Појачана безбједност у школама Српске

Директори основних школа у Републике Српске појачали су мјере безбједности откако је цијели свијет на мети терориста, а неки од њих су ђацима забранили да напуштају школска дворишта за вријеме одмора и траже полицајца који ће их чувати.

Република Српска 03.12.2015 | 15:15
Појачана безбједност у школама Српске

Сви су сложни да не треба ширити панику, али и да је потребно схватити озбиљност ситуације.

Одговорност и мјере предострожности кључне су, поручују из образовних установа, за шта се посебно залажу у бањалучкој Основној школи "Иво Андрић", чије је руководство ђацима савјетовало да ужину доносе од куће како не би напуштали школска дворишта.

- Из безбједносних разлога наши ђаци не напуштају школско двориште за вријеме великог одмора. Нису баш претјерано били задовољни том мјером, али то је за њихово добро. Родитељи им припреме сендвиче и то им је ужина на одмору - истакла је директор школе Жељка Опачић.

Према њеним ријечима, у школи су појачали и сва дежурства.

- Све смо то учинили, јер је безбједност наше дјеце на првом мјесту - додала је Опачићева.

И у ОШ "Петар Кочић" у Приједору мјере безбједности су подигнуте на највиши ниво. Руководство школе, која има 1.222 ученика, затражило је чак и од Центра безбједности Приједор да им обезбиједи школског полицајца.

- На сједници Извршног одбора савјета родитеља одлучили смо затражити школског полицајца, јер мислимо да је добро да ангажујемо службено лице које ће нас чувати - истакла је директор школе Горана Босанчић.

Каже да су и задужили људе који свако јутро и вече цијелу школу детаљно прегледају, закључавају капије и праве кратке извјештаје о томе како је протекао радни дан.

- Мајстори и помоћно особље у приземљу шетају по холовима и надгледају ситуацију. На великом одмору увијек су дежурни наставници у дворишту. Још не закључавамо један улаз, али пратимо ко све улази и излази - додала је Босанчићева.

Предсједник Актива директора основних школа бањалучког региона Душан Мишљеновић каже да су сви сагласни да у потпуности треба испоштовати препоруке из ресорног министарства.

Министарство просвјете и културе Републике Српске је прије неколико дана упутило свим школама мјере које треба да предузму како би обезбиједиле максималну безбједност. Тако су дужне, између осталог, да уз дежурне ученике, обезбиједе и дежурног радника на улазима.

Не смију дозволити улазак непознатима, и за вријеме наставе само главна улазна врата и капија могу бити откључани. Одјељењске старјешине треба у сарадњи са службеницима полиције да упознају ученике са опасностима са којима се могу суочити. Радници школе, родитељи и ђаци обавезни су да директору, дежурном наставнику или другом лицу које овласти директор, пријаве сваку појаву за коју посумњају да би могла угрозити заштиту и безбједност дјеце.

Мјере безбједности:

- Уз дежурне ученике обезбиједити и дежурног радника на улазу у објекат

- Не дозвољавати улазак непознатих и ненајављених лица у објекте васпитно-образовних установа

- Обавијестити родитеље да по завршетку наставе сачекају и преузму дјецу

- Упознати дјецу са свим опасностима које вребају

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

глупост

03.12.2015 14:19

Што уопште раде дежурни ученици по школама? Не присуствују настави и само су на губитку. Под хитно ту глупост треба забранити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није глупост

03.12.2015 15:21

Ништа није глупост, дежурни ученик је увијек био ту, он је за лакше послове, а дезурни наставник је ту да снима ситуацију и прати ситуацију. Све ове мјере су потребне, па и дезурни ученик

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

03.12.2015 18:14

ГЛУПОСТ. ДЕЖУРНИ УЧЕНИЦИ И НАСТАВНИЦИ НИСИ ПО ШКОЛАМА ДА ЧУВАЈУ СИГУРНОСТ ЂАКА. ТО ЈЕ ДУЖНОСТ ДРЖАВЕ И ШКОЛСКИ ПОЛИЦАЈАЦА КОЈЕ ТРЕБА УВЕСТИ ПО ШКОЛАМА КАО У АМЕРИЦИ. КАНЦЕЛАРИЈА ШКОЛСКИ ПОЛИЦАЈАЦА ОБИЧНО БУДЕ НА УЛАЗУ У ШКОЛУ ТАКО ДА НИКО НЕМОЖЕ НЕПРИМЈЕТНО У ШКОЛУ НИ УНИЋИ НИ ИЗАЋИ. КАДА БИ ИМАЛИ ШКОЛСКЕ ПОЛИЦАЈЦЕ КОЈИ БИ САМОМ СВОЈОМ ПОЈАВОМ И СТРОГОЋОМ ПОЗИТИВНО ДЈЕЛОВАЛИ НА ПОНАШАЊЕ УЧЕНИКА ИМАЛИ БИ ТАДА ВЕЋИ РЕД И МИР ПО ШКОЛАМА.

Name

Србин

03.12.2015 14:53

Нема од васих мјера ниста само се моземо молити Богу да ниста не буде а ако несто неко и буде покусао јадни ми сто цете га ви открити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре србин

03.12.2015 20:23

Потпуно се слажем, јадни ми ако дежурни ученик и наставник открију нешто што би евентуално спријечило неку глупост у школи, на овакав начин, нека нам је сам бог у помоћи. И ја сам за канцеларију школског полицајца, сигурно је потребнији него гомила администрације. На крају, предлажем Вам да погледате сва три дијела "Алексина прича" па ће многе ствари по питању сигурности дјеце бити пуно јасније.