Ponuda američkog "Esmarka" jedina validna

Američka kompanija "Esmark" jedina je podnijela validnu dokumentaciju za učešće u privatizaciji srpske Željezare Smederevo.

Srbija 09.01.2015 | 12:31
Ponuda američkog "Esmarka" jedina validna

Direktor Željezare Smederevo Bojan Bojanić je na otvaranju pisma ponude u Agenciji za privatizaciju u Beogradu rekao je da se pored "Esmarka" na tender javilo i privatno lice Imrab Imrani iz Berlina.

Njegova uplata od 10.000 evra za otkup privatizacione dokumentacije nije prihvaćena, jer on prethodno nije podnio zahtjev za otkup privatizacione dokumentacije.

Tako će se sa kompanijom "Esmark" voditi pregovori o kupovini 80 odsto akcija Željezare.

Javnim pozivom za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju Željezare ponuđena je kupovina 80,01 odsto udjela, a vlasnik preostalih 19,99 odsto bi ostala država Srbija.

Željezara, čiji su pogoni smješteni u selu Radinac kod Smedereva, Šapcu i Kučevu, poznata je u jugoistočnoj Evropi po proizvodnji čelika, toplo i hladno valjanih proizvoda i bijelog lima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da su tenderski uslovi postavljeni tako da će budući kupac morati da sačuva postojeći broj radnih mjesta u narednih pet godina i proizvodnju u Željezari.

Ponude, za čije je podnošenje rok istekao 5. januara, dostavilo je, prema informacijama pojedinih medija, devet kompanija "Krasni oktobar" iz Rusije, "Junajted Mašineri Korporejšn", takođe iz Rusije, luksemburški "Junajtet Grup SA", poljski "Re Aloz SP Zoo", britanski "Nort London Trejd Center Limited", "Esmark Jurop B.V." SAD-Holandija, švajcarski "Prominvest AG", "Raflesia Trejding Pvt. Ltd" iz Bangladeša i švajcarski "Stil Metal Uan Holding AG".

Osnivač i prvi čovjek "Esmark stil" grupe Džejms Bušar ranije je rekao da će ta kompanija, ukoliko pobijedi na tenderu, u srpsku čeličanu uložiti 400 miliona dolara u narednih nekoliko godina, kao i da neće biti otpuštanja.

Smederevska željezara je prvi put prodata nakon stečaja u martu 2003. američkom "Ju-Es stilu" za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Željezaru Smederevo od američkog "Ju-Es Stila" za simboličan jedan dolar.

Država sada mjesečno pomaže proizvodnju u Željezari sa oko 10 miliona dolara.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Oko sokolovo

09.01.2015 12:59

Postojanje izgrađenih fabrika je dokaz da su na ovom prostoru nekada živjeli ljudi koji su znali raditi. Izgradili su i tu željezaru. A danas bagra od političara sve rasproda strancima. Naravno da ništa ne može opstati u domaćem vlasništvu kad su uveli korupciju i negativnu selekciju kao normu.

ODGOVORITE