Амери опет имају боксерског шампиона!

Амерички боксер Дионтеј Вајлдер освојио је титулу првака света у тешкој категорији у верзији WБЦ, пошто је на поене победио Канађанина Бермана Стиверна.

Остали спортови 18.01.2015 | 19:40
Амери опет имају боксерског шампиона!

Вајлдер је у Лас Вегасу забележио 33. победу у 33 борбе, као и први тријумф на поене у професионалној каријери.

Он је постао и први амерички шампион у тешкој категорији још од 2006. године, а први непоражени шампион још од Ридика Боува из 1992.

Судије су доделиле победу ‘Бронзаном бомбардеру’ резултатом 120:107, 119:108 и 118:109.

Вероватно највеће изненађење вечери је то што је борба одлучена поенима, пошто су скоро сви новинари и стручњаци предвиђали нокаут у борби двојице боксера са јаким ударцем.

Вајлдер је до сада био прилично заштићен у каријери и често је критикован због избора противника, пошто се до сада углавном борио са остарелим борцима, угојеним боксерима из лакших категорија или полуматерима. Тај 29-годишњи Американац никада до сада није прошао четврту рунду.

Упркос свему томе, у ноћи између суботе и недеље је био импресиван. Контролисао је темпо, погађао је мету, није се залетао и прилично зрело је победио Стиверна. После проглашења победе, Вајлдер је скакао по рингу од среће и викао у камеру: “Ко не зна да боксује? Ко не зна да боксује?”.

Стивен је постао WБЦ шампион пошто се Виталиј Кличко повукао, а онда је Су борби за титулу победио Криса Ареолу.

Упркос шампионском појасу, Вајлдер се у свету бокса сматра изазивачем, јер Украјинац Владимир Кличко ужива статус шампиона, пошто је власник појасева у остале три велике верзије, као и појаса часописа Ринг, који се додељује линеалним шампионима.

“Јако сам узбуђен, јако се радујем што званично враћам овај појас у Америку. Ово ће много значити за бокс. Мислим да сам одговорио на многа питања сада, а спреман сам да одговорим на још многа. Мислили су да не могу да издржим 12 рунди? Да не могу да издржим ударац? Ово је ништа, могу ово стално да радим”, рекао је Вајлдер у рингу после меча.

Иако се сумњало због аматерских нокдауна у његову браду, у суботу је издржао неколико правих ‘бомби’ Стиверна и остао на ногама.

Вајлдер је имао скоро филмски развојни пут. Као млад је добио ћерку, која има здравствених проблема са кичмом, тако да је морао да напусти факултет да би је издржавао. Радио је као конобар и у кухињи ресторана, а онда је са 20 година почео да боксује, да би после само три године у том спорту освојио бронзану олимпијску медаљу на Играма у Пекингу 2008. Он је и даље последњи Американац са олимпијском боксерском медаљом.

Вајлдер је спремно одговорио на питање када ће бити спреман за Кличка.

“Спреман сам одмах. Нећу да будем шампион који ће да седи и да не ради ништа целу годину. Хоћу да се борим, са било ким. Желим да вратим узбуђења у тешку категорију. Ко год да је спреман да се бори, ја сам исто спреман”, рекао је Вајлдер.

За сада се не зна ко ће бити његов противник, пошто је обавезни изазивач Брајант Џенингс уговорио борбу са Кличком за април.

Коментари / 0

Оставите коментар