Analiza: Da li su SAD sila u nastanku ili šampion "prijateljskih"?

Jirgen Klinsman stvara tim koji je u proteklih nedelju dana pobedio i Holandiju i Nemačku. Da li će moći da tako igra i u godinama koje dolaze - na jačim takmičenjima?

Fudbal 14.06.2015 | 12:00
Analiza: Da li su SAD sila u nastanku ili šampion "prijateljskih"?

U Evropu su stigli ispraćeni podsmehom, bez širokog razumevanja za ideju Jirgena Klinsmana da važne prijateljske utakmice igra baš protiv Holandije i Nemačke, baš na njihovom terenu.

Međutim, Nemac je dokazao svoje, a njegov tim pobedio je i u Amsterdamu (4:3) i u Kelnu (2:1).

Skalpovi "lala" i "pancera" su tu i Klinsman će ih brzo dodati na svoju listu pobeđenih rivala u prijateljskim utakmicama.

Od kada je, 2011, seo na selektorsku klupu SAD, njegovi izabranici neretko su znali da obore svetske "teškaše". Padali su Italijani u Đenovi (1:0, februar 2012), šest meseci kasnije Meksikanci su prvi put pobeđeni na svom terenu (takođe 1:0), u junu 2013. Nemci su "pali" u Vašingtonu (4:3).

A, kakav je skor bio na Svetskom prvenstvu?

Naravno, mnogi i dalje pamte spektakularno veče veterana Tima Hauarda, koji je u osmini finala Mundijala, u okršaju sa Belgijancima, postavio svetski rekord u broju odbrana - 16! Na putu ka eliminacijama, Ameri su u Grupi G pobedili Ganu (2:1), remizirali sa Portugalom (2:2) i izgubili od Nemačke (0:1).

Američki golman je briljirao, potom i proglašavan za apsolutnog heroja nacije, ali je gorak utisak u ustima ipak prevladao u SAD, jer u Brazilu nije bilo stava koji Klinsmanov tim ispoljava na kontrolnim utakmicama. To je prvi sledeći korak koji će Nemčeva ekipa morati da napravi da bi bila posmatrana potpuno ozbiljno i na velikim turnirima.

Jedno relativno jako takmičenje upravo stiže za selekciju SAD i biće održano od 7. do 26. jula. Zove se Konkakaf "Gold Kup" i odrediće zvaničnog šampiona Severne Amerike, Centralne Amerike i Kariba. Amerikanci brane titulu i imaju jednu manje osvojenu od Meksika, svog najozbiljnijeg regionalnog rivala (6:5).

U takvoj situaciji, u sistemu školovanja igrača u kojem i neki članovi njegovog tima i dalje igraju na koledžu, Klinsman je odlučio da se još jednom okrene Evropi i da meri i stiče snagu u duelima sa najjačima. Primera radi, heroj obe pobede je momak sa Havaja - Bobi Vud, igrač nemačke ekipe Ercgebirge Aue, ove sezone eliminisane iz Cvajte u treći rang takmičenja.

Uprkos tome što Klinsmana mediji "preko bare" kritikuju da za četiri godine nije stvorio prepoznatljiv sistem igre i da je previše rotirao igrače (oko 50 promena godišnje), ne može se osporiti činjenica da je Klinsmanova ekipa zaista na dobrom putu da počne da pravi dobre rezultate u kontinuitetu.

"Klinsman je Evropljanin sa američkim senzibilitetom. Moramo da shvatimo da ovo nije NFL i da kolevka ovog sporta nije u Americi. Ne, ona je nastala tamo odakle je on - u Evropi. To je nešto što ljudi moraju da što pre shvate", rekao je Hauard, tražeći strpljenje za selektora.

Amerikanci su učestvovali na deset svetskih prvenstava, a najveći uspeh napravili su u Urugvaju 1930, kada su igrali polufinale. U međuvremenu, dva puta su igrali u četvrtfinalu - 1990. i 2002.

Komentari / 0

Ostavite komentar