Nakon "Bobar banke" pada i "Banka Srpske"

Nakon propasti bijeljinske „Bobar banke“ finansijski stručnjaci upozoravaju da bi slom uskoro mogla da doživi i „Banka Srpske“, što bi izazvalo velike probleme na finansijskom tržištu Republike Srpske i povećalo nepovjerenje i nesigurnost građanstva i institucija u rad domaćih banaka.

Republika Srpska 18.02.2015 | 17:02
Nakon "Bobar banke" pada i "Banka Srpske"

„Što se tiče 'Banke Srpske', za mene je ta priča završena davno. To je takozvana sanacija propale banke litvanskih akcionara, koja je izvedena pod prinudom razvodnjavanja gubitka nad javnim sredstvima. Pokazalo se da je nemoguće sakupiti dovoljno sredstava za oživljavanje te banke“, smatra Slaviša Raković, član SDS-ovog Odbora za finansije.

KOLIKI JE GUBITAK

Sredinom 2013. godine Republika Srpska je preuzela propalu Balkan Investment Banku (BiB), koja je bila u vlasništvu litvanske UKIO grupe i preimenovala je u Banku Srpske. Vlada RS je putem Investiciono-razvojne banke i Garantnog fonda RS dokapitalizovala BiB banku sa 30 miliona KM i tako postala vlasnik 99,95 posto kapitala banke.

Novoosnovana “Banka Srpske”, čiji je većinski vlasnik entitet, na kraju 2013. godine ostvarila je gubitak od 13,6 miliona maraka.

Aktiva “Banke Srpske” iznosi 330 miliona, visina kredita koje je dala banka je 116 miliona KM, a kapital banke iznosi 35 miliona maraka.

Prema izvještaju o poslovanju banke za prvih šest mjeseci 2014. godine, gubitak „Banke Srpske“ iznosi 2,1 milion KM. Stručnjaci, međutim, kažu da je taj gubitak realno veći i da treba sačekati šta će reći revizori u svom izvještaju, koji još nije objavljen. Prema provjerenim informacijama, vrši se veliki pritisak na revizorsku kuću „EF Revizor“ da ublaži svoj izvještaj o poslovanju banke, što je velika opasnost i za revizora i za revizorsku kuću.

Vlasnik „EF Revizora“ je Milan Kondić, brat Novaka Kondića, nekadašnjeg ministra finansija RS i aktuelnog dekana Ekonomskog fakulteta u Banjaluci.

Prema provjerenim informacijama, od 116 miliona maraka datih kredita, „Banka Srpske“ ima oko 30 miliona loših kredita. To praktično znači da moraju postojati sredstva u rezervi, u slučaju da se loši krediti ne vrate, odnosno, moraju ih knjižiti kao trošak. Taj gubitak se, u skladu sa zakonom, mora namiriti iz kapitala banke, odnosno onih 35 miliona maraka. To, opet, znači da banci ostaje samo pet miliona maraka sredstava kapitala.

Prema zakonu, banka se može osnovati sa najmanje 15 miliona maraka kapitala, što znači da samo po ovom osnovu nedostaje 10 miliona maraka.

Pojedini finansijski stručnjaci tvrde da se u „Banku Srpske“, kako bi opstala, mora uložiti još najmanje 30 miliona maraka. To ulaganje, navode oni, mora biti ulaganje u kapital banke.
„Banka Srpske“ postala je i kamen spoticanja u vladajućoj koaiciji, jer se lider Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić protivi dokapitalizaciji banke.

Prema svim informacijama, „Banka Srpske“ nema uslova za normalno poslovanje, a ako se ne izvrši dokapitalizacija, Agencija za bankarstvo RS će joj morati oduzeti dozvolu za rad.

NEOPHODAN LIKVIDACIONI PLAN

Slaviša Raković tvrdi da je neophodno već sada napraviti solidan likvidacioni plan za „Banku Srpske“, kako bi šteta, koja će nastati propašću banke, bila što manja.

Prema njegovim riječima, od samog početka u toj banci je sve rađeno naopako.

