ФИБА: "Признаћемо АБА лигу"!

Челници Светске кошаркашке федерације (ФИБА) потврдили су у петак писменим путем да ће током викенда признати регионалну Јадранску лигу.

Кошарка 27.06.2015 | 18:20
ФИБА: "Признаћемо АБА лигу"!

Б92 дошао је у посед писма, које су потписали генерални секретар Патрик Бауман и директор ФИБА Европа Камил Новак, адресираног на националне кошаркашке савезе Србије, Хрватске, Македоније, Црне Горе и Словеније, у коме се, између осталог наводи – "да су испуњени сви постављени захтеви" – и да ће АБА лига званично бити призната у недељу у Будимпешти.

"Желео бих да потврдим да је документација коју сте послали, у вези са писмом ФИБА од 20. јуна ове године, у потпуности у складу са захтевима које смо поставили. Ваш захтев за признањем ове лиге, прослеђен је Борду ФИБА Европа, који се састаје у недељу у Будимпешти“ наводи се између осталог у писму које представља огромно олакшање за цео кошаркашки регион.

На крају писма, челници ФИБА захвалили су се националним савезима и клубовима, на огромном напору како би се дошло до решења на обострано задовољство.

Овим писмом практично је завршена вишемесечна агонија током које су челници ФИБА (почев од децембра прошле године) захтевали документацију од челника предузећа Сидро д.о.о, да би проблем ескалирао повлачењем признања регионалног такмичења у марту.

Ипак после састанка у Београду 13. априла, кључни тренутак, испоставиће се касније, догодио се 20. маја на састанку у Љубљани, када челници КК Црвена звезда Телеком нису желели да потпишу радну верзију споразума – јер тим договором се није решавало признање лиге од стране ФИБА.

Од тог тренутка, и после низа састанака клубова у региону и националних савеза, али и неколико оштрих писама која су стигла из Женеве (ФИБА), заједничким напорима свих клубова и савеза, постигнут је договор у Загребу.

После корекција докумената, ФИБА је у петак у вечерњим сатима коначно саопштила да је регионална АБА лига испунила све услове за признање по генералном статуту ФИБА, што би требало да се верификује у недељу.

Коментари / 0

Оставите коментар