FIBA: "Priznaćemo ABA ligu"!

Čelnici Svetske košarkaške federacije (FIBA) potvrdili su u petak pismenim putem da će tokom vikenda priznati regionalnu Jadransku ligu.

Košarka 27.06.2015 | 18:20
FIBA: "Priznaćemo ABA ligu"!

B92 došao je u posed pisma, koje su potpisali generalni sekretar Patrik Bauman i direktor FIBA Evropa Kamil Novak, adresiranog na nacionalne košarkaške saveze Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Slovenije, u kome se, između ostalog navodi – "da su ispunjeni svi postavljeni zahtevi" – i da će ABA liga zvanično biti priznata u nedelju u Budimpešti.

"Želeo bih da potvrdim da je dokumentacija koju ste poslali, u vezi sa pismom FIBA od 20. juna ove godine, u potpunosti u skladu sa zahtevima koje smo postavili. Vaš zahtev za priznanjem ove lige, prosleđen je Bordu FIBA Evropa, koji se sastaje u nedelju u Budimpešti“ navodi se između ostalog u pismu koje predstavlja ogromno olakšanje za ceo košarkaški region.

Na kraju pisma, čelnici FIBA zahvalili su se nacionalnim savezima i klubovima, na ogromnom naporu kako bi se došlo do rešenja na obostrano zadovoljstvo.

Ovim pismom praktično je završena višemesečna agonija tokom koje su čelnici FIBA (počev od decembra prošle godine) zahtevali dokumentaciju od čelnika preduzeća Sidro d.o.o, da bi problem eskalirao povlačenjem priznanja regionalnog takmičenja u martu.

Ipak posle sastanka u Beogradu 13. aprila, ključni trenutak, ispostaviće se kasnije, dogodio se 20. maja na sastanku u Ljubljani, kada čelnici KK Crvena zvezda Telekom nisu želeli da potpišu radnu verziju sporazuma – jer tim dogovorom se nije rešavalo priznanje lige od strane FIBA.

Od tog trenutka, i posle niza sastanaka klubova u regionu i nacionalnih saveza, ali i nekoliko oštrih pisama koja su stigla iz Ženeve (FIBA), zajedničkim naporima svih klubova i saveza, postignut je dogovor u Zagrebu.

Posle korekcija dokumenata, FIBA je u petak u večernjim satima konačno saopštila da je regionalna ABA liga ispunila sve uslove za priznanje po generalnom statutu FIBA, što bi trebalo da se verifikuje u nedelju.

Komentari / 0

Ostavite komentar