EP - Za početak: Srbija - Španija, sedmi put!

Prošle godine, pobedili su nas u prvoj fazi i ispali pre ponuđene šanse za revanš. Pretprošle su nas "odabrali" u četvrtfinalu i izbacili sa Eurobasketa. Zaista su nam dužnici, iako u subotu uveče neće biti vremena za osvrtanje.

Košarka 05.09.2015 | 17:30
EP - Za početak: Srbija - Španija, sedmi put!

Protiv reprezentacije Španije, najdominantnije evropske sile u proteklih deset godina, mnogi timovi imaju veliki motiv. Naš pogotovo.

Osvajavši titule i medalje u nizu, "furija" je nasledila na tronu reprezentaciju SR Jugoslavije i dugo bila najbolje u košarci što Stari kontinent ima. Pobede i pehari, ostvareni uprkos promenama u ekipi, učinile su scalp Španaca zlatnim. Takav je i dalje.

Ove subote, u danu otvaranja Eurobasketa, španska i naša selekcija ponovo će stati jedna naspram druge na velikom takmičenju. To će biti njihov sedmi međusobni duel u poslednjih šest godina i ni sa jednom reprezentacijom "orlovi" nemaju tako dugu istoriju od kada se takmiče samo pod imenom

Bilans:

2009. EP (1. kolo): Srbija - Španija 66:57

2009 EP (finale): Španija - Srbija 85:63

2010. SP (četvrtfinale): Srbija - Španija 92:89

2011. EP (druga faza): Španija - Srbija 84:59

2013. EP (četvrtfinale): Španija - Srbija 90:60

2014. SP (4. kolo): Španija - Srbija 89:73

2015. EP: Španija - Srbija?

Ubedljive pobede "furije" dokazale su da su Španci u tim mečevima bili zaista bolji, ali i da su

imali i te kako veliki motiv da do kraja mečeva ne popuštaju gas. Jako im je bilo bitno da važnom rivalu pošalju poruku...

... Jer i danas slatko zvuči podatak da Španci 2010. prvi put posle pet godina nisu osvojili medalju zahvaljujući ONOJ trojci Miloša Teodosića preko Garbahose, zbog koje legendarno krilo i danas zna da bude jako neprijatno prema srpskim novinarima.

I godinu pre toga, 2009, Krle, Teo i saigrači takođe su se u prvom kolu sastali sa "furijom" u prvom kolu Eurobasketa i naneli joj poraz u Varšavi, predvođeni centrom i kapitenom Krstićem (17 poena). Nažalost, to je bilo sve od pobeda "orlova".

Poslednja tri iskustva bila su gorka i neprijatna.

Španci su 2011. pobedili "orlove" u Litvaniji 25 poena razlike, 2013. u Sloveniji 30 razlike, a prošle godine u Granadi 16 razlike. Poslednja dva poraza posebno bole ovu generaciju naše reprezentacije.

"Duguju nam još od Slovenije. Mnogo su nam dužni", kaže Nikola Kalinić, koji je igrao i u Stožicama, kada su "orlovi" ušli u četvrtfinale kao prvoplasirani Grupe A, dok su Španci mnogima sumnjivim porazom od Italije naišli u grupnoj fazi baš na "orlove". I ubedljivo ih savladali.

"Kalinić je jako motivisan. Motivisani su i ostali", kaže selektor Aleksandar Đorđević, koji je jako emotivno podneo rad arbitara u poslednjem meču sa rivalom sa Pirineja. Sada je vreme za novi okršaj.

Subotnji duel u Berlinu biće sedmo poglavlje ovog rivalstva. Ko pobedi, otvoriće Eurobasket jako važnim trijumfom.

"Orlovi", srećno!

Komentari / 0

Ostavite komentar