Engleska bruji: I Živković u Liverpulu!

Živković i Grujić zajedno u slavnom klubu? Nije mali broj engleskih dnevnika koji je s ovom pričom izašao na tržište. Obeštećenje? Premija, s obzirom na to da mu ugovor ističe u junu.

Fudbal 14.01.2016 | 16:40
Engleska bruji: I Živković u Liverpulu!

Marko Grujić (19) i njegov vršnjak Andrija Živković u istom dresu?

Liverpul, prema pisanju engleskih medija, spreman je da uđe u trku sa nekoliko evropskih klubova, pre svih Pari Sen Žermenom, za angažman mladog fudbalera Partizana.

Živković, kojem u junu ističe ugovor sa crno-belima, ali koji je već dugo većinski u vlasništvu agencije iza koje stoji Pini Zahavi, navodi se kao realna opcija "redsa", koji navodno nameravaju da za relativno mali novac (u njihovom slučaju) dovedu na "Enfild" još jednog "zlatnog orlića" sa Novog Zelanda.

Konkretno, petostruki prvak Evrope spreman je za Živkovića da plati ukupno 3,8 miliona funti, što iznosi 5,05 miliona evra. S obzirom na to da mladom Nišliji već na leto ističe ugovor i da bi on sada mogao da potpiše za bilo koji klub, a onda u junu ode kao slobodan igrač, ovakav scenario bio bi prava premija za klub iz Humske, uprkos tome što Parizan raspolaže samo sa 25 odsto prava na prihod od prodaje Živkovića.

Za razliku od Grujića, koji je ostavljen u Crvenoj zvezdi na šestomesečnoj pozajmici, Živković bi - ukoliko dođe do transfera - stigao u "Melvud" već ovog januara.

"Metro", "The Telegraph" i ostali navode da Živkovića dugo prate i Arsenal, Mančester siti i Čelsi, a pojedini pariski mediji tvrde da je Pari Sen Žermen otišao najdalje u skautingu i da ga u Parizu već vide kao mogućeg naslednika Ezekijela Lavecija.

Nakon što je novi menadžer Liverpula, Jirgen Klop, kao prvo pojačanje doveo asa Crvene zvezde, Grujića, nije nemoguće da klub sa Mersisajda za "siću" odmah angažuje i Živkovića i tako izbegne mogućnost da na leto, kada on bude slobodan igrač, brži u trci bude neki drugi klub.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, navodno je Benfika spremna da plati oko pet miliona evra za Živkovića, samo dva dana nakon što je angažovala još jednu Partizanovu "bebu", Ivana Šaponjića, piše "Abola".

Partizan je sebe doveo u situaciju da mu je "zlatna koka", Živković, stigla na šest meseci od isteka ugovora i da praktično ne može da se brani ni od kakvih ponuda, već samo čeka ishod pregovora Zahavija sa zainteresovanim stranama, a to nije sve.

"Večernje novosti" pišu da u ugovoru o prodaji Živkovića agenciji izraelskog biznismena stoji i sledeća stavka – svaka prodaja Živkovića posle završetka zimskog prelaznog roka nalaže i plaćanje penala investicionom fondu u iznosu od 2.250.000 evra!

Ukoliko Živković ne bi napustio Humsku ove zime, a potom odbio da potpiše novi ugovor i na leto otišao kao slobodan igrač, Partizan bi svakako morao da plati pomenutu sumu Zahaviju. Jedini spas, u tom slučaju, bio bi da mladi Nišlija u drugom delu sezone pristane da produži ugovor sa Partizanom i da ga aktuelni šampion Srbije narednog ili nekog drugog leta proda po realnoj tržišnoj ceni, pa onda odvoji 2,25 miliona evra za većinskog vlasnika prava nad ugovorom levonogog driblera.

Zapetljano, a?!

Živković je u prvi tim Partizana prekomandovan u avgustu 2013. godine i do danas je na 93 meča u crno-belom dresu bio strelac 24 puta, uz još 13 asistencija. "Transfermarkt" ga "ceni" na sedam miliona evra, ali je ta cena nedostižna na šest meseci do isteka ugovora. Utoliko, i pomenutih pet miliona koliko je Liverpul navodno spreman da plati je prava premija. Bivši selektor "orlova" Siniša Mihajlović učinio je tada još kadeta, Živkovića, najmlađim reprezentativcem Srbije u istoriji – debitovao je za "A" tim sa 17 godina i tri meseca. Živković je rođen 11. jula 1996. godine u Nišu, visok je 170 centimetara i do sada je u karijeri propustio samo osam utakmica zbog povreda.

Komentari / 0

Ostavite komentar