила је у 89. минуту, када је Игор Бурзановић ублажио пораз Звезде.

Црвено-бели су од 80. минута играли без искљученог Александра Тришовића.

Звездин стадион није био испуњен до последњег места, али је 30.000 навијача увеличало још један спектакуларан дуел "вечитих".

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Ранђеловић, Анђелковић (Пуровић), Ђорђевић, Короман (Тадеу), Ђокић, Брзановић, Георгијев (Тришовић), Гај, Миловановић, Баста, Кастиљо.

Тренер: Душан Бајевић

ПАРТИЗАН: Краљ, Рукавина, Бајић, Лазетић, Михајлов, Ломић, Лазић, Небојша Маринковић (Јоветић), Томић (Зајић). Смиљанић, Малетић.

Тренер: Мирослав Ђукић

135. "вечити" дерби - 28. фебрауар 2009, Партизан – Црвена звезда 1:1

Већ следеће сезоне Партизан и Црвена звезда опет су играли фебруарски дерби. Ништа мање узбудљив у односу на претходне...

Изузетно хладно време није спречило око 30.000 навијача да дође на стадион у Хумској. И није се покајало! Утакмица је завршена без победника - 1:1 (1:0), али су се на крају више радовали партизановци, јер им је бод против Звезде отворио врата ка првој титули од шест у низу, после две сушне сезоне.

Ђорђе Туторић подигао је на ноге навијаче у црвено-белом, када је у 38. минуту као из топа опалио главом и савладао Младена Божовића.

Све је мирисало на победу Звезде, али тако нису мислили Божовић, Ламин Дијара и Алмами Мореира. Голман црно-белих је пресекао контру "вечитог" ривала, спречио Огњена Коромана да уђе у гол шансу, истрчао је потом до средине терена, пронашао Дијару, овај Мореиру, чију "бомбу" са 25 метара Саша Стаменковић није успео да заустави. Лопта се у последњем минуту судијске надокнаде закопрцала у мрежи.

ПАРТИЗАН: М. Божовић, Стевановић, Кнежевић, Ђорђевић, Обрадовић, Жука, Фејса (Томић), Мореира, Љајић (Вашингтон), Вујовић (Богуновић), Дијара.

Тренер: Славиша Јокановић

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Стаменковић, Нинковић, Туторић, Томовић, Пејчиновић, Исах, Милијаш, Лазетић (Паркер), Короман (Богдановић), Оумару (Шишић), Клео.

Тренер: Чедомир Јаневски

150. "вечити" дерби играће се истог датума као и 98. - 27. фабруара. Поново у Хумској.

Коментари / 0

Оставите коментар