Енглеска бруји: И Живковић у Ливерпулу!

Живковић и Грујић заједно у славном клубу? Није мали број енглеских дневника који је с овом причом изашао на тржиште. Обештећење? Премија, с обзиром на то да му уговор истиче у јуну.

Фудбал 14.01.2016 | 16:40
Енглеска бруји: И Живковић у Ливерпулу!

Марко Грујић (19) и његов вршњак Андрија Живковић у истом дресу?

Ливерпул, према писању енглеских медија, спреман је да уђе у трку са неколико европских клубова, пре свих Пари Сен Жерменом, за ангажман младог фудбалера Партизана.

Живковић, којем у јуну истиче уговор са црно-белима, али који је већ дуго већински у власништву агенције иза које стоји Пини Захави, наводи се као реална опција "редса", који наводно намеравају да за релативно мали новац (у њиховом случају) доведу на "Енфилд" још једног "златног орлића" са Новог Зеланда.

Конкретно, петоструки првак Европе спреман је за Живковића да плати укупно 3,8 милиона фунти, што износи 5,05 милиона евра. С обзиром на то да младом Нишлији већ на лето истиче уговор и да би он сада могао да потпише за било који клуб, а онда у јуну оде као слободан играч, овакав сценарио био би права премија за клуб из Хумске, упркос томе што Паризан располаже само са 25 одсто права на приход од продаје Живковића.

За разлику од Грујића, који је остављен у Црвеној звезди на шестомесечној позајмици, Живковић би - уколико дође до трансфера - стигао у "Мелвуд" већ овог јануара.

"Метро", "Тхе Телеграпх" и остали наводе да Живковића дуго прате и Арсенал, Манчестер сити и Челси, а поједини париски медији тврде да је Пари Сен Жермен отишао најдаље у скаутингу и да га у Паризу већ виде као могућег наследника Езекијела Лавеција.

Након што је нови менаџер Ливерпула, Јирген Клоп, као прво појачање довео аса Црвене звезде, Грујића, није немогуће да клуб са Мерсисајда за "сићу" одмах ангажује и Живковића и тако избегне могућност да на лето, када он буде слободан играч, бржи у трци буде неки други клуб.

На крају, али не и најмање важно, наводно је Бенфика спремна да плати око пет милиона евра за Живковића, само два дана након што је ангажовала још једну Партизанову "бебу", Ивана Шапоњића, пише "Абола".

Партизан је себе довео у ситуацију да му је "златна кока", Живковић, стигла на шест месеци од истека уговора и да практично не може да се брани ни од каквих понуда, већ само чека исход преговора Захавија са заинтересованим странама, а то није све.

"Вечерње новости" пишу да у уговору о продаји Живковића агенцији израелског бизнисмена стоји и следећа ставка – свака продаја Живковића после завршетка зимског прелазног рока налаже и плаћање пенала инвестиционом фонду у износу од 2.250.000 евра!

Уколико Живковић не би напустио Хумску ове зиме, а потом одбио да потпише нови уговор и на лето отишао као слободан играч, Партизан би свакако морао да плати поменуту суму Захавију. Једини спас, у том случају, био би да млади Нишлија у другом делу сезоне пристане да продужи уговор са Партизаном и да га актуелни шампион Србије наредног или неког другог лета прода по реалној тржишној цени, па онда одвоји 2,25 милиона евра за већинског власника права над уговором левоногог дриблера.

Запетљано, а?!

Живковић је у први тим Партизана прекомандован у августу 2013. године и до данас је на 93 меча у црно-белом дресу био стрелац 24 пута, уз још 13 асистенција. "Трансфермаркт" га "цени" на седам милиона евра, али је та цена недостижна на шест месеци до истека уговора. Утолико, и поменутих пет милиона колико је Ливерпул наводно спреман да плати је права премија. Бивши селектор "орлова" Синиша Михајловић учинио је тада још кадета, Живковића, најмлађим репрезентативцем Србије у историји – дебитовао је за "А" тим са 17 година и три месеца. Живковић је рођен 11. јула 1996. године у Нишу, висок је 170 центиметара и до сада је у каријери пропустио само осам утакмица због повреда.

Коментари / 0

Оставите коментар