ЕП - За почетак: Србија - Шпанија, седми пут!

Прошле године, победили су нас у првој фази и испали пре понуђене шансе за реванш. Претпрошле су нас "одабрали" у четвртфиналу и избацили са Еуробаскета. Заиста су нам дужници, иако у суботу увече неће бити времена за освртање.

Кошарка 05.09.2015 | 17:30
ЕП - За почетак: Србија - Шпанија, седми пут!

Против репрезентације Шпаније, најдоминантније европске силе у протеклих десет година, многи тимови имају велики мотив. Наш поготово.

Освајавши титуле и медаље у низу, "фурија" је наследила на трону репрезентацију СР Југославије и дуго била најбоље у кошарци што Стари континент има. Победе и пехари, остварени упркос променама у екипи, учиниле су сцалп Шпанаца златним. Такав је и даље.

Ове суботе, у дану отварања Еуробаскета, шпанска и наша селекција поново ће стати једна наспрам друге на великом такмичењу. То ће бити њихов седми међусобни дуел у последњих шест година и ни са једном репрезентацијом "орлови" немају тако дугу историју од када се такмиче само под именом

Биланс:

2009. ЕП (1. коло): Србија - Шпанија 66:57

2009 ЕП (финале): Шпанија - Србија 85:63

2010. СП (четвртфинале): Србија - Шпанија 92:89

2011. ЕП (друга фаза): Шпанија - Србија 84:59

2013. ЕП (четвртфинале): Шпанија - Србија 90:60

2014. СП (4. коло): Шпанија - Србија 89:73

2015. ЕП: Шпанија - Србија?

Убедљиве победе "фурије" доказале су да су Шпанци у тим мечевима били заиста бољи, али и да су

имали и те како велики мотив да до краја мечева не попуштају гас. Јако им је било битно да важном ривалу пошаљу поруку...

... Јер и данас слатко звучи податак да Шпанци 2010. први пут после пет година нису освојили медаљу захваљујући ОНОЈ тројци Милоша Теодосића преко Гарбахосе, због које легендарно крило и данас зна да буде јако непријатно према српским новинарима.

И годину пре тога, 2009, Крле, Тео и саиграчи такође су се у првом колу састали са "фуријом" у првом колу Еуробаскета и нанели јој пораз у Варшави, предвођени центром и капитеном Крстићем (17 поена). Нажалост, то је било све од победа "орлова".

Последња три искуства била су горка и непријатна.

Шпанци су 2011. победили "орлове" у Литванији 25 поена разлике, 2013. у Словенији 30 разлике, а прошле године у Гранади 16 разлике. Последња два пораза посебно боле ову генерацију наше репрезентације.

"Дугују нам још од Словеније. Много су нам дужни", каже Никола Калинић, који је играо и у Стожицама, када су "орлови" ушли у четвртфинале као првопласирани Групе А, док су Шпанци многима сумњивим поразом од Италије наишли у групној фази баш на "орлове". И убедљиво их савладали.

"Калинић је јако мотивисан. Мотивисани су и остали", каже селектор Александар Ђорђевић, који је јако емотивно поднео рад арбитара у последњем мечу са ривалом са Пиринеја. Сада је време за нови окршај.

Суботњи дуел у Берлину биће седмо поглавље овог ривалства. Ко победи, отвориће Еуробаскет јако важним тријумфом.

"Орлови", срећно!

Коментари / 0

Оставите коментар