Након "Бобар банке" пада и "Банка Српске"

Након пропасти бијељинске „Бобар банке“ финансијски стручњаци упозоравају да би слом ускоро могла да доживи и „Банка Српске“, што би изазвало велике проблеме на финансијском тржишту Републике Српске и повећало неповјерење и несигурност грађанства и институција у рад домаћих банака.

Република Српска 18.02.2015 | 17:02
Након "Бобар банке" пада и "Банка Српске"

„Што се тиче 'Банке Српске', за мене је та прича завршена давно. То је такозвана санација пропале банке литванских акционара, која је изведена под принудом разводњавања губитка над јавним средствима. Показало се да је немогуће сакупити довољно средстава за оживљавање те банке“, сматра Славиша Раковић, члан СДС-овог Одбора за финансије.

КОЛИКИ ЈЕ ГУБИТАК

Средином 2013. године Република Српска је преузела пропалу Балкан Инвестмент Банку (БиБ), која је била у власништву литванске УКИО групе и преименовала је у Банку Српске. Влада РС је путем Инвестиционо-развојне банке и Гарантног фонда РС докапитализовала БиБ банку са 30 милиона КМ и тако постала власник 99,95 посто капитала банке.

Новооснована “Банка Српске”, чији је већински власник ентитет, на крају 2013. године остварила је губитак од 13,6 милиона марака.

Актива “Банке Српске” износи 330 милиона, висина кредита које је дала банка је 116 милиона КМ, а капитал банке износи 35 милиона марака.

Према извјештају о пословању банке за првих шест мјесеци 2014. године, губитак „Банке Српске“ износи 2,1 милион КМ. Стручњаци, међутим, кажу да је тај губитак реално већи и да треба сачекати шта ће рећи ревизори у свом извјештају, који још није објављен. Према провјереним информацијама, врши се велики притисак на ревизорску кућу „ЕФ Ревизор“ да ублажи свој извјештај о пословању банке, што је велика опасност и за ревизора и за ревизорску кућу.

Власник „ЕФ Ревизора“ је Милан Кондић, брат Новака Кондића, некадашњег министра финансија РС и актуелног декана Економског факултета у Бањалуци.

Према провјереним информацијама, од 116 милиона марака датих кредита, „Банка Српске“ има око 30 милиона лоших кредита. То практично значи да морају постојати средства у резерви, у случају да се лоши кредити не врате, односно, морају их књижити као трошак. Тај губитак се, у складу са законом, мора намирити из капитала банке, односно оних 35 милиона марака. То, опет, значи да банци остаје само пет милиона марака средстава капитала.

Према закону, банка се може основати са најмање 15 милиона марака капитала, што значи да само по овом основу недостаје 10 милиона марака.

Поједини финансијски стручњаци тврде да се у „Банку Српске“, како би опстала, мора уложити још најмање 30 милиона марака. То улагање, наводе они, мора бити улагање у капитал банке.
„Банка Српске“ постала је и камен спотицања у владајућој коаицији, јер се лидер Демократског народног савеза (ДНС) Марко Павић противи докапитализацији банке.

Према свим информацијама, „Банка Српске“ нема услова за нормално пословање, а ако се не изврши докапитализација, Агенција за банкарство РС ће јој морати одузети дозволу за рад.

НЕОПХОДАН ЛИКВИДАЦИОНИ ПЛАН

Славиша Раковић тврди да је неопходно већ сада направити солидан ликвидациони план за „Банку Српске“, како би штета, која ће настати пропашћу банке, била што мања.

Према његовим ријечима, од самог почетка у тој банци је све рађено наопако.

„Бачено је 30 милиона марака државног новца у санацију банке, што, наравно, није било ни близу довољног да се она оживи. Органи управљања и Управа банке нису успјели да остваре веће приходе од расхода. То је евидентно и прича око Банке Српске је завршена још прије двије године“, казао је Раковић.

Он сматра да је пропаст ове банке одложена само зато да би се прикриле криминалне радње које су се дешавале у Балкан Инвестмент Банци.

Други извори тврде да Влада РС још неко вријеме може одржавати ликвидност „Банке Српске“, тако што ће јој обезбиједити кредите од других банака. То је, наводе они, само краткорочно одлагање пада банке, с обзиром да је проблем у томе што „Банка Српске“ нема довољно посла да заради средства како би одржала ликвидност и покрила све своје трошкове.

„Када је у питању Банка Српске, ту више нема ништа - ни пословног модела ни могућност да банка функционише и најбоље је ићи у ликвидацију банке“, упозорио је Раковић.

Он тврди да се „Банка Српске“ одржава захваљујући само рачуноводственим техникама, наводећи да је у тој банци угрожено око 100 милиона јавних средстава.

