Video - Februar nije baš mjesec derbija: Partizan bolji!

Samo četiri od prethodnih 149. duela Partizana i Crvene zvezde odigrana su u februaru. Partizan je uspešniji sa dve pobede, Zvezda ima jednu.

Fudbal 26.02.2016 | 00:15
Video - Februar nije baš mjesec derbija: Partizan bolji!

Partizan i Crvena zvezda nisu se naigrali fudbala u februaru. Od 149. prvenstvenih duela "večitih" rivala, samo su četiri odigrana u drugom mesecu. U subotu je pred nama peti, opet na stadionu u Humskoj ulici.

"Parni valjak" je tri puta bio domaćin, dok je Zvezda jednom dočekala "komšije" u februaru.

Crno-beli su sa dve pobede uspešniji!

95. "večiti" derbi - 27. febrauar 1994, Partizan – Crvena zvezda 1:0

Prvi put su se najtrofejniji srpski klubovi u takmičarskoj utakmici sastali u februaru pre 22. godine. Partizan je bio domaćin i pobedio je 1:0 (1:0). Strelac odlučujućeg gola bio je Branko Brnović u 84. minutu posle velike greške odbrane Zvezde i Zvonka Milojevića.

Utakmica je odigrana pred 50.000 navijača.

PARTIZAN: Pandurović, Mirković, Gudelj, Nađ (Čermelj), Mijalković, Vasiljević, Ćirić, Ćurčić, B. Brnović, Milošević.

Trener: Ljubiša Tumbaković

CRVENA ZVEZDA: Milojević, Vidaković, Đorović, Vasilijević, Stojkovski, Božović, Adžić (Bandović), Maslovar, Kristić, Petković (Drobnjak), Ivić.

Trener: Milan Živadinović

Trener Crvene zvezde Miodrag Božović bio je akter prvog februarskog derbija odigranog pre 22. godine. Nije imao sreće u toj utakmici, jer je Partizan pobedio 1:0. Trener Partizana Ivan Tomić igrao je februarski derbi 2007. godine i slavio je ubedljivu pobedu protiv "večitog" rivala 4:2. Tomić je 2009, kada je meč završen 1:1, imao ulogu sportskog direktora u Partizanu.

109. "večiti" derbi - 21. februar 1998, Partizan – Crvena zvezda 1:2

Posle četiri godine, "večiti" rivali ponovo su odmerili snage u februaru. Zanimljiv okršaj rešen je golom Dejana Stankovića u 82. minutu - 2:1 (1:0). Kapiten crveno-belij je majstorski pobegao Đorđu Svetličiću i spoljnom desne noge matirao Ivicu Kralja za veliku radost navijača na severnoj tribini.

Prva dva gola postignuta su glavom.

Aleksandar Kristić pogodio je posle 19. minuta igre, da bi rezervista Dragan Isailović izjednačio u 52. minutu.

Zvezda je pred sam kraj prvog poluvremena ostala sa igračem manje, jer je isključen Srđan Pecelj. Uprkos toj činjenici tri boda završila su u Ljutice Bogdana 1a.

Na stadionu Partizana okupilo se oko 35.000 navijača.

PARTIZAN: Kralj, Bolić, Svetličić, Đ. Tomić, Sabo, Taševski, Krstajić, Pažin (Ilić), Trenevski, Obradović (Tešović), Stojisavljević (Isailović).

Trener: Ljubiša Tumbaković

CRVENA ZVEZDA: Jevrić, Živković, Bjegović, Njeguš, Kristić, Pecelj, Bunjevčević, Gojković (Marinković), Jović, Pantelić, Stanković (Škorić), Ognjenović.

Trener: Milorad Kosanović

128. "večiti" derbi - 24. februar 2007, Crvena zvezda - Partizan 2:4

Do narednog februarskog derbija čekalo se devet godina i on je po prvi put igran na stadionu "Rajko Mitić".

Miroslav Đukić imao je debi na klupi Partizana. Crvena zvezda je "večitom" rivalu prilično odmakla i u duel je ušla kao favorit. Ali, ona tu ulogu nije opravdala, naprotiv.

Partizan je, kao nikad pre, potpuno nadigrao crveno-bele, pobedio 4:2 (1:0), a domaćin je, s obzirom na to šta se sve dešavalo na terenu mogao da bude i zadovoljan porazom od samo dva razlike.

Miloš Mihajlov načeo je Zvezdu u 38. minutu. Segundo Kastiljo je izjednačio u 53, da bi samo četiri minuta kasnije Branimir Bajić vratio prednost crno-belima. Nebojša Marinković je najavio katastrofu domaćina golom u 66. minutu, da bi seriju Partizana nastavio Žarko Lazetić šest minuta pre kraja.

Bojan Zajić je propustio priliku da postigne peti gol.

Kazna za promašaj i poigravanje pred golom Ivice Kralja usledila je u 89. minutu, kada je Igor Burzanović ublažio poraz Zvezde.

Crveno-beli su od 80. minuta igrali bez isključenog Aleksandra Trišovića.

Zvezdin stadion nije bio ispunjen do poslednjeg mesta, ali je 30.000 navijača uveličalo još jedan spektakularan duel "večitih".

CRVENA ZVEZDA: Ranđelović, Anđelković (Purović), Đorđević, Koroman (Tadeu), Đokić, Brzanović, Georgijev (Trišović), Gaj, Milovanović, Basta, Kastiljo.

Trener: Dušan Bajević

PARTIZAN: Kralj, Rukavina, Bajić, Lazetić, Mihajlov, Lomić, Lazić, Nebojša Marinković (Jovetić), Tomić (Zajić). Smiljanić, Maletić.

Trener: Miroslav Đukić

135. "večiti" derbi - 28. febrauar 2009, Partizan – Crvena zvezda 1:1

Već sledeće sezone Partizan i Crvena zvezda opet su igrali februarski derbi. Ništa manje uzbudljiv u odnosu na prethodne...

Izuzetno hladno vreme nije sprečilo oko 30.000 navijača da dođe na stadion u Humskoj. I nije se pokajalo! Utakmica je završena bez pobednika - 1:1 (1:0), ali su se na kraju više radovali partizanovci, jer im je bod protiv Zvezde otvorio vrata ka prvoj tituli od šest u nizu, posle dve sušne sezone.

Đorđe Tutorić podigao je na noge navijače u crveno-belom, kada je u 38. minutu kao iz topa opalio glavom i savladao Mladena Božovića.

Sve je mirisalo na pobedu Zvezde, ali tako nisu mislili Božović, Lamin Dijara i Almami Moreira. Golman crno-belih je presekao kontru "večitog" rivala, sprečio Ognjena Koromana da uđe u gol šansu, istrčao je potom do sredine terena, pronašao Dijaru, ovaj Moreiru, čiju "bombu" sa 25 metara Saša Stamenković nije uspeo da zaustavi. Lopta se u poslednjem minutu sudijske nadoknade zakoprcala u mreži.

PARTIZAN: M. Božović, Stevanović, Knežević, Đorđević, Obradović, Žuka, Fejsa (Tomić), Moreira, Ljajić (Vašington), Vujović (Bogunović), Dijara.

Trener: Slaviša Jokanović

CRVENA ZVEZDA: Stamenković, Ninković, Tutorić, Tomović, Pejčinović, Isah, Milijaš, Lazetić (Parker), Koroman (Bogdanović), Oumaru (Šišić), Kleo.

Trener: Čedomir Janevski

150. "večiti" derbi igraće se istog datuma kao i 98. - 27. fabruara. Ponovo u Humskoj.

Komentari / 0

Ostavite komentar