„Bačeno je 30 miliona maraka državnog novca u sanaciju banke, što, naravno, nije bilo ni blizu dovoljnog da se ona oživi. Organi upravljanja i Uprava banke nisu uspjeli da ostvare veće prihode od rashoda. To je evidentno i priča oko Banke Srpske je završena još prije dvije godine“, kazao je Raković.

On smatra da je propast ove banke odložena samo zato da bi se prikrile kriminalne radnje koje su se dešavale u Balkan Investment Banci.

Drugi izvori tvrde da Vlada RS još neko vrijeme može održavati likvidnost „Banke Srpske“, tako što će joj obezbijediti kredite od drugih banaka. To je, navode oni, samo kratkoročno odlaganje pada banke, s obzirom da je problem u tome što „Banka Srpske“ nema dovoljno posla da zaradi sredstva kako bi održala likvidnost i pokrila sve svoje troškove.

„Kada je u pitanju Banka Srpske, tu više nema ništa - ni poslovnog modela ni mogućnost da banka funkcioniše i najbolje je ići u likvidaciju banke“, upozorio je Raković.

On tvrdi da se „Banka Srpske“ održava zahvaljujući samo računovodstvenim tehnikama, navodeći da je u toj banci ugroženo oko 100 miliona javnih sredstava.

„Količinu gubitka od tih 100 miliona nije jednostavno izračunati, ali na osnovu dosadašnjih iskustava realno je da će od toga propasti 20 do 30 miliona maraka javnih sredstava“, ocijenio je Raković.

Kada je u pitanju bijeljinska „Pavlović banka“, koja je nakon propasti „Bobar banke“ već bila proglašena „mrtvom“, naši izvori navode da su njeni vlasnici najavili da će izvršiti dokapitalizaciju, te da bi ta banka trebalo da izađe iz problema.

Kada je pala „Bobar banka“, „Pavlović banka“ je izbjegla krizu tako što su povukli svoja sredstva deponovana u jednoj od švajcarskih banaka. Osim toga, imali su i dosta državnih komercijalnih zapisa, koje su prodali na berzi. Banka je tako stabilizovana i uspjela je da opstane.

„Pavlović banka je bila žrtva panike nakon propasti Bobar banke. Iz nje je tada povučeno oko 20 miliona maraka depozita. U međuvremenu je vraćen dio depozita. Banka je bila visoko likvidna.

Ovih dana imaju Skupštinu akcionara i trebalo bi da izvrše dokapitalizaciju sredstvima Slobodana Pavlovića (vlansika banke op.a), tako da, barem za sada, nisu utemeljene informacije o propasti Pavlović banke“, kaže Slaviša Raković.

Nakon sloma „Bobar banke“ i ozbiljnih naznaka da će istu sudbinu doživjeti  „Banka Srpske“, postavlja se pitanje da li će i ko odgovarati za ovakve lomove na finansijskom tržištu RS i kakva je u svemu uloga Agencije za bankarstvo RS?

Raković kaže da kod nas ne postoji ni politička ni krivična odgovornost za ono što se dešava u bankarskom sistemu.

„Agencija za bankarstvo RS je duboku involvirana u oba slučaja. Bobar banka, najmanje godinu dana prije uvođenja prinudne uprave, uopšte nije imala kapital, a Agencija tada nije preduzela nikakve mjere. Sve je učinjeno prekasno i zato je nastala šteta jako velika u odnosu na štetu koja bi se desila da su na vrijeme preduzete odgovarajuće mjere“, kazao je Raković.

On tvrdi da Agencija za bankarstvo RS uopšte ne vrši svoju zakonom propisanu ulogu, te da se pretvorila u „inspekciju koja ometa bankare u vršenju svakodnevnih operaciju“. 

„Ako direktorica Agencije Slavica Injac smatra da je to uloga te institucije, onda Agenciju odmah treba ukinuti“, ocijenio je Raković.

Izvor: Zurnal.info

 

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Orginal76

18.02.2015 16:15

Zar je ovo više novost? Al kako da propadne autoindustrija RS? Citam da nijedan auto nije narucen (znate onaj žuti, na struju).