„Количину губитка од тих 100 милиона није једноставно израчунати, али на основу досадашњих искустава реално је да ће од тога пропасти 20 до 30 милиона марака јавних средстава“, оцијенио је Раковић.

Када је у питању бијељинска „Павловић банка“, која је након пропасти „Бобар банке“ већ била проглашена „мртвом“, наши извори наводе да су њени власници најавили да ће извршити докапитализацију, те да би та банка требало да изађе из проблема.

Када је пала „Бобар банка“, „Павловић банка“ је избјегла кризу тако што су повукли своја средства депонована у једној од швајцарских банака. Осим тога, имали су и доста државних комерцијалних записа, које су продали на берзи. Банка је тако стабилизована и успјела је да опстане.

„Павловић банка је била жртва панике након пропасти Бобар банке. Из ње је тада повучено око 20 милиона марака депозита. У међувремену је враћен дио депозита. Банка је била високо ликвидна.

Ових дана имају Скупштину акционара и требало би да изврше докапитализацију средствима Слободана Павловића (влансика банке оп.а), тако да, барем за сада, нису утемељене информације о пропасти Павловић банке“, каже Славиша Раковић.

Након слома „Бобар банке“ и озбиљних назнака да ће исту судбину доживјети  „Банка Српске“, поставља се питање да ли ће и ко одговарати за овакве ломове на финансијском тржишту РС и каква је у свему улога Агенције за банкарство РС?

Раковић каже да код нас не постоји ни политичка ни кривична одговорност за оно што се дешава у банкарском систему.

„Агенција за банкарство РС је дубоку инволвирана у оба случаја. Бобар банка, најмање годину дана прије увођења принудне управе, уопште није имала капитал, а Агенција тада није предузела никакве мјере. Све је учињено прекасно и зато је настала штета јако велика у односу на штету која би се десила да су на вријеме предузете одговарајуће мјере“, казао је Раковић.

Он тврди да Агенција за банкарство РС уопште не врши своју законом прописану улогу, те да се претворила у „инспекцију која омета банкаре у вршењу свакодневних операцију“. 

„Ако директорица Агенције Славица Ињац сматра да је то улога те институције, онда Агенцију одмах треба укинути“, оцијенио је Раковић.

Извор: Зурнал.инфо

 

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Оргинал76

18.02.2015 16:15

Зар је ово више новост? Ал како да пропадне аутоиндустрија РС? Цитам да ниједан ауто није наруцен (знате онај жути, на струју).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗоранКрајина

18.02.2015 16:47

Засто овај врли економиста Раковиц не писе мало и највецем балону који кад пукне неце остати камен на камену, Новој банци. Овај цланак висе има везе са мрзњом према владајуцим него са економском анализом.Изјесце вас мрзња до слиједецих опстих избора, а бице јаукања и послије локалних, не сто је Миле добар него сто сте ви лосији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

18.02.2015 19:28

Нажалост, овдје није у питању мржња већ чињенице које су већ опште познате. Банка се вјештачки одржава на животу, плате радника су скресане, управа неспособна - очекује се само објављивање наведеног...

Name

Борисха

18.02.2015 20:22

Ако је нису пустили низ воду када је то било скоро извјесно, након одласка Литванаца бас це сада када су је скрпили и дали јој име Банка Српске. Висе би Милу убила симболика у слуцају пропасти Банке која носи име Српска него јос 10 милиона да се мало скрпи. Ко сто овај реце припазите се ви ове Нове која глуми снагу, а изнутра труло.

Name

Дада

18.02.2015 21:29

Вас двојица сте ријетки у РС којима још није познато да Банку Српске и Нову банку контролишу З. Тегелтија и М. Додик. Проблем код Банке Српске је у томе што јој треба много више од 10 мл. да би могла нормално да ради. Можете ви банку назвати како хоћете али кад пара нема онда их нема. Да има руског кредита можда би ствари биле другачије. Али шта да се ради кад Руси имају своје приоритете.

Name

фата од злата

18.02.2015 16:57

Код ових наших политићара, све је на стотине милиона. Ја то не могу срачунати ни калкуратором.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

18.02.2015 17:03

КАДА ДОДЈЕ МАЛИ КРЕДИТ ОД РУСА ПА ОНДА ВЕЛИКИ КАО СТО КАЗЕ НАСА МИСИЦА СТАЊЕ ЦЕ СЕ НОРМАЛИЗОВАТИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кицобн

18.02.2015 17:20

Упасце њој велики

Name

Критицар

18.02.2015 17:41

Све ми се цини да је Марко Павиц најјаци лик.Спор, тром, никад у првом плану а опет врти их свију, и једне и друге..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

18.02.2015 21:08

Аха. Он и Сукало су дефинотивно два најјаца лика.

