Понуда америчког "Есмарка" једина валидна

Америчка компанија "Есмарк" једина је поднијела валидну документацију за учешће у приватизацији српске Жељезаре Смедерево.

Србија 09.01.2015 | 12:31
Понуда америчког "Есмарка" једина валидна

Директор Жељезаре Смедерево Бојан Бојанић је на отварању писма понуде у Агенцији за приватизацију у Београду рекао је да се поред "Есмарка" на тендер јавило и приватно лице Имраб Имрани из Берлина.

Његова уплата од 10.000 евра за откуп приватизационе документације није прихваћена, јер он претходно није поднио захтјев за откуп приватизационе документације.

Тако ће се са компанијом "Есмарк" водити преговори о куповини 80 одсто акција Жељезаре.

Јавним позивом за избор стратешког партнера за докапитализацију Жељезаре понуђена је куповина 80,01 одсто удјела, а власник преосталих 19,99 одсто би остала држава Србија.

Жељезара, чији су погони смјештени у селу Радинац код Смедерева, Шапцу и Кучеву, позната је у југоисточној Европи по производњи челика, топло и хладно ваљаних производа и бијелог лима.

Премијер Србије Александар Вучић раније је изјавио да су тендерски услови постављени тако да ће будући купац морати да сачува постојећи број радних мјеста у наредних пет година и производњу у Жељезари.

Понуде, за чије је подношење рок истекао 5. јануара, доставило је, према информацијама појединих медија, девет компанија "Красни октобар" из Русије, "Јунајтед Машинери Корпорејшн", такође из Русије, луксембуршки "Јунајтет Груп СА", пољски "Ре Алоз СП Зоо", британски "Норт Лондон Трејд Центер Лимитед", "Есмарк Јуроп Б.В." САД-Холандија, швајцарски "Проминвест АГ", "Рафлесиа Трејдинг Пвт. Лтд" из Бангладеша и швајцарски "Стил Метал Уан Холдинг АГ".

Оснивач и први човјек "Есмарк стил" групе Џејмс Бушар раније је рекао да ће та компанија, уколико побиједи на тендеру, у српску челичану уложити 400 милиона долара у наредних неколико година, као и да неће бити отпуштања.

Смедеревска жељезара је први пут продата након стечаја у марту 2003. америчком "Ју-Ес стилу" за 23 милиона долара и до почетка 2012. је била велики извозник и обухватала до 13 одсто укупног извоза Србије.

Влада Србије је у јануару 2012. године откупила Жељезару Смедерево од америчког "Ју-Ес Стила" за симболичан један долар.

Држава сада мјесечно помаже производњу у Жељезари са око 10 милиона долара.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Око соколово

09.01.2015 12:59

Постојање изграђених фабрика је доказ да су на овом простору некада живјели људи који су знали радити. Изградили су и ту жељезару. А данас багра од политичара све распрода странцима. Наравно да ништа не може опстати у домаћем власништву кад су увели корупцију и негативну селекцију као норму.

ОДГОВОРИТЕ