ODGOVORITE
Name

ZoranKrajina

18.02.2015 16:47

Zasto ovaj vrli ekonomista Rakovic ne pise malo i najvecem balonu koji kad pukne nece ostati kamen na kamenu, Novoj banci. Ovaj clanak vise ima veze sa mrznjom prema vladajucim nego sa ekonomskom analizom.Izjesce vas mrznja do slijedecih opstih izbora, a bice jaukanja i poslije lokalnih, ne sto je Mile dobar nego sto ste vi losiji.

ODGOVORITE
Name

Dada

18.02.2015 19:28

Nažalost, ovdje nije u pitanju mržnja već činjenice koje su već opšte poznate. Banka se vještački održava na životu, plate radnika su skresane, uprava nesposobna - očekuje se samo objavljivanje navedenog...

Name

Borisha

18.02.2015 20:22

Ako je nisu pustili niz vodu kada je to bilo skoro izvjesno, nakon odlaska Litvanaca bas ce sada kada su je skrpili i dali joj ime Banka Srpske. Vise bi Milu ubila simbolika u slucaju propasti Banke koja nosi ime Srpska nego jos 10 miliona da se malo skrpi. Ko sto ovaj rece pripazite se vi ove Nove koja glumi snagu, a iznutra trulo.

Name

Dada

18.02.2015 21:29

Vas dvojica ste rijetki u RS kojima još nije poznato da Banku Srpske i Novu banku kontrolišu Z. Tegeltija i M. Dodik. Problem kod Banke Srpske je u tome što joj treba mnogo više od 10 ml. da bi mogla normalno da radi. Možete vi banku nazvati kako hoćete ali kad para nema onda ih nema. Da ima ruskog kredita možda bi stvari bile drugačije. Ali šta da se radi kad Rusi imaju svoje prioritete.

Name

fata od zlata

18.02.2015 16:57

Kod ovih naših politićara, sve je na stotine miliona. Ja to ne mogu sračunati ni kalkuratorom.

ODGOVORITE
Name

kondor

18.02.2015 17:03

KADA DODJE MALI KREDIT OD RUSA PA ONDA VELIKI KAO STO KAZE NASA MISICA STANJE CE SE NORMALIZOVATI...

ODGOVORITE
Name

kicobn

18.02.2015 17:20

Upasce njoj veliki

Name

Kriticar

18.02.2015 17:41

Sve mi se cini da je Marko Pavic najjaci lik.Spor, trom, nikad u prvom planu a opet vrti ih sviju, i jedne i druge..

ODGOVORITE
Name

Mikailo

18.02.2015 21:08

Aha. On i Sukalo su definotivno dva najjaca lika.

Name

KOMENTATOR

18.02.2015 18:10

zabrinuta sam kud ću sad sa svojim milionima......... naravno ironija...

ODGOVORITE
Name

oko

18.02.2015 18:36

Banka...propada drzava. Potpuni krah.

ODGOVORITE
Name

kuki

18.02.2015 19:40

Imam i ja neke pare u ovoj banci al od sutra više ne. Čuj država ima svoju banku koja nema para. Meni ovo liči na cirkus a Njemačka liči na državu i ako slučajno ponovo dođu u našu zemlju ja znam da će biti puno domaćih izdajnika koji neće biti partizani a ni Tito nema šanse da se ponovi ispostavilo se naša greška bolje da nas tuđin gazi.

ODGOVORITE
Name

Bankar

18.02.2015 21:57

Samo da znate kolko je Nova banka izlozena prema Rafineriji Brod bilo bi vam sve jasnija ,a Rakovicu uzmi popi sta svejedno si obican pijani lazov.Pavlovic banka ima pare u Svajcerkoj pa sto su onda njene povezane firme duzne Bobar banci preko deset miliona mrtvo sve.

ODGOVORITE
Name

nb radnik

18.02.2015 22:52

Ovaj koji sebe zove bankar se navalio na Novu banku i pise izmisljotine.Nova banka nije izlozena prema Rafineriji niti jednu KM.Prema Nestro Petrolu,Optima grupi i Rafineriji su izlozene Zber bank i Unicredit banka.Dakle,to je neistina.Kada se predstavljas kao bankar,napisi sta si to radio i na kojim pozicijama?Sto se tice balona,nemas pojma Zorane sta znaci balon?Za to treba pricati argumentima.Mnogi ljudi koji su nestrucni i neskolovani daju sebi za pravo da komentarisu a da pojma nemaju sta pisu?Mozes li da mi odgovoris na pitanje kako se kalkulise rocna uskladjenost aktive i pasive i sta to uopste znaci da bi pricali o balonu?