Name

КОМЕНТАТОР

18.02.2015 18:10

забринута сам куд ћу сад са својим милионима......... наравно иронија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

око

18.02.2015 18:36

Банка...пропада дрзава. Потпуни крах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куки

18.02.2015 19:40

Имам и ја неке паре у овој банци ал од сутра више не. Чуј држава има своју банку која нема пара. Мени ово личи на циркус а Њемачка личи на државу и ако случајно поново дођу у нашу земљу ја знам да ће бити пуно домаћих издајника који неће бити партизани а ни Тито нема шансе да се понови испоставило се наша грешка боље да нас туђин гази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банкар

18.02.2015 21:57

Само да знате колко је Нова банка излозена према Рафинерији Брод било би вам све јаснија ,а Раковицу узми попи ста свеједно си обицан пијани лазов.Павловиц банка има паре у Свајцеркој па сто су онда њене повезане фирме дузне Бобар банци преко десет милиона мртво све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нб радник

18.02.2015 22:52

Овај који себе зове банкар се навалио на Нову банку и писе измисљотине.Нова банка није излозена према Рафинерији нити једну КМ.Према Нестро Петролу,Оптима групи и Рафинерији су излозене Збер банк и Уницредит банка.Дакле,то је неистина.Када се представљас као банкар,написи ста си то радио и на којим позицијама?Сто се тице балона,немас појма Зоране ста знаци балон?За то треба прицати аргументима.Многи људи који су неструцни и несколовани дају себи за право да коментарису а да појма немају ста пису?Мозес ли да ми одговорис на питање како се калкулисе роцна ускладјеност активе и пасиве и ста то уопсте знаци да би прицали о балону?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прпа

19.02.2015 07:06

Прпа

Name

Рафинерија

18.02.2015 23:48

Сто се бране од нас па ми смп будуцност ми нафту производимп а сто се тице НБ није пуно излозена негдје окп200.000.000 ,- км

ОДГОВОРИТЕ
Name

нб радник

19.02.2015 08:05

Видис да појма немас.Банка мозе бити маxимално излозена 40% свог капитала према једној фирми.Нова банка а нити једна друга у РС немају основни капитал преко 150 мил.КМ,сто знаци маxимално 40% је 60 милиона.Дакле,опет неистина,а ти само пумпас дезинформације.

Name

нб радник

19.02.2015 08:40

Дрзи се ти нафте мајторе ту је купи-продај.Ово је слозена материја за тебе.Банкарство је теска професија јер много мора да се уци.Појма немас колико неко мозе да одобри кредита једној компанији, тј.мозе само 40% свог капитала.Ниједна банка нема капитал од пола милијарде КМ да би одобрила толики кредит.Због тога је то сто писес права измисљотина...да не казем лаз.Дакле као она емисија на БН радио"нидје везе".

Name

Миле Ронхил

19.02.2015 01:01

За Дрекавце немојте паницарити набавио сам масину за стампање новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберци

19.02.2015 08:01

Овај Раковиц лаже и лупа... Павловић банку је очувала држава кад је падал ББ ...могао си дигнути само 1000 км...држава и агенција су је чувале и онда и сад ....каква свајцарска ....говори истину Раковицу немој се продавати .....и за Нову знаш податке...депозити враћени мало сутра....држи је држава и Бобар банка капиталом који и сад има у Павловицу 12 000 000 мил.....али Слобо Матори Жив. А пара ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

19.02.2015 10:02

прво банке па у 7. мјесецу телевизије, наса РС полако али сигурно нестаје пробудимо се ако вец није касно до наредних избора је далеко и све мозе до тада отици у ..рац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАХ

19.02.2015 14:30

Могу ли је ја погурати, ево да извадим сићу из дјечије касице па уплатим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С Б сарадник

19.02.2015 16:01

Нова банка ???? Дрзава вас дрзи кад би се завирило у активу па квалитет пласмана исте па резервацију по лосим пласманима имали би к...ц Знас НБ јадник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нб радник

19.02.2015 16:29

Видис колико си културан?Није ми јасно ко те пусти да коментарисес банке?Ти мозес само коментарисати пијацни дан или село на цело са својим заргоном.Тако да ми није јасно да ти уопсте знас ста је ријец актива,а не дај бозе да описес најдоминантнију ставку активе.У сваком слуцају на кркане који користе ријец к.... не треба се освртати.Мјесто ти је на пијаци и са паприкама.

Name

реалан

19.02.2015 21:35

Банка Српске је најсигурнија банка у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дака

20.02.2015 10:17

Овде сви пису све, коме веровати? Ако је по написаноме, онда испада да су све банке у проблемима до гусе а и сви ми са њима.

Name

Лукас

20.02.2015 17:34

о каквим ви банкама водите полемику па обицан цовек ако има срецу да ради једва саставља крај са крајем,зиви на вересију од првог до првог,а у банку оде само кад треба платити обавезе

ОДГОВОРИТЕ