Анализа: Да ли су САД сила у настанку или шампион "пријатељских"?

Јирген Клинсман ствара тим који је у протеклих недељу дана победио и Холандију и Немачку. Да ли ће моћи да тако игра и у годинама које долазе - на јачим такмичењима?

Фудбал 14.06.2015 | 12:00
Анализа: Да ли су САД сила у настанку или шампион "пријатељских"?

У Европу су стигли испраћени подсмехом, без широког разумевања за идеју Јиргена Клинсмана да важне пријатељске утакмице игра баш против Холандије и Немачке, баш на њиховом терену.

Међутим, Немац је доказао своје, а његов тим победио је и у Амстердаму (4:3) и у Келну (2:1).

Скалпови "лала" и "панцера" су ту и Клинсман ће их брзо додати на своју листу побеђених ривала у пријатељским утакмицама.

Од када је, 2011, сео на селекторску клупу САД, његови изабраници неретко су знали да оборе светске "тешкаше". Падали су Италијани у Ђенови (1:0, фебруар 2012), шест месеци касније Мексиканци су први пут побеђени на свом терену (такође 1:0), у јуну 2013. Немци су "пали" у Вашингтону (4:3).

А, какав је скор био на Светском првенству?

Наравно, многи и даље памте спектакуларно вече ветерана Тима Хауарда, који је у осмини финала Мундијала, у окршају са Белгијанцима, поставио светски рекорд у броју одбрана - 16! На путу ка елиминацијама, Амери су у Групи Г победили Гану (2:1), ремизирали са Португалом (2:2) и изгубили од Немачке (0:1).

Амерички голман је бриљирао, потом и проглашаван за апсолутног хероја нације, али је горак утисак у устима ипак превладао у САД, јер у Бразилу није било става који Клинсманов тим испољава на контролним утакмицама. То је први следећи корак који ће Немчева екипа морати да направи да би била посматрана потпуно озбиљно и на великим турнирима.

Једно релативно јако такмичење управо стиже за селекцију САД и биће одржано од 7. до 26. јула. Зове се Конкакаф "Голд Куп" и одредиће званичног шампиона Северне Америке, Централне Америке и Кариба. Американци бране титулу и имају једну мање освојену од Мексика, свог најозбиљнијег регионалног ривала (6:5).

У таквој ситуацији, у систему школовања играча у којем и неки чланови његовог тима и даље играју на колеџу, Клинсман је одлучио да се још једном окрене Европи и да мери и стиче снагу у дуелима са најјачима. Примера ради, херој обе победе је момак са Хаваја - Боби Вуд, играч немачке екипе Ерцгебирге Ауе, ове сезоне елиминисане из Цвајте у трећи ранг такмичења.

Упркос томе што Клинсмана медији "преко баре" критикују да за четири године није створио препознатљив систем игре и да је превише ротирао играче (око 50 промена годишње), не може се оспорити чињеница да је Клинсманова екипа заиста на добром путу да почне да прави добре резултате у континуитету.

"Клинсман је Европљанин са америчким сензибилитетом. Морамо да схватимо да ово није НФЛ и да колевка овог спорта није у Америци. Не, она је настала тамо одакле је он - у Европи. То је нешто што људи морају да што пре схвате", рекао је Хауард, тражећи стрпљење за селектора.

Американци су учествовали на десет светских првенстава, а највећи успех направили су у Уругвају 1930, када су играли полуфинале. У међувремену, два пута су играли у четвртфиналу - 1990. и 2002.

Коментари / 0

Оставите коментар