Нестваран податак из Миланове историје!

Пре три деценије на клупу је умало села кошаркашка легенда?! Иста она која је сада сачувала главу Синише Михајловића!

Фудбал 19.01.2016 | 14:40
Нестваран податак из Миланове историје!

Муња из ведра неба. Овако нешто заиста нисмо очекивали. Али управо смо сазнали да су пре тачно три деценије газда Силвио Берлускони и његова десна рука Адријано Галијани, људи који су од Милана направили европског гиганта, 1986. године имали "генијалну" идеју да за шефа струке Росонера поставе - кошаркашког тренера?!

Тада још свежи фудбалски радници били су, наиме, толико опчињени легендарним Деном Питерсоном да су му понудили да 1987. наследи Миланову икону Нилса Лидхолма. И не само то, Берлускони и Галијани и даље су велики поштоваоци Питерсоновог лика и дела па га и дан-данас, упркос томе што су на Сан Сиру освојили осам титула у Серији А и пет пута били прваци Европе, понекад консултују кад нису сигурни шта учинити.

Па се тако испоставило да је управо сада већ 80-годишњи Питерсон - некада толико велика звезда у Италији да је у једној анкети проглашен за странца са "најсекси" гласом на "чизми"?! - спасао отказа Синишу Михајловића. Галијани, додуше, уме да претера, али није баш познат као човек који би се овако лако спрдао са историјом Росонера. Посебно оним делом делом који су баш Галијани и Берлускони писали када су 1986. ушли у клуб и спасли га банкрота.

Данас прекаљени вукови важе за једне од најспособнијих "фудбалских прегалаца" на планети, навијачи Милана чупају косу јер им не виде достојне наследнике, али пре тачно три деценије прва идеја Галијанија и Берлусконија била је да помешају наизглед неспојиво.
"Бруну Богарелију смо поверили задатак да га убеди да потпише. Председник Берлускони и ја смо били фасцинирани игром Олимпије. Ден је био велики мотиватор", присетио се у интервјуу за Газету дело Спорт Галијани, подсетивши да је чувени тренер из Луизијане миланској Олимпији донео четири пехара у Италији, трофеј Купа Радивоја Кораћа 1985. и на крају европску круну 1987.

То што је све те резултате остварио као тренер кошаркашке, а не фудбалске екипе ни најмање није сметало Милановим челницима.
"Постоји на хиљаде тренера, али само је један Ден Питерсон. Знаш да си урадио нешто епски када целу твоју професију почну де идентификују са твојим именом, а он је то урадио у кошарци. Погрешио је што нас је одбио. Постао би први човек који би освајао тренер и у кошарци и у фудбалу. То ми је и даље највећа неостварена жеља из миланских дана", отворио се Галијани и пола фудбалске планете бацио у стање потпуне конфузије.

Али Галијани и Берлускони увек су били чудаци и умели да јединственим потезима шокирају јавност. Оно што је многима несхватљиво њима је сасвим логично, па и сада често потраже савет на месту на коме веровано нико други не би ни покушао. И управо је та екстраваганција разлог због које Синиша Михајловић и даље има посао на Сан Сиру?!
"И данас ми после сваке утакмице шаље врло детаљне и увек врло прецизне и тачне анализе свега што је видео на терену. Са страшћу упијам његову мудрост. Михајловић? Питерсон нам је рекао да га не дирамо. А увек се трудимо да саслушамо његов савет ако је то могуће".

Михајловић је захвалан.
"Желим му све најбоље. И честитам рођендан јер знам да је пре неколико дана напунио 80 година. Имао сам среће да га упознам. Такав карактер се ретко виђа. Упркос годинама, никад не одустаје. Нешто попут Берлусконија. Надам се да ћу у тим годинама бити тако виталан".

Иначе, да се вратимо опет за кратко у осамдесете године прошлог века. Лидхолма је наследио тада још млађани Фабио Капело, кога је потом заменио Ариго Саки и већ у првој сезони пригрлио шампионску титулу у Серији А, а у наредним томе придодао и два наслова најбољег на Старом континенту, два европска Суперкупа и два Интерконтинентална купа.

Изгледа да је Питерсон био у праву и када се љубазно захвалио Берлусконију и Галијанију. Навијачи Милана сигурно се надају да је добро проценио и Михајловића.

Коментари / 0

Оставите коментар