ODGOVORITE
Name

Prpa

19.02.2015 07:06

Prpa

Name

Rafinerija

18.02.2015 23:48

Sto se brane od nas pa mi smp buducnost mi naftu proizvodimp a sto se tice NB nije puno izlozena negdje okp200.000.000 ,- km

ODGOVORITE
Name

nb radnik

19.02.2015 08:05

Vidis da pojma nemas.Banka moze biti maximalno izlozena 40% svog kapitala prema jednoj firmi.Nova banka a niti jedna druga u RS nemaju osnovni kapital preko 150 mil.KM,sto znaci maximalno 40% je 60 miliona.Dakle,opet neistina,a ti samo pumpas dezinformacije.

Name

nb radnik

19.02.2015 08:40

Drzi se ti nafte majtore tu je kupi-prodaj.Ovo je slozena materija za tebe.Bankarstvo je teska profesija jer mnogo mora da se uci.Pojma nemas koliko neko moze da odobri kredita jednoj kompaniji, tj.moze samo 40% svog kapitala.Nijedna banka nema kapital od pola milijarde KM da bi odobrila toliki kredit.Zbog toga je to sto pises prava izmisljotina...da ne kazem laz.Dakle kao ona emisija na BN radio"nidje veze".

Name

Mile Ronhil

19.02.2015 01:01

Za Drekavce nemojte panicariti nabavio sam masinu za stampanje novca.

ODGOVORITE
Name

Semberci

19.02.2015 08:01

Ovaj Rakovic laže i lupa... Pavlović banku je očuvala država kad je padal BB ...mogao si dignuti samo 1000 km...država i agencija su je čuvale i onda i sad ....kakva svajcarska ....govori istinu Rakovicu nemoj se prodavati .....i za Novu znaš podatke...depoziti vraćeni malo sutra....drži je država i Bobar banka kapitalom koji i sad ima u Pavlovicu 12 000 000 mil.....ali Slobo Matori Živ. A para ????

ODGOVORITE
Name

xxl

19.02.2015 10:02

prvo banke pa u 7. mjesecu televizije, nasa RS polako ali sigurno nestaje probudimo se ako vec nije kasno do narednih izbora je daleko i sve moze do tada otici u ..rac.

ODGOVORITE
Name

HAH

19.02.2015 14:30

Mogu li je ja pogurati, evo da izvadim siću iz dječije kasice pa uplatim.

ODGOVORITE
Name

S B saradnik

19.02.2015 16:01

Nova banka ???? Drzava vas drzi kad bi se zavirilo u aktivu pa kvalitet plasmana iste pa rezervaciju po losim plasmanima imali bi k...c Znas NB jadnik.

ODGOVORITE
Name

nb radnik

19.02.2015 16:29

Vidis koliko si kulturan?Nije mi jasno ko te pusti da komentarises banke?Ti mozes samo komentarisati pijacni dan ili selo na celo sa svojim zargonom.Tako da mi nije jasno da ti uopste znas sta je rijec aktiva,a ne daj boze da opises najdominantniju stavku aktive.U svakom slucaju na krkane koji koriste rijec k.... ne treba se osvrtati.Mjesto ti je na pijaci i sa paprikama.

Name

realan

19.02.2015 21:35

Banka Srpske je najsigurnija banka u RS.

ODGOVORITE
Name

daka

20.02.2015 10:17

Ovde svi pisu sve, kome verovati? Ako je po napisanome, onda ispada da su sve banke u problemima do guse a i svi mi sa njima.

Name

Lukas

20.02.2015 17:34

o kakvim vi bankama vodite polemiku pa obican covek ako ima srecu da radi jedva sastavlja kraj sa krajem,zivi na veresiju od prvog do prvog,a u banku ode samo kad treba platiti obaveze

ODGOVORITE