Pojačana bezbjednost u školama Srpske

Direktori osnovnih škola u Republike Srpske pojačali su mjere bezbjednosti otkako je cijeli svijet na meti terorista, a neki od njih su đacima zabranili da napuštaju školska dvorišta za vrijeme odmora i traže policajca koji će ih čuvati.

Republika Srpska 03.12.2015 | 15:15
Pojačana bezbjednost u školama Srpske

Svi su složni da ne treba širiti paniku, ali i da je potrebno shvatiti ozbiljnost situacije.

Odgovornost i mjere predostrožnosti ključne su, poručuju iz obrazovnih ustanova, za šta se posebno zalažu u banjalučkoj Osnovnoj školi "Ivo Andrić", čije je rukovodstvo đacima savjetovalo da užinu donose od kuće kako ne bi napuštali školska dvorišta.

- Iz bezbjednosnih razloga naši đaci ne napuštaju školsko dvorište za vrijeme velikog odmora. Nisu baš pretjerano bili zadovoljni tom mjerom, ali to je za njihovo dobro. Roditelji im pripreme sendviče i to im je užina na odmoru - istakla je direktor škole Željka Opačić.

Prema njenim riječima, u školi su pojačali i sva dežurstva.

- Sve smo to učinili, jer je bezbjednost naše djece na prvom mjestu - dodala je Opačićeva.

I u OŠ "Petar Kočić" u Prijedoru mjere bezbjednosti su podignute na najviši nivo. Rukovodstvo škole, koja ima 1.222 učenika, zatražilo je čak i od Centra bezbjednosti Prijedor da im obezbijedi školskog policajca.

- Na sjednici Izvršnog odbora savjeta roditelja odlučili smo zatražiti školskog policajca, jer mislimo da je dobro da angažujemo službeno lice koje će nas čuvati - istakla je direktor škole Gorana Bosančić.

Kaže da su i zadužili ljude koji svako jutro i veče cijelu školu detaljno pregledaju, zaključavaju kapije i prave kratke izvještaje o tome kako je protekao radni dan.

- Majstori i pomoćno osoblje u prizemlju šetaju po holovima i nadgledaju situaciju. Na velikom odmoru uvijek su dežurni nastavnici u dvorištu. Još ne zaključavamo jedan ulaz, ali pratimo ko sve ulazi i izlazi - dodala je Bosančićeva.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučkog regiona Dušan Mišljenović kaže da su svi saglasni da u potpunosti treba ispoštovati preporuke iz resornog ministarstva.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je prije nekoliko dana uputilo svim školama mjere koje treba da preduzmu kako bi obezbijedile maksimalnu bezbjednost. Tako su dužne, između ostalog, da uz dežurne učenike, obezbijede i dežurnog radnika na ulazima.

Ne smiju dozvoliti ulazak nepoznatima, i za vrijeme nastave samo glavna ulazna vrata i kapija mogu biti otključani. Odjeljenjske starješine treba u saradnji sa službenicima policije da upoznaju učenike sa opasnostima sa kojima se mogu suočiti. Radnici škole, roditelji i đaci obavezni su da direktoru, dežurnom nastavniku ili drugom licu koje ovlasti direktor, prijave svaku pojavu za koju posumnjaju da bi mogla ugroziti zaštitu i bezbjednost djece.

Mjere bezbjednosti:

- Uz dežurne učenike obezbijediti i dežurnog radnika na ulazu u objekat

- Ne dozvoljavati ulazak nepoznatih i nenajavljenih lica u objekte vaspitno-obrazovnih ustanova

- Obavijestiti roditelje da po završetku nastave sačekaju i preuzmu djecu

- Upoznati djecu sa svim opasnostima koje vrebaju

(Glas Srpske)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

glupost

03.12.2015 14:19

Što uopšte rade dežurni učenici po školama? Ne prisustvuju nastavi i samo su na gubitku. Pod hitno tu glupost treba zabraniti.

ODGOVORITE
Name

Nije glupost

03.12.2015 15:21

Ništa nije glupost, dežurni učenik je uvijek bio tu, on je za lakše poslove, a dezurni nastavnik je tu da snima situaciju i prati situaciju. Sve ove mjere su potrebne, pa i dezurni učenik

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

03.12.2015 18:14

ГЛУПОСТ. ДЕЖУРНИ УЧЕНИЦИ И НАСТАВНИЦИ НИСИ ПО ШКОЛАМА ДА ЧУВАЈУ СИГУРНОСТ ЂАКА. ТО ЈЕ ДУЖНОСТ ДРЖАВЕ И ШКОЛСКИ ПОЛИЦАЈАЦА КОЈЕ ТРЕБА УВЕСТИ ПО ШКОЛАМА КАО У АМЕРИЦИ. КАНЦЕЛАРИЈА ШКОЛСКИ ПОЛИЦАЈАЦА ОБИЧНО БУДЕ НА УЛАЗУ У ШКОЛУ ТАКО ДА НИКО НЕМОЖЕ НЕПРИМЈЕТНО У ШКОЛУ НИ УНИЋИ НИ ИЗАЋИ. КАДА БИ ИМАЛИ ШКОЛСКЕ ПОЛИЦАЈЦЕ КОЈИ БИ САМОМ СВОЈОМ ПОЈАВОМ И СТРОГОЋОМ ПОЗИТИВНО ДЈЕЛОВАЛИ НА ПОНАШАЊЕ УЧЕНИКА ИМАЛИ БИ ТАДА ВЕЋИ РЕД И МИР ПО ШКОЛАМА.

Name

Srbin

03.12.2015 14:53

Nema od vasih mjera nista samo se mozemo moliti Bogu da nista ne bude a ako nesto neko i bude pokusao jadni mi sto cete ga vi otkriti.

ODGOVORITE
Name

re srbin

03.12.2015 20:23

Potpuno se slažem, jadni mi ako dežurni učenik i nastavnik otkriju nešto što bi eventualno spriječilo neku glupost u školi, na ovakav način, neka nam je sam bog u pomoći. I ja sam za kancelariju školskog policajca, sigurno je potrebniji nego gomila administracije. Na kraju, predlažem Vam da pogledate sva tri dijela "Aleksina priča" pa će mnoge stvari po pitanju sigurnosti djece biti puno jasnije.