"Капитал" неовлаштено објавио јавни записник?

Директор Републичког девизног инспектората Зорица Цвијановић истакла је данас да записник ове установе о извршеној контроли у Балкан инвестмент банци, који пословни портал ЦАПИТАЛ.ба објављује у наставцима, није тајни. 

Република Српска 09.02.2016 | 16:30
"Капитал" неовлаштено објавио јавни записник?

Истовремено, Цвијановићева тврди да је ЦАПИТАЛ неовлаштено објавио овај записник, па се поставља питање како је могуће неовлаштено објавити записник који је јаван? Да ствар буде апсурднија Цвијановићева је, уз вишег инспектора Момира Црњка, саставила овај извјештај.

"Нетачне су тврдње да се ради о 'тајном записнику' из кога се 'јасно види да извјештај о извршеној инспекцијској контроли Републичког девизног инспектората доказује да се ради о пљачки Литванаца за коју је знала Власт Републике Српске'. Наиме, нигдје у Записнику не спомиње се било каква веза између одговорних лица Банке и власти Републике Српске", наводи Цвијановићева.

Више је него неопходно напоменути да управо она и инспектор Црњак готово на свакој другој страни извјештаја напомињу да су сви криминални послови у вези са БИБ-ом урађени јер Агенција за банкарство Републке Српске није радила свој посао. Агенција је, другим ријечима, омогућила ову пљачку, а Цвијановићкине ријечи значе да Агенција не одговара Влади Српске или да је и Влада Српске знала за овај криминал.

"Нетачна је констатација 'да је у све упетљан сами врх Високог судског и тужилачког савјета БиХ'. Наиме, тачно је да је у Записнику наведено да постоје основи сумње да су Банка и одговорна лица у Банци прекршили процедуре, програме и политике Банке, Одлуке о минималним стандардима за управљање кредитним ризиком и класификацијом активе Банке, као и Одлуке Агенције за банкарство Републике Српске", каже Цвијановићева.

Већ колико сутра директорица Републичког девизног инспектората ће моћи да се увјери да ли је и ВСТВ било предметом њене истраге и шта је управо она закључила на основу трансакција које су послане са једног рачунара које припада овој установи.

"Не стоје наводи ЦАПИТАЛА да се ради о 'злочиначкој организацији'. Стоји констатација да постоје основи сумње да је почињено кривично дјело злоупотребе у привреди", рекла је Цвијановићева.

Али управо она у записнику говори о „ауторима пљачке“, „дружини која је организовано дјеловала на извлачењу капитала из банке“, а на једном мјесту говори и о „свечаном отварању будућих стечајева“.

Данас се огласила и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, која је поновила ријечи директорице Девизног инспектората, тврдећи да записник није тајан и да су за њега знале установе које су истраживале криминал у БИБ-у, прије свих Специјално тужилаштво Републике Српске.

"Није тачно да је власт помагала пљачку. Специјално тужилаштво и МУП Српске су водили истрагу о томе и поднесене су кривичне пријаве против десетак лица. Посао премијера није ни да буде полицајац, ни да буде тужилац, ни да буде судија, а богами ни да буде новинар. Ја сам прочитала извјештај и нигдје нисам видјела те квалификације", казала је Цвијановић.

(Цапитал.ба)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ма ста ти паметујес

09.02.2016 15:47

Ма сто тајан? Да сакријете лопове?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ти брат казе

09.02.2016 15:52

Да није формула атомске бомбе мозда ту сакривена?Хидрогенске?Како се лопови крију.И сад је портал крив?Опет окрецемо плоцу?А ста раде сељацине и како врте овај народ па постало је не подосљиво.Дајте људи радите бести...дај да ову гамад растјерамо.Па вредјају нам здрав разум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМИЈЕШНО

09.02.2016 15:57

МАХ, ТА СТАЊЕ У ТОЈ БАНЦИ ЈЕ ЏАВНА ТАЈНА. СВАШТА. НЕМА ТУ НИ ДРЖАВЕ, НИ ТАЈНЕ. СМИЈЕШНО СВЕ. ГАНГСТЕР ДО ГАНГСТЕРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

туто

09.02.2016 15:58

Пре колико су поднесене кривицне пријаве да ли је ико осудјен јел заврсена истрага ко је казњен људи моји миљони су у питању....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.02.2016 16:01

Ово као за ПАПКЕ. Важно је одакле снимак, а не суштина разговора? Спин доктори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

09.02.2016 16:38

Поменути Момир Црњак је добио посао у Главној слузби за ревизију Републике Српске, ревизија уцинака по конкурсу од 03.05.2014. године, иако нема никаквог искуства са ревизијом уцинака. А то треба да захвали Новаковицки и Клинцову из ревизије. Све Цвијановиц до Цвијановица, интересантно. Има ли неко од Цвијановица да није на каквој руководецој позицији? Има ли краја непотизму у овој земљи???

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

09.02.2016 16:55

Расуло

ОДГОВОРИТЕ
Name

дудо

09.02.2016 20:21

Ма какве људи контроле..и ти контролори ,гдје год дођу почну напрђиват и продају се за јебену каву и ћевапе...кад су све њихови...

ОДГОВОРИТЕ