Волстрит аларм: Спрема се велики пад берзе

Због срозавања цена нафте, скока долара и слабљења светске тражње, у трећем кварталу ове године, први пут од 2009, могли би пасти профити компанија у САД.

Свијет 29.09.2015 | 10:00
Волстрит аларм: Спрема се велики пад берзе

У најновијој анкети Ројтерса, финансијски стручњаци очекују пад профита компанија из система С&П 500 индекса у трећем кварталу за 3,9 одсто у односу на исти период прошле године, преноси магазин Форчен.

Због успоравања раста кинеске привреде, ниских цена нафте и сировина, као и високог курса долара, смањују се и очекивања за наредни квартал.

Поједини аналитичари зато упозоравају на опасност од "рецесије зарада", аналогно привредној рецесији, односно паду бруто домаћег производа (БДП) два квартала заредом.

На Волстриту је С&П 500 индекс у минусу око 9,0 одсто у односу на рекордни ниво од 21. маја, јер су успоравање кинеске економије и глобалне тражње, као и несигурност по питању камата у САД-у, изазвали оштар пад цена акција последњих месеци.

Тржиште је под притиском и због смањених процена пословних резултата компанија. Однос између негативних и позитивних најава компанија из С&П 500 индекса за текући квартал износи 3,2 према 1,0.

Како наводи магазин, због тога су аналитичари последњих месеци оштро смањили процене зарада у трећем кварталу у односу на процене у анкети Ројтерса од 1. јула, када су очекивали пад профита за 0,4 одсто на годишњем нивоу.

С обзиром на оштар пад цена нафте у протеклих годину дана, највећи пад добити очекује се у нафтном сектору, за 64,7 одсто у односу на исто прошлогодишње раздобље.

Због слабости кинеске привреде, највећег светског потрошача сировина, оштро су пале и њихове цене. Због тога се у рударском сектору очекује пад добити тих компанија за 13,8 одсто, док би индустријски сектор могао забележити пад профита за 3,6 одсто у односу на исти квартал 2014.

Када се из процена искључе амерички енергетски гиганти, зараде компанија из система С&П 500 индекса у трећем кварталу могле би да скоче 3,7 одсто, показује анкета Ројтерса.

На пословање америчких фирми снажно ће утицати и курс долара, с обзиром на то да компаније из С&П 500 индекса готово половину своје продаје остварују у иностранству.

Успон долара последица је очекивања да ће америчка Управа федералних резерви (Фед) до краја године повећати каматне стопе, док ће, с друге стране, јапанске и европске монетарне власти још дуже време водити изузетно лабаву политику, наводи магазин